Czingel Szilvia: A ​női test alakváltozatai

Annyira sok és érdekes információt tartalmazott ez a könyv, hogy nagyon nehéznek tartom összefoglalni mindazt, ami ebben a könyvecskében rejlik.

Szerintem nem is olvastam eddig hasonló könyvet, és amellett, hogy informatív ez a könyv, nagyon olvasmányos és érdekes.

Czingel Szilvia néprajzkutató-kultúrantropológus könyvbe nagyon alaposan és precízen mutatja be a női test alakváltozatait a 19. század végétől el egészen a 20. század közepéig.

Eddig még sosem olvastam egy ennyire részletgazdag és olvasmányos, ugyanakkor egyáltalán nem nyers vagy száraz információkkal teli szociográfiai könyvet.

A második világháború előtti évek radikális folyamatokat és változásokat indítottak el a női testről alkotott vélemények területén. Bár minden kornak megvan a tipikus női ideálja, a 19. század végén ezek a normarendszerek elkezdtek meginogni, és a társadalmi és kulturális változások elkezdtek hatással lenni a női testre is.

Nőként olvasva ezt a kötetet, nagyon izgalmas volt számomra az ahogyan a női testről és szépségideálról változott a vélemény az évek során. Mai modern nőként szinte már elképzelhetetlen számomra az, hogy valamikor problémát jelentett az, ha egy nő nadrágot viselt, arról nem is beszélve ha gyakran mosakodott, akkor az valami testi betegségre utalhatott.

Tetszik az ahogyan elindul ez a könyv, felelevenítve Sissi, Erzsébet királyné alakját, aki úttörő volt a női testről kialakított véleményével. Sissi, mint jól tudjuk, nagyon sok energiát és időt szánt testi egészségére, szépségére és ápoltságára.

Ez abban a korban még újnak számított, sőt egyenesen pletykákra és felháborodásra adott okot. Pár évvel halála után valami elindult és kezdetét vette a női testről alkotott kép fejlődő folyamata. A korábban felállított családmodellek, benne egy olyan női szereppel, aminek egyetlen feladata az volt, hogy nyilvános megjelenéseken dekoratívan képviselje a család polgári státuszát, elkezdtek meginogni. Több év alatt a konzervatív női testképet felváltotta a modern női test, ahol már elmaradt a fűzőviselés, a nők már rövid hajjal, piros rúzzsal és vörös körömlakkal kezdtek el megjelenni. Emellett a test egészsége is fontossá vált, a nők elkezdtek sportolni, fogyókúrázni és strandokon már a vízbe is bementek.

Ezek a hatalmas társadalmi és kulturális változások, amikor is a nők már nem csak a család dekoratív jelképei voltak, hanem már aktív részeivé váltak a társadalomnak, sokat változtattak a korábbi testi normákon.

Ezek a változások sok új dolgot hoztak el a nők számára, ugyanakkor rengeteg ellenszegülést is, figyelembe véve azt, hogy előtte évekig egy férfiak által uralt és megszabott családi rendszerben működtek.

Végigolvasva ezt a könyvet, hamar rájövünk arra, hogy mint minden változás, a modern női szépségeszmény is sok nehézséggel járt. Hirtelen olyan változások elé kerültek a nők, amivel nehéz volt lépést tartani, főleg úgy, hogy előtte senkit nem érdekelt a nők egészségi állapota vagy szexuális felvilágosultsága. Ezek a változások egy hosszú és lassú folyamat részei, amik sokat függtek a nők földrajzi helyzetétől, társadalmi rangjától, valamint gazdasági és műveltségi állapotától.

Ahhoz, hogy a passzív női szerepből a nők egy aktív szerepet tudjanak felvenni, rengeteg tényezőre és nem kevés változásra volt szükség. Az első szépségversenyek megjelenése, az első magyar szépségkirálynő nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megteremtse a modern női testről és véleményről alkotott képet. Bár a változások jelen voltak a 20. század elején, ennek ellenére sok ellentmondásba ütközött az akkori nő, aki próbált kiemelkedni a családi szerepből és nem csak külsőleg fejlődni, hanem az önmegvalósítás terén is, ami egy hatalmas és szinte lehetetlen feladat volt akkoriban.

Sok hasznos információt tartalmaz ez a könyv, ezért érdemes elmerülni benne, és kicsit saját nőiességünket is más megvilágításból megnézni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A női arcfestés, a hosszú haj eltűnése, valamint a modern fürdőruhadivat forradalmasították a szép nőről megalkotott elképzelést.

A ​női test alakváltozatai Book Cover A ​női test alakváltozatai
Czingel Szilvia
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2020
Keménytábla
252