Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában

Nagyon élvezetes volt végigolvasni ezt a könyvet, belecsöppenve egy olyan szerelmi történetbe, ami kicsit sem hagyományos vagy hétköznapi. Mivel olvastam már a Meghan-ról írt életrajzi könyvet, ezért sok információ már ismert volt számomra, ennek ellenére ez a könyv úgy érzem még jobban elmélyítette ezeket az információkat.

A könyv két szerzője a brit királyi család újságíró csapatához tartozik, ezért a könyvben leírt interjúk, beszámolók és vallomások egy valósághű képet adnak vissza a 21. század egyik legsokoldalúbb hercegi párjáról.

Harry és Meghan története évek óta lázban tartja a világot, és sajnos a média gyakran alkot róluk egy torzított képet, esélyt sem adva arra, hogy az egyszerű ember jobban megismerje nem csak a hercegi párt, hanem azt a nőt és férfit, akik emögött vannak.

Ez a könyv górcső alá veszi a hercegi pár életét, a kezdetektől el egészen napjainkig. Megismerhetjük szerelmi történetük kezdetét, Meghan és Harry gyerekkorát, esküvői előkészületeiket, első gyerekük születését, valamint a brit királyi család életét.

A könyv nagyon részletesen és időrendi sorrendben mesél a hercegi párról, sőt rengeteg kulisszatitkot mesél el Meghan és Harry életéről, amiket ők csak nagyon közeli ismerőseikkel és családtagjaikkal osztottak meg eddig. Hozzájuk illően a könyvnek is van egy lendületes és mozgalmas dinamikája, ami főleg annak köszönhető, hogy ez a hercegi pár nagyon sok mindenben tudatosan eltér a megszokottól, a társadalmi normáktól, sőt még a királyi hagyományoktól is.

Ez az önéletrajzi könyv sok megható, érzelmes, helyenként szomorú történetet mesél el a hercegi párról, tudatosan figyelve arra, hogy eloszlassa a pletykákat és a félreértéseket. Sok benne a családi dráma, a jogi és gazdasági kérdés, a karitatív munkákról szóló beszámoló, valamint a brit királyi család életének a mindennapjairól szóló történet.

Az események rekonstruálása a könyv szerzői szerint legalább két tanú segítségével történt meg, ugyanakkor úgy tűnik, mintha ebben a könyvben helyenként Harry és Meghan szavai is benne lennének, pont azért, hogy hitelesebb és kézzel foghatóbb legyen az ő történetük.

Szerintem maga a könyv hiteles és élethű, mert sok meghitt és intim élethelyzetet tár az olvasók elé, ugyanakkor érezni lehet az, hogy megvan benne az a fajta egészséges határvonal, ami csak egy bizonyos szintig engedi közel az olvasókat.

És ez főleg abban mutatkozik meg, hogy bár a hercegi pár életét nagyon is nyilvánossá teszi, szerintem pont az a rész, ami a legjobban érdekelné az olvasókat, nagyon rövid és felületes. Az, hogy Harry és Meghan élete mennyire eltér a brit királyi család hagyományaitól, azt az emberek eddig is tudták a sajtónak és a médiának köszönhetően.

Valami igazán pluszt azzal adhatott volna ez a könyv, ha mélyebb betekintést ad olvasóinak arról, hogy milyen okok és a folyamat mely pontjai vezették el a hercegi párt odáig, hogy szakítanak a királyi udvarral és függetlenednek.

Több száz oldalon keresztül erről alig esik szó, és csak a könyv végén kerül erre sor, de ott is nagyon felületesen és kicsit burkolva.

A könyv enyhén túlzott diplomatikus és kedveskedő stílusa mintha azt mutatná, hogy a könyv pont annyi információt adagol olvasóinak, amennyi elegendő ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést, de arra már nem ad esélyt, hogy esetleg valamilyen negatív dolog is kiderüljön a hercegi párról.

A könyv magyarázatai és tényei alapján, a sajtó és a média bántó és sértő állandó zaklatása, valamint a királyi család kissé távolságtartó hozzáállása miatt, lépett Harry és Meghan a szabadság és a függetlenség útjára.

Jó volt belátni a színfalak mögé, még jobb volt elmerülni a királyi pompában és fényűzésben, ugyanakkor a földön maradni két olyan közismert szereplő mellett, akikről szinte lehetetlen egyértelmű véleményt nyilvánítani.

Sajnos a végén van egy kis sértett hangulata a könyvnek, mintha kizárólag a média és a királyi család tehetne arról, hogy Harrynek és Meghannak nem sikerült beilleszkedni ebbe a családba.

A könyv egyértelműen egy dicshimnusz a sussexi hercegi párról, akikről a könyv csakis pozitívat mond el, az már az olvasóra van bízva, hogy valóban minden ennyire egyszerű lenne, és fehér vagy fekete.

A brit királyi család rajongói szerintem imádni fogják ezt a könyvet, én is nagyon kedveltem, a mélységet viszont hiányoltam benne…sok kérdést megválaszolt, sokat pedig tudatosan hagyott nyitva.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A mai társadalom tele van dühös emberekkel, és ezt valahogy mindenki megszokta (…) – Hová lett a jóindulat? Vajon miért ilyen ellenséges mindenki?

A szabadság nyomában Book Cover A szabadság nyomában
Omid Scobie – Carolyn Durand
21. Század Kiadó
2020
Keménytábla, Védőborító
384