5+1 legjobb nagyregény

Egy vaskosabb regény elolvasása több időt követel meg, de ha egy jól választott regényről van szó, akkor megéri a befektetett idő, ugyanis ezek a nagyobb terjedelmű regények olyan komplex témákat dolgoznak fel, amelyek nem csak érdekesek, de informatívak is.

A listában szereplő nagyregények mindegyike egy igazi remekmű és egy irodalmi kincs.

Ezeknek a több száz oldalas regényeknek az a nagy előnye, hogy az olvasásélmény jóval több ideig tart, ugyanis hosszan és mélyen beleláthatunk a könyv főszereplőjének életébe, így a főhős kalandjait vagy személyiségfejlődését egy huzamosabb időn keresztül végig tudjuk kísérni.

Ezek nem olyan könyvek amiket gyorsan át lehet olvasni, sőt terjedelmük és komoly témájuk miatt, segítenek kicsit lelassulni a rohanás közepette és közben egy mélyrehatóbb történettel ajándékoznak meg.

5+1 legjobb nagyregény

 

  1. Donna Tartt: Az Aranypinty

Donna Tartt könyve egy olyan csodálatos történetet tár az olvasó elé, amiben több szálon futnak az események, és ezáltal különleges és egyedi szereplők születnek meg. A könyv tragikus története egy fiatal fiút olyan döntések elé állít, aki folyamatosan a bűntudat és a veszteség között próbál talpon maradni.

Theo, a könyv főszereplője egy tragikus esemény során, egy olyan élethelyzetbe kerül, ahol neki kell saját magáról gondoskodnia, ő az, aki próbál jó és rossz döntések között lavírozni. Miközben a veszteség és az anyja hiánya felőrli, ő folyamatosan ragaszkodik egy olyan tárgyhoz, ami az egyetlen személyre emlékezteti őt, arra az anyára, aki igazán szerette őt.

Theo, irány vesztetten és magányosan, egy olyan klasszikus történet mesél el, ami veszteségről, gyászról, halálról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról szól.

A kisfiú, majd fiatal felnőtt személyiségfejlődése a legérdekesebb ebben a regényben. Ő nem egy átlagos irodalmi hős, hanem egy esendő és elveszett fiú, aki saját kárán és csalódásai árán tapasztalja meg, hogyan működik a világ, az élet és benne a szerelmi kapcsolatok.

  1. Jaume Cabré: Én vétkem

Adriá Ardévol és hegedűjének története a lehető legszebb képet festi a világ működéséről, emberi kapcsolatokról, hibákról és tévedésekről.

Adriá Ardévol korai Alzheimer-kórral küzd alig hatvanéves korban. Mielőtt ez a betegség végleg elszakítaná őt a valóságtól, felidézi gyermekkori emlékeit. Visszaemlékezik dadájára, aki gondját viselte, rideg és távolságtartó anyjára, valamint titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt, felelősnek érzi magát és bűntudat gyötri. Egész gyermekkora tele volt rejtélyekkel, titkokkal, megválaszolatlan kérdésekkel, magánnyal és szeretetlenséggel. Egyetlen menedéke a család antikvitás boltja volt, melyben egy értékes Storioni hegedű tündökölt. Apja halála után, élete még inkább komorrá és sötétté vált, tele bűntudattal és kétségekkel.

Visszaemlékezése során olyan helyeket és időket elevenít fel, melyek a középkortól egészen a koncentrációs táborokig elnyúlnak.

Zseniális irodalmi alkotás bűnről, bűntudatról és bűnhődésről. Nem csak egyéni, hanem történelmi bűnökről is szól a regény, és a megbocsátás és jóvátétel erejéről. Több helyszín, több szereplő, több narrációs stílus mind arról árulkodik, micsoda mestermű ez a nagyregény.

  1. Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Ez egy hihetetlen összetett, gyönyörű és szívhez szóló történet. Bármennyire is visszataszító néha az élet, bármennyi szenvedéssel is jár, Cetta és fia, Christmas, elmenekülve Olaszországból, Amerikában próbál új életet kezdeni. Hátrahagyva az erőszakot és a nehézségeket, Cetta csak azért küzd, hogy fia egy szabad országban nőhessen fel.

A 20. század elején, Cetta és Christmas azonban emigránsokként szembesülnek az összes nehézséggel és akadállyal, de minden erejükkel küzdenek az álmaik megvalósításáért.

Christmas a főszereplője ennek a könyvnek, aki élénk fantáziájának és leleményességének köszönhetően, egy olyan világot alkot meg, ami elhiteti velünk, hogy tiszta szívvel bármit el lehet érni, és igenis érdemes küzdeni az álmokért.

Ez a nagyregény az életről, az álmok erejéről és a tiszta szerelem fontosságáról mesél.

  1. María Dueñas: Öltések közt az idő

Ilyen egy jól megírt, izgalmas és értékes nagyregény, ami az első oldalaktól el egészen az utolsó oldalakig fogva tartja olvasóját.

A könyv főszereplője Sira, aki édesanyjával együtt dolgozik, egy ruhaszalonban varrólányként. Hamar belejön ebbe a munkába, sőt hamarosan a szerelem is rátalál. De ez a szerelem olyan utakra és helyekre vezeti Sirat, ami gyakran veszélybe sodorja őt. Sira hátrahagyja a Madridban készülődő spanyol polgárháborút, édesanyja és férje nélkül, szeretőjével Marokkóba utazik. De az ottani politikai helyzet sem teszi egyszerűvé életét, ezért egyedül a ruhákhoz való szakértelme menti meg őt.

Egy idő után Sira visszamenekül Madridba, de itt újabb veszélynek teszi ki magát, ugyanis a náci tisztviselők feleségeinek kezd el ruhákat tervezni.

A könyv szerzője mesterien szövögeti a cselekményszálakat ebben a könyvben, történelmi események egy olyan érdekes és kalandos történetet szülnek, amiben helyet kap a szerelem, az intrika, az árulás és a kémkedés.

Ebben a könyvben Spanyolország és Marokkó történelmi helyzetét kísérhetjük végig, az 1930-as években és a 2. világháború alatt. Sira történte, egy olyan egyszerű varrólány története, aki megannyi kaland és veszedelem ellenére is, mindig megtalálja saját életútját.

  1. Leon Uris: Exodus

A könyv címe, Mózes második könyvére utal, egy olyan biblia részre, ami azt meséli el hogyan menekült meg a zsidó nép az egyiptomi rabszolgaságból.

Ebben a történetben, Exodus az a hajó, ami 1946 végén 300 árva zsidót szállít Ciprus szigetéről Palesztinába.

Ez a nagyívű regény arról mesél, hogyan tér vissza a zsidó nép annyi veszteség után Palesztinába, az ígéret földjére, egy olyan helyre, ahol megint csak ellenségeskedés és gyűlölet fogadja őket.

Uris megannyi szívbemarkoló történetet mesél el könyvében, olyan emberi sorsokat mutat be, akiknek életén keresztül egy új közösség kovácsolódik össze.

Ez a nagyívű történelmi regény egy nemzet sorsát meséli el, Izrael megalakulásának története ez, amiben helyet kapnak harcok, eszmények, vallási rítusok és szerelmek.

Ebben az olvasmányos kalandregényben valóság és fikció keveredik, de hiánypótló, mivel pont azoknak a zsidóknak a történetét meséli el, akik túlélték a 2. világháborút. Különböző történelmi időszakon keresztül a zsidó állam megalakulásáról lehet olvasni ebben a könyvben.

  1. David Grossman: A világ végére

Az izraeli író regénye háborúról, barátságról, családról és szerelemről szól. Ora asszony, a könyv főszereplője, aki rettegve várja vissza Ofer fiát a frontról, ezért a tétlenség helyett azt választja, hogy elindul a galileai hegyekbe. Ez a zarándokút egy meditációvá válik, ahol Ora útitársainak meséli el, házassága történetét és az anyai szerep összetettségét. Ora mesélései során kiderül, ki az igazi apja Ofernek, valamint milyen láthatatlan kötelék fűzi össze egy anyát gyermekével.

Ora már szinte megszállottan mesél múltjáról és fiáról, azt remélve, hogy így megvédheti őt a haláltól.

Olvasás közben ide-oda ugrik a történet, fájdalmasan és szívbemarkolóan bontakozik ki az, hogy mit is jelent egy folytonosan háborúzó országban élni.

Az ahogyan Ora harcba száll a sorssal és dacol vele, egyszerre lenyűgöző és kíméletlen. Az ő története szimbolizálja az izraeli létállapotot, azt az érzést, ami miatt az ember minden pillanatban a halál tudatával él együtt. De Ora nem csak izraeli mivoltáról mesél, hanem arról, hogy mennyi mindennel jár a különböző női szerepek összeegyeztetése.

Anyaként, feleségként, izraeli nőként Ora hangja szólal meg ebben a regényben, aki küzd a családjáért, aki félti a gyerekét, és aki egy folyamatos hadban álló országban a békére vágyik.