Forró Bence: Variációk boldogtalanságra

Forró Bence novelláskötete felüdülést és megpihenést jelentett számomra. Mivel személyesen is részt vehettem könyve bemutatóján, valamint kedvenc novellám felolvasását is végighallgathattam, így ezek után a könyv olvasása még nagyobb élvezetet jelentett számomra.

Az a jó ezekben a novellákban, hogy olvasásuk nem igényel sok időt, egyszerű cselekményük és kevés szereplőjük miatt, bárki könnyedén el tudja olvasni őket. Viszont ami mindegyik novellára jellemző, az a hol humoros, hol kissé irónikus, máshol pedig szarkasztikus megközelítése egy adott témának, valamint a történet végén lévő csattanó. Ezek az úgy nevezett mondatok közé rejtett csattanók és mondanivalók, egy-egy szóval, érzéssel vagy hangulattal egy olyan gondolatot közvetítenek, ami szíven találja az embert és jó sokáig foglalkoztatja is.

A könyv szerkezete és felépítése nagyon megnyerő és könnyen átlátható.

Egy rövid bevezetés után, ami által rá tudunk hangolódni a soron következő novellákra, a kötet két részre oszlik. A felső szólam, a könyv első fele, hat novellát, az alsó szólam, a könyv második fele pedig öt novellát tartalmaz.

Mindegyik novella egy adott helyszínen játszódik, egy-két szereplővel, kevés párbeszéddel, viszont jóval érdekesebb történetmeséléssel. A novellák olyan témákat dolgoznak fel, amelyek mindannyiunkat érintenek, szerelem, boldogság, család, élet és halál kérdései.

Nincsenek túlgondolva ezek a rövid kis történetek, nincs bennük semmi giccs vagy mellébeszélés, csupán a lényeg, az a fajta üzenet, ami elhint egy-egy magvat az olvasóban, azzal a céllal, hogy ez a mag növekedni tudjon és a leírt gondolatok hasonló értékes gondolatokat szüljenek.

Minden egyes novella címe frappáns, szókimondó és lényegre törő, így már előre lehet sejteni, azt a fajta fanyar és megnyerő humort, ami körülöleli ezeket a novellákat.

A novellákban ellentétes érzelmek, elletétes emberi értékek és élethelyzetek kapnak helyet, így olvasóként is könnyedén tudunk ezekkel az életérzésekkel azonosulni.

Ezek a tömören megírt élettörténetek az életből merítkeznek, ezért hitelesek és életszagúak. A részletgazdag leírásoknak köszönhetően betekintést nyerünk olyan emberi sorsokba, amelyek a valóság egy részletét mutatják meg, nem adnak készen megfogalmazott mondanivalókat az olvasó szájába, hanem elgondolkodtatnak.

Időben és térben keveset mozognak a novellák szereplői, ezért gyorsan és pörgősen folynak benne az események. Minden szereplő története egy-egy sorsdöntő eseményt elevenít fel, egy olyan meghatározó történetet, amit érdemes továbbmesélni az utókornak.

Csupán néhány oldalasak ezek a novellák, ezért egy-egy novella elolvasása alig igényel néhány percet, a teljes kötet pedig egy esti olvasás során is megejthető.

A rövid elbeszélések kiemelkedő pontja általában a történet végén van, mikor egy hirtelen fordulattal vagy minden magyarázat nélkül lezárul a cselekmény vagy megannyi kérdéssel nyitottan marad, és ez további gondolkodásra készteti az olvasót.

Forró Bence történetei a mi történeteink, olyan hétköznapi és átlagos emberek története, akik sodródnak az élettel és annak megannyi kihívásával, közben pedig gyakran elfelejtik megélni a pillanatot vagy megőrizni az igazán értékes élményeket.

A novellákban képzeletben Budapest különböző helyein baragolhatunk, betekintve olyan emberek életébe, akik nem szavakkal, hanem tettekkel mesélnek az élet megannyi árnyalatairól.

Ezt a sokszínű és folyamatosan változó világot adja vissza a könyv rendkívül csodás borítója. A borítón látható festmény csodálatos módokon adja vissza azokat a különböző érzéseket, hangulatokat és sorsokat, amelyek a novellákban visszaköszönnek.

Ezek a novellák a mai ember hétköznapi életébe adnak betekintést, egy olyan valóságba, ahova nem kellenek a nagy és magasztos szavak, csupán emberi sorsok és életek, amelyekkel mindannyian azonosulni tudunk.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Vannak történetek, amelyeknek nem áll jól a happy end. Ellentmondana az univerzum törvényeinek.

 

Variációk boldogtalanságra Book Cover Variációk boldogtalanságra
Forró Bence
Libertine
2021
Keménytábla, Védőborító
156