10+1 ok amiért érdemes olvasni

Imádok olvasni és ez mindig is így volt. Nem tudom elképzelni az életemet olvasás nélkül, és már nem is szeretném. 7 évesen tanultam meg olvasni és azóta szó szerint falom a könyveket. Kezdetben csak betűket tanultam meg olvasni az iskolában, később már tankönyvi feladatokat és történeteket, míg később meséket és novellákat, utána jöttek a regények és szakkönyvek.

Volt úgy hogy könyvtárban olvastam, volt úgy hogy éjszakákat fennmaradtam és a paplan alatt olvastam, volt úgy hogy utazás közben olvastam, volt úgy hogy betegen ágyban feküdve olvastam, volt úgy hogy másoknak felolvastam. De soha nem volt úgy, hogy ne olvassak.

Nem telik el olyan nap az életemben, hogy ne vennék a kezembe egy könyvet. Ma már nem szeretek könyvtárba járni, nem szeretek könyveket kölcsönözni, de még csak ismerősöktől sem szoktam elkérni könyveket. Számomra az az igazi kaland, ha minden könyvet amit olvasok, megvásárolok és ezzel díszítem ki otthonomat. Könyveim nem berendezési tárgyak, hanem kincsek, melyek gazdagabbá és teljesebbé teszik életemet.

Izgalommal és várakozással tölt el, minden egyes könyv amit megvásárolok, alig várom, hogy kiolvasása után megtalálja méltó helyét könyvespolcomon. Otthonomban egy külön szobát rendeztem be csak a könyveimnek és az olvasásnak. Örömmel és izgalommal tölt el minden egyes könyv elolvasása, hiszen koromtól és életkörülményeimtől függően, mindig mást és mást üzen számomra egy könyv. Az olvasás formál, tanít, int, védelmez, felkészít és fejleszt. Néha egy teljesen más valóságot teremt meg, máskor pedig a valóságba rángat vissza.

Számomra igenis „élnek” a könyvek, nem csak halott fehér papírok fekete tintával rajta. Minden könyv története elvarázsol, szereplőivel azonosulni tudok, képzeletem csak úgy szárnyal minden egyes elolvasott mondat után.

Az olvasás a legjobb terápia és személyiségfejlesztés számomra. Csak időt és nyitottságot követel. Elmerülök, kikapcsolok, átszellemülök olvasás közben. Számomra nincs rossz könyv, minden kategóriában és különböző nyelveken olvasok könyveket. Minden könyvben találok valami jót, minden könyv hozzá tesz valamit az életemhez.

Egy jó könyvet mindig magammal viszek. Ezek a könyvek nem a könyvespolcaimon vesznek el élettelenül, hanem elfoglalják méltó helyüket: néha az éjjeli szekrényemen világítanak, néha az autó kesztyűtartójában várakoznak, néha a strandtáska napkrémjei közt üldögélnek, néha meg a nappali padlóján pihennek. Életem minden terét és helyét betöltik a könyvek. Szenvedéllyel és szenvedélyesen olvasok.

Soha nem telik el úgy egy nap az életemből, hogy ne olvassak. Erre tudatosan figyelek és szándékosan időt kerítek az olvasásra. Imádok könyvesboltokba járni, csakis papírformátumú könyveket olvasok, mert annyira szeretem a lapok és könyvborítók tapintását és illatát.

Az olvasás számomra élmény, kikapcsolódás, feltöltődés, művészet és minőség. A könyvek által tanulok, fejlődöm, fantáziálok, valamint új élettapasztalatok és érzések birtokába kerülök. Minden elolvasott könyv formál, alakít és tanít.

Szenvedélyes könyvmoly vagyok, több olvasó kuckóm is van a házban, és ezt az élményt mindig varázslatossá teszem egy illatos gyertya, egy jó zene, egy ízletes tea vagy egy puha takaró segítségével.

Sajnos gyakran érzem magam egyedül ezzel a hobbival, mert ritkán tapasztalom meg családi vagy baráti körben azt, hogy mások is szívesen töltik el szabadidejüket az olvasással.

Szerintem az olvasás nem csak, hogy menő, hanem számomra egy létszükséglet is. Előbb mondanék le, bármilyen tevékenységről az életemben, mint az olvasásról.

Sokan mentegetőznek azzal, hogy nekik nincs idejük olvasni, amivel én nagyon nem értek egyet. Mindenkinek arra van ideje, amire időt szán és amit fontosnak tart. Nekem se mindig egyformán jut időm az olvasásra, sőt életem során gyakran kiemelkedtek vagy épp elvesztek bizonyos időszakok, amiket az olvasásra tudtam szánni.

Mivel már kisiskolás koromban elkezdtem az olvasat, ezért mire fiatal felnőtt lettem, egyetemistaként már napi rutinommá vált az olvasás. Ebben az időszakban nagyon sokat olvastam, ami sok évig ki is tartott. Miután édesanya lettem, periodikusan valamivel csökkent az olvasásra szánt időm, de nem szűnt meg. Miután már a gyerekem közösségbe került, egy kicsivel már jobban be tudtam osztani az időmet és így megint többet olvastam.

Engem mindenki mindig csak könyvvel a kezembe lát. Ez az életem és mindig is ez lesz. Rengeteg okot tudnák felsorolni, amiért szerintem érdemes, jó és menő olvasni, ezek közül megpróbálom a legfontosabbakat összegezni.

  1. Az olvasás otthont jelent

Minden elolvasott könyv egyfajta megnyugvást, biztonságot és hazatalálást jelent. Egy jó könyv olvasása közben könnyen el lehet merülni a történetben, megnyugodni is elcsendesülni.

  1. Az olvasás kikapcsolódás

Ennél jobb kikapcsolódási formát el sem tudok képzelni. Ez egyszerre izgalmas, érdekes és titokzatos. Az olvasás nagyszerű program az unalom elűzésre, a fantázia felkeltésére és a kedélyállapot javítására.

  1. Az olvasás szórakozás

Olyan jókat lehet nevetni vagy elmerengeni egy jó könyv olvasása közben, hogy az pótolhatatlan.

  1. Az olvasás kreatívvá tesz

Minden elolvasott könyv után gazdagabbá válik az ember, jó érzéssel telik meg, egyfajta boldogság hormon árasztja el az embert.

  1. Az olvasás tanít

Rengeteg hasznos információt, tényt és tudást lehet egy-egy könyvből szerezni. A szellemi gyarapodás és növekedés, valamint az általános műveltség egyik legjobb módja az olvasás.

  1. Az olvasás új világokat nyit meg

A könyvek által szó szerint szárnyalhat az ember, bárhova eljuthat. A képzelet és a fantázia ilyenkor határtalan, elmosódnak a térbeli és időbeli határok.

  1. Az olvasás személyiségfejlesztés

Nemcsak, hogy gyarapodik szókincsünk olvasás közben, hanem közben személyiségünk is fejlődik, alakul és változik. A különböző történetek által másfajta nézőpontokat is elsajátítunk, miközben saját magunkra és életünkre is elkezdünk másképp tekinteni.

  1. Az olvasás egy hullámvasút

Az olvasás kalandos, mivel kihívást és titokzatosságot jelent minden egyes könyv, amit először olvas el az ember. A kíváncsiság és a rejtélyesség ötvözik egymást olvasás közben.

  1. Az olvasás hasznosan eltöltött szabadidő

Az olvasás egy hasznosan eltöltött idő, ami építőjellegű.

  1. Az olvasás inspirál és motivál

Főleg az önismereti és pszichológiai könyveknek van ilyen hatásuk, de minden könyv új utakat, célokat és megoldásokat jelenthet.

  1. Az olvasás minőségi idő

Az én-idő legjobb formája az olvasás, ahol minden egyes perc értékes, különleges és egyedi. Ezáltal válik egyfajta meditatív időtöltéssé az olvasás.

Mindezt és még ennél is többet jelent számomra az olvasás, de ezek a legfontosabb szempontok. Reggel olvasással indítom a napomat, délután olvasással kapcsolok ki és este olvasással alszom el. Ha a gyerekemet megkérdezi valaki, hogy anya mivel foglalkozik, azt fogja mondani:

–  Anya olvas!

– És mit olvas?

– Papírt! 😀

Imádom azt, hogy ezáltal a gyerekemnek is példát mutatok. Az egy dolog, hogy ez én szobám tele van könyvekkel, de az ő szobája is lassan. Együtt és külön is szoktunk olvasni, az olvasás még jobban megerősíti a köztünk lévő kötődést…ha ez egyáltalán még lehetséges.

Hiszem és tudom azt, hogy mindannyiunk élete jobb lenne, ha napi szinten olvasnánk. Jobb emberekké válnánk tőle. Mert az olvasás élvezet, élmény, egy eszköz és egy lehetőség.

Próbáld ki és soha többé nem akarsz olvasás és könyvek nélkül létezni. Hidd el, megéri! 🙂