Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm

Elképesztő az a szakmai tudás, szépirodalmi írás és egészen különleges olvasásélmény, ami ebben a könyvben jelen van.

Mörk Leonóra minden egyes könyve egy kincs, ami nem csak azért élvezetes, mert kellemes időtöltést tud nyújtani, hanem azért a sok információért és háttérmunkáért, amitől igazán értékes egy ilyen történelmi romantikus regény.

Lenyűgöző az a sok hiteles és érdekes információ amibe ebbe a könyvbe bekerült, valamint a különböző elemek, mint érzelmek, izgalmas cselekmény vezetés, szereplők lelki világa, történelmi háttér és a művészet iránti rajongás harmonikus találkozása.

Ez a romantikus regény egy 17. századi történetet elevenít fel, amiben egy orvos lánya és egy híres énekes szerelmi története bontakozik ki.

Ez a történet sok meglepetést és jó néhány izgalmas fordulatot tartogat, de legnagyobb erőssége a szépirodalmi fogalmazás, aminek köszönhetően a könyv egy olyan világba repít, ahol a régmúlt kor valódi és kitalált szereplői egy különleges szerelmi történetet elevenítenek fel.

Ez a kívül-belül gyönyörű, igényes és különleges könyv az 1600-as évekbe kalauzol el, megismertetve olvasóival az akkori kor sajátosságait, a történelmi eseményeket, valamint az akkori emberek gondolkodását.

Császárok, uralkodók, alkimisták, boszorkányok, kurtizánok, főpapok és egyszerű hétköznapi emberek története ez, ami egy olyan világot mutat be, ami egyszerre küzd meg a reformáció utóhatásaival, egy világjárvánnyal és megannyi társadalmi normával és eitkával.

Ebben a korban ismerjük meg a fiatal Johannát, aki édesapja mellett az orvoslás és a gyógyítás rejtelmeibe tanul bele. Lányként ez igazán különleges adottság és tehetség egy olyan korban, ahol egy nőnek egyetlen feladata a gyereknevelés és férje kiszolgálása volt.

Johanna azonban teljesen eltért kortársaitól, hiszen híres orvos apja mellett egy egészen más világ nyílott meg előtte.

Bár ő orvosként nem tevékenykedhetett, ápolónőként kivette a részét a gyógyításból, ugyanis mindenki másnál többet tudott a gyógynövényekről és azok hatásairól.

Johanna története egy gyermeki szerelemmel kezdődik, de utána a sors fintorának köszönhetően beleszeret egy olyan híres és tehetséges olasz énekesbe, akivel jövője bizonytalan és tele van akadályokkal.

Johanna és Niccoló története a mindent elsöprő és mindent legyőző szerelemről szól, egy olyan korban, amikor minden változik és nekik ebben a folyamatos változásban kell egymásra és önmagukra találniuk.

Két különleges és kívülálló fiatal története ez, akik egy ellentmondásos szerelemben a legnagyobb összhangra és békére találnak egymásban.

Ez az érzelmekkel és mély értelmű gondolatokkal teli szépirodalmi mű, egy különleges és egyedi időutazással ajándékozza meg olvasóit.

Az 1600-as évek Európáját lehet megismerni benne, amikor is egy világjárvány és egy új korszak kezdete, nagyon sok változást jelentett az akkori emberek életében.

A szereplőkön keresztül több szívszorító emberi sorsot lehet megismerni, valamint egy igazán izgalmas cselekményt, amiben a fikció és a valóság tökéletes harmóniát alkotnak.

Ez a dinamikus és rendkívül informatív történelmi romantikus regény egy olyan keserédes történetet mutat be, amiben betekintést nyerünk a szereplők lelki világába és a történelem egyik fontosabb korszakába.

Párhuzamosan több történetbe is betekintést nyerünk ebben a regényben. A magyar orvos, Dr. Jeszenszky János munkássága, valamint lánya, Johanna sorsa ugyanolyan érdekes és izgalmas ebben a könyvben, mint a többi szereplőé.

Kettejük sorsának alakulását kiegészíti egy másik szívszorító történet, az angyali arcú olasz énekes története, akinek sorsa tele van rengeteg megpróbáltatással és fájdalommal.

Szerelem, ármány, intrika, dráma és megannyi emberi sors, amiben az elfogadás és a megértés adja az alapját a legfontosabb emberi kapcsolatoknak.

Ez a csodálatos és gyönyörű szerelmi történet különböző egyéni drámákon keresztül egy érzelemdús és egyedi szerelmi történetet mutat be.

Érdemes elolvasni ezt a fordulatokban és érzelmekben gazdag regényt, ami a női jogokról, az elfogadásról, a megértésről és az egyenlőség fontos kérdéseiről elmélkedik.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minél több könyvet lapozott át, annál hangosabban kattogott a fejében a kérdés: miért? Miért viselkedhetnek ilyen ostobán az emberek?

Asszonyom, édes úrnőm Book Cover Asszonyom, édes úrnőm
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó
2022
Keménytábla
303