Karády Anna: A füredi lány

Csodálatos és egészen különleges borítóval rendelkezik ez a könyv, ami egy ugyanolyan izgalmas és bájos szerelmi történetet foglal magába. Jelen, múlt, kevés történelem, viszont annál több érzelem, kedves és bájos szereplők, mindez benne van ebben a könyvben.

A könyv egyből izgalmasan indul be, története azonnal leköti az olvasó figyelmét, minden egyes fejezet egy újabb eseménysorozatot indít be. A könyv egy kalandos utazást nyújt, meseszép magyar tájakra vezérel, közben pedig egy olyan szerelmi történettel ajándékoz meg, ami kissé kiszakít a valóságból és álmodozásra hív.

Karády Anna első könyve hihetetlenül kedves, bájos és kalandos, amiben egy időtlen szerelemről olvashatunk.

A könyv főszereplője, Almássy Anna, aki a 21. század mindennapjaiból kirekesztve, hirtelen az 1763-as években találja magát. Egy sikeres huszonnyolc éves jogászlány egy olyan korba csöppen, ahol a szokások, a hagyományok, a vidéki közösség, az akkori mentalitás teljesen kifordítják Annát világából.

Anna megismerkedik Oroszy Mihállyal, és ez az új szerelem, számtalan kalandos és drámai helyzetet szül, ahol különböző értékek és teljesen különböző világnézetek ütköznek egymással.

Ez a két világ sokszor ütközik és harcban áll egymással, de ez a szerelmi történet képes időt, teret és társadalmi különbségeket leküzdeni.

Ennek a könyvnek szerintem az a nagy erőssége, hogy úgy vezet be a régmúlt időkbe, hogy az kellően izgalmas és kalandos, és egyáltalán nem unalmas. Anna időutazása már önmagában is felér egy izgalmas történettel, ami esélyt ad az olvasónak arra, hogy az olvasással különböző helyszínekre utazzon el.

Az időutazás által egy élethű korképet kaphatunk arról, hogy hogyan éltek az emberek Mária Terézia uralkodása alatt, milyen szokások és hagyományok határozták meg az akkori emberek életét.

Anna és Mihály, a két főszereplő karaktere a legizgalmasabb ebben a regényben. Anna egy erős, határozott, karakán nő, aki kiáll magáért és küzd azért az emberért, akit szeret. Anna története attól olyan izgalmas, hogy képes maga mögött hagyni egy olyan világot, amiben teljesen más értékek uralkodnak mint a 18. században, és hamar alkalmazkodik egy teljes új világban. Annának sikerül beleolvadni ebbe az új környezetbe, teljesen átveszi az akkori kor szokásoait, és gyakran úgy tűnik, mintha új élete még inkább közelebb állna hozzá, mint a régi élete.

Mihály karaktere is ugyanilyen megnyerő, személyében egy talpraesett, bátor és kitartó férfira találhatunk. Bár nemesi címmel rendelkezik, mégis beleszeret Annába és küzd a kettejük kapcsolatáért.

Tény és való, hogy ez egy ízig-vérig szerelmes és romantikus könyv, ami egy idillikus világot alkot meg, amiben a nemes és tiszta érzések, olyan értékek amelyek mindennél fontosabbak.

Az időutazás körülményeiről nem sokat tudunk meg ebben a könyvben, az csak a kerete ennek a történetnek, mivel a hangsúly a szerelmi történeten van, valamint a 18. századi magyar tájakon és az akkori emberek életén.

Karády Anna egy harmonikus egyensúlyt teremt a történelmi események és a regény cselekménye között. Kellő humorral és laza könnyedséggel írja le a könyv szerzője egy 18. század szerelmi történetét, egy olyan történet ez, amiben helyet kapnak a népi szokások és hagyományok, valamint az akkori társadalmi elvárások.

Nagyon élvezetes úgy olvasni ezt a könyvet, hogy egymással szembeállítva tudunk rátekinteni a 21. századi és a 18. századi eseményekre, kontrasztokra és különbségekre. Ezáltal csak még inkább elgondolkodunk azon, hogy mi az ami jó napjainkban, és mi az amin esetleg változtatnunk kellene.

Akarva-akaratlanul is elgondolkodunk azon, hogy mennyivel könnyebb és egyszerűbb volt az akkori ember élete, aki nem egy digitalizált és felgyorsult világban élte mindennapjait.

Varázslatos, bájos és izgalmas volt elmerülni ebben a történelmi romantikus regényben, ami utazásra és álmodozásra hívja olvasóit. Élvezetes és érdekes volt magyar történelmi eseményekről, magyar történelmi és irodalmi személyekről olvasni, valamint egy olyan szerelemről, ami sejtelmes és minden képzeletet felülmúl.

Könnyed, gördülékeny és élvezetes ennek a könyvnek az olvasása. Üzenete pedig nagyon erős: bármilyen helyen vagy korban is éljen az ember, az a lényeg, hogy küzdjön az álmaiért, ugyanakkor maradjon hű önmagához és azokhoz az értékekhez, amitől ember az ember.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Vannak az életben pillanatok, amik jobban számítanak, mert mások, mint a többi: fordítanak a sorsunkon, és valami elkezdődik, vagy éppenséggel lezárul.

A füredi lány Book Cover A füredi lány
Karády Anna
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
443