Rólam

Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani, de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó.

(Szerb Antal)

Hét évesen tanultam meg olvasni, azóta folyamatosan, minden nap olvasok. Kezdetben csak betűket tanultam meg olvasni az iskolában, később már tankönyvi feladatokat és történeteket, utána jöttek a mesék és a novellák, végül pedig a regények és a szakkönyvek.

Volt úgy, hogy könyvtárban olvastam, volt úgy, hogy éjszakákat fentmaradtam és a paplan alatt olvastam, az is volt, hogy utazás közben olvastam, vagy betegen ágyban fekve olvastam, esetleg másoknak olvastam fel. De soha nem volt úgy, hogy ne olvassak.

Nem telik el olyan nap az életemben, hogy ne vennék a kezembe egy könyvet. Ma már nem szoktam könyvtárakba járni, nem szeretek könyveket kölcsönözni, de még csak ismerősöktől sem szoktam elkérni könyveiket.

Számomra az az igazi kaland, hogy az elolvasott könyvekkel díszítem ki otthonomat. Könyveim nem berendezési tárgyak, hanem kincsek, melyek gazdagabbá és teljesebbé teszik életemet.

Izgalommal és várakozással tölt el, minden egyes könyv amit elolvasok, alig várom hogy elolvasása után megtalálja méltó helyét könyvespolcomon. Otthonomban egy külön szobát rendeztem be csak a könyveimnek és az olvasásnak. Örömmel és izgalommal tölt el minden egyes könyv elolvasása, hiszen koromtól és életkörülményeimtől függően, mindig mást és mást üzen számomra egy-egy könyv. Az olvasás formál, tanít, int, védelmez, felkészít és fejleszt. Néha egy teljesen más valóságot teremt meg, máskor pedig a valóságba rángat vissza.

Számomra igenis „élnek” a könyvek, nem csak halott fehér papírok fekete tintával rajta. Minden könyv története elvarázsol, szereplőivel azonosulni tudok, képzeletem csak úgy szárnyal minden egyes elolvasott mondat után.

Az olvasás a legjobb terápia és személyiségfejlesztés számomra. Csak időt és nyitottságot követel. Elmerülök, kikapcsolok, átszellemülök olvasás közben. Számomra nincs rossz könyv, csak nem megfelelő célközönség.

Különböző kategóriákban, műfajokban, műnemekben és különböző nyelveken olvasok könyveket. Minden könyvben találok valami jót, hiszen minden könyv hozzátesz valamit az életemhez.

Egy jó könyvet mindig magammal viszek, bárhova is megyek. Ezek a könyvek nem a könyvespolcaimon vesznek el élettelenül, hanem fantáziámban életre kelnek és újabb történeteket hoznak létre. Életem minden terét és helyét betöltik a könyvek.

Mert hiszem azt, hogy:

Minden elolvasott könyv, egy újabb megélt élet.

(Szergej Vasziljevics Lukjanyenko)

Hiszem azt, hogy mindannyiunk élete jobb lenne, ha napi szinten olvasnánk. Jobb emberekké válnánk tőle. Mert az olvasás élvezet, élmény, egy eszköz és egy lehetőség.

Ezért hoztam létre az olvasásnépszerűsítési közösségi oldalaimat, hogy minél több emberhez eljutassam a könyvek irátni rajongásomat, motiválva ezáltal őket is arra, hogy minél többet és minél jobb könyveket olvassanak.

Próbáld ki te is, merülj el egy jó könyv világában és soha többé nem akarsz olvasás és könyvek nélkül létezni.

Hidd el, megéri, mert az olvasás megváltoztatja az életed!

Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.

(Vekerdy Tamás)


Média megjelenések: