Ashley Tate: 27 perc

Szeretem az izgalmas, csavaros és megfejthetetlen krimiket, ahol a bűncselekményt megannyi titok és rejtély övezi. Ez a könyv is megfelel ezeknek a kritériumoknak, ugyanis elég szerteágazó utakon és módokon jutunk el a bűncselekmény megfejtéséig.

Egy elég erős és ütős kezdése van a könyvnek, ahol egy fiatal haldokló lány utolsó 27 percébe kapunk egy rövidke betekintést. Phoebe Dean épp balesetet szenvedett és élete utolsó fél órájának gyötrelmes küzdelmével indul egy olyan eseménysorozat, ami egyre inkább közelebb viszi az olvasókat ahhoz, hogy megértsék ennek a tragikus autóbalesetnek a körülményeit.

A rövid bevezető után egyből tíz évet ugrunk a cselekményben, ahol napjainkban Phoebe hátramaradt anyja és bátyja, a lány halálának tizedik évfordulójára készülnek. Ez az esemény felbolygatja a város lakóit, akik mind tudnak valamit a titokzatos lányról és halálának körülményeiről, de senki sem mer erről nyíltan beszélni.

De az igazság kiderül, mikor barátok, szomszédok és ismerősök elkezdik feleleveníteni a tíz évvel ezelőtti eseményeket. Váltott szemszögön keresztül ezeknek a barátoknak a vallomásai és visszaemlékezései vezetnek el egy olyan megfejtéshez, ami a könyv végén teljesen ledöbbent és sokkol.

Miközben ezek a barátok egyenként szólalnak meg a könyvben, egyre közelebb kerülünk annak megfejtéséhez, hogy miért 27 perc elteltével hívta ki a mentőket Grant Dean, a lány bátyja, aki az autót vezette ezen a tragikus éjszakán.

Mi történt azon a hídon? Mi történt a házibulin, mielőtt elindultak az autóval? Hogyan került az autóba egy másik lány is?

Valaki tudja az igazságot, de hallgat. Azonban a fiatal lány halálának tizedik évfordulóján arra készül, hogy mindent felfedjen és leleplezze a tettest, akit szörnyű tett és mulasztás terhel.

Ebben a körforgásban egy kisváros életébe kapunk betekintést, az emberi rosszindulat és irigység olyan formáit ismerjük meg, ami a történet során sok áldozatot követel majd meg.

Kicsinyes bosszúk, érzelmi játszmák, fiatalkori csínyek, meggondolatlan döntések és felelőtlen tettek vezetnek el odáig, hogy emberek élete romokban hever.

A kisváros utcái és annak lakói mind titkoknak valamit, gyakran önös érdekek és kicsinyes játszmák miatt. A rossz döntések egy érzelmi hullámvasutat indítanak el ebben a krimiben, ahol egy labirintuson keresztül jutunk el a bűncselekmény megfejtéséig és a tettes felfedéséig.

27 perc, egy félóra, gyakran kevésnek tűnik. De ha a tét egy emberi élet, akkor ez felér egy örökkévalósággal.

Ez a történet pont arra világít rá, hogy legtöbbször néhány pillanaton múlik az, hogy hogyan alakul valakinek az élete. Az egész könyvet áthatja a szomorúság, a gyász, a csüggedés és a reménytelenség, miközben a gyötrő kérdés egy perc nyugalmat sem hagy az olvasónak.

Mi történt abban a 27 percben? Mennyi mindenre elegendő 27 perc?

Egy rossz döntésre, egy meggondolatlan tettre, egy visszafordíthatatlan cselekményre, egy megbánásra vagy egy tudatos elhatározásra?

Titkok, bűntudat, rejtély, hallucináció, mentális betegség, veszteség és gyász.

Mindez egy lassú és csendesen folydogáló krimiben, ahol adott a feszült légkör, a rejtélyes bűncselekmény, valamint a sok hamis tanúvallomás.

Meddig képes elmenni az ember, ha a tét saját élete védelme?

A könyv erre a kérdésre különböző módokon adja meg a válaszokat, megmutatva azt, hogy minden döntésünknek súlya és nyoma van.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Sosem fogom megérteni, mi késztet embereket arra, hogy elhagyják a gyereküket.

27 perc Book Cover 27 perc
Ashley Tate
Libri Könykiadó
2024
Füles, Kartonált
390
Gázsity Mila