Kate Thompson: A remény könyvtára

Könyvekről egy könyvben olvasni, a lehető legjobb olvasásélmény. Ez a kötet a könyvtárosok, a könyvek és a könyvmolyok előtt tiszteleg, mindazok előtt, akik nem csak szórakozásból olvasnak, hanem akiknek az olvasás már lételem, mindennapi szükséglet.

Ez a könyv túlmutat önmagán, túl azon a történeten, amit magában hordoz, ugyanis mondanivalója és üzenete a legfontosabb.

Egy olyan kötet, aminek már a címében is megjelenik a könyv szó, az nálam már egyből kedvenccé válik. De ez a könyv nem csak az olvasás szeretetéről szól, hanem a barátság erejéről, a nők ősszertartásáról és a reményről, ami nehéz élethelyzetekben is kiutat mutat.

Ebben a történelmi romantikus regényben a 2. világháború éveibe utazunk vissza, ahol egy angol bunkerben egy rejtett könyvtárt ismerünk meg, aminek látogatói mind szeretnek olvasni.

Ezen a menedékhelyen több ember is összegyűl, akiknek sorsa keresztezi egymást. Clara Button és barátnője Ruby mindent megtesznek azért, hogy az alagútba menekülőknek vigaszt és támaszt nyújtsanak a könyvek segítsége által. A föld alatti könyvtár a háború kellős közepén egy menedékhellyé válik árva gyerekek, bántalmazott nők és háború sújtotta emberek számára.

A legnehezebb időkben új szerelmek bontakoznak ki, életek változnak meg és mindez a könyveknek és az írott szónak köszönhetően.

Ebben a szívmelengető történetben egy mozgalmas cselekménynek és a sok izgalmas párbeszédnek köszönhetően olyan emberi sorsokat ismerünk meg, amelyekben az emberi értékek és a könyvek iránti szeretet és tisztelet jelen vannak.

Ezeket a különböző élethelyzetben lévő embereket a különböző műfajú könyvek, a mesék ereje és az írott szó hatása menti meg a háború idején.

Kissé irreálisnak tűnik, hogy a 2. világháború idején egy metróaluljáróban egy könyvtár üzemel, annak ellenére, hogy egy igaz történet a könyv alapja, de ha mindez nem is felel meg a teljes valóságnak, a szerzői fantázia egy csodálatos képet alkotott arról, hogy milyen terápiás és közösségformáló hatása van a könyveknek.

A szerethető karakterek, a sok könyvutalás és a csodálatos megfogalmazások miatt, kellemes élmény elmerülni ebben a romantikus történetben.

Ennek a kötetnek is abban rejlik a bájossága és varázsereje, hogy a könyvek és az olvasás csodálatos világáról szól. Különlegessége az, hogy ezúttal egy könyvtáré a főszerep, ahol a könyvtárak és könyvtárosok küldetéséről lehet olvasni, arról a munkáról, ami egy idő után hivatássá válik.

De emellett fontosabb társadalmi témák is szerepet kapnak ebben a kötetben. A női barátság, a bántalmazó kapcsolatban élő nők sorsa, a 2. világháború áldozatai, a könyvtárosok élete, valamint a sors kiszámíthatatlansága.

Üzenete kortalan, ugyanis minden olyan lelkes olvasónak és elkötelezett könyvmolynak szól, aki minden egyes megvásárolt vagy elolvasott könyvvel életben tartja az olvasás fontosságát.

Az írónő ezzel a kötettel tiszteleg mindazok előtt, akik nap mint nap, a múltban vagy a jelenben, azon dolgoznak és azért fáradoznak, hogy az olvasó emberek a könyvekben vigaszra és menedékre találjanak.

Ilyen szemmel és nyitott szívvel kell elolvasni ezt a könyvet és akkor hatása garantáltan szíven talál.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az emberek könyvek nélkül olyanok, mint a házak ablakok nélkül.

A remény könyvtára Book Cover A remény könyvtára
Kate Thompson
Libri Könykiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
478
Palásthy Ágnes