Mary Aiken: Cybercsapda

Az internet világa eredetileg felnőtteknek lett tervezve, mégis napjainkban egyre több gyerek és kiskorú fiatal tölti ideje nagy részét képernyők előtt, egy olyan világban ami akarva-akaratlanul hatással van a valóságára is. Az internet világa villámgyorsasággal zúdult ránk, és jó néhány év eltelte után eszmélnek rá most már szakemberek is arra, hogy drasztikus és hatékony változásoknak kell történnie ahhoz, hogy ez ne tegye tönkre a mai gyerekek és fiatalok életét.

Bár mindannyian tisztában vagyunk a digitalizált világ előnyeivel, főleg ami a kapcsolattartást és az informálódást érinti, de az online térnek számos negatív hatása és következménye van.

Dr. Mary Aiken, aki cyberpszichológusként már rengeteg esetet megvizsgált és kutatást végzett ezen a területen, egy olyan könyvet alkotott meg, ami egyszerre sokkoló, megdöbbentő, felvilágosító és cselekvésre buzdító.

Olyan ez a könyv mintha a jövőben íródna, mintha a könyv szerzője a jövőből üzenne nekünk. Dr. Mary Aiken üzenetei, főleg figyelmeztetőek és intőek. Ez a nagyon hasznos és számos kutatással alátámasztott könyv, arra próbálja felhívni az olvasók figyelmét, hogy bármennyire is izgalmas és kalandos a cybertér, bizony rengeteg csapdát és előre be nem látható súlyos következményeket vonz maga után.

A könyvben egyértelműen kifejezésre kerül az, hogy ez a könyv főleg azoknak szól, akik szülők, nagyszülők, gondozók, pedagógusok vagy bármilyen olyan személyes vagy szakmai helyzetben lévő felnőttek, akik gyerekekkel foglalkoznak.

A könyvnek nem az a célja, hogy teljesen elrettentse az embereket vagy a szülőket az internet világától, ugyanis Dr. Mary Aiken szavaival élve, az internet világa se nem jó, se nem rossz. Az a tény, hogy egyre több gyerek és fiatal tölt napi szinten akár több órát is ebben a cybertérben, és ez milyen fejlődésbeli, pszichés és érzelmi következménykekel jár, úgy gondolom aggodalomra ad okot. Ugyanakkor a felelősséget első sorban a szülőben, nevelőben vagy gondozóban látja Dr. Aiken, ugyanis a szülői minta az, ami a gyerekben visszatükröződik. Az, hogy felnőttként hogyan viszonyulunk a digitális világhoz, gyerekeinkben visszatükröződik.

Szülőként lehetetlen feladatnak tűnik gyerekeinket távol tartani az internet és a digitális világtól, viszont léteznek olyan óvintézkedések vagy praktikák, amelyek által felelősségteljesebben és tudatosabban tudjuk bevezetni gyerekeinket ebbe a világba.

Ez a könyv nagyon sok szempontból vizsgálja meg azt, hogy milyen hatással van az internet és a digitális eszközök használata nem csak az emberi viselkedésre, de a társadalmi normákra és a szociális kapcsolatokra is. A könyv szerzője különböző életkorú gyerekekre tér ki, és kimerítően mutatja be azt, hogy milyen hatással lehet ezekre a gyerekekre egy videojáték, egy mese a tv-ben vagy egy tablet, esetleg okos telefon használata. A probléma nem ott kezdődik, hogy a mai gyerekek ezekkel a digitális eszközökkel nőnek fel, hanem ott, hogy koruknak nem megfelelően használják, mivel se a szülőnek, se a gyereknek nincs elegendő információja arról, hogy milyen rejtett veszélyeket tartogat a cyber világ.

A cyberbűnözés, a cyberbullying, a cyberhondria vagy a cyberexhibicionizmus, és ennek társai, ma már mind olyan fogalmak amelyek elképesztő, gyakran vissza nem fordítható hatást vagy következményt gyakorolnak gyerekekre és kamaszokra. Egy fejlődésben lévő gyerekre, egy identitáskeresésben lévő kamaszra, de ugyanúgy egy bizonytalan felnőttre az internet világa komoly testi-lelki hatást gyakorolhat. Számtalan fizikai tünetről, pszichoszomatikus betegségről, valamint halálesetekről is számol be ez a könyv, ahol az internet sötét világa ilyen pusztító hatással bír.

Sokkoló és megdöbbentő olvasni azt, hogy mennyire meg tudja változtatni a gyerekek és a kamaszok viselkedését, érzelmi világát, szokásait az internet világa. És ezek a változások, ha nem időben derülnek ki, sajnos tragikus következménykekel is járhatnak. Az online tér gyakran csak még jobban kiemeli vagy felerősíti azokat a gyengeségeket vagy deviáns viselkedési formákat, amelyek következményeképp egy függőség, egy kényszeresség vagy realitásvesztés alakul ki.

Engem lehengerelt és megrémisztett ez a könyv, ugyanakkor szülőként egy sokkal nagyobb felelősség és tudatosság érzetet keltett bennem. Üzenete a szerző alaposságának, a statisztikai adatoknak és a kimerítő lábjegyzeteknek köszönhetően, úgy gondolom teljesen célba ért.

Mióta elolvastam rengeteg kérdés merült fel bennem, ugyanakkor a változásokat is észlelem magamban, valamint abban, ahogyan tekintek az online térre. Úgy gondolom a mai felnőttek vállán nagyon nagy felelősség van ezen a téren (is), ugyanakkor pont nekik van szükségük információkra, oktatásra és felvilágosításra, ahhoz hogy kellően tudják gyerekeiket bevezetni ebbe a világba.

Egyértelműen hiánypótló, rendkívül magasszínvonalú és roppant aktuális könyv ez, amit szerintem minden ember el kellene, hogy olvasson! Már nem engedhetjük meg magunkat az a luxust, hogy félvállról vegyük a technológiai és a digitális fejlődés világának súlyos következményeit. A gyerekeknek szükségük van szüleikre, nevelőikre ezen a téren, a szülőknek pedig informálódásra van szükségük, ahhoz, hogy gyerekeiknek egy érzelmileg biztonságos és testileg egészséges gyerekkort tudjanak biztosítani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A cybertér egy bizonyos hely. (…) amikor átlépünk az online térbe, akkor egy másik helyszínre utazunk- másfajta tudatállapotba kerülünk, másképp viselkedünk, másképp érzünk, másképp reagálunk – az életkorunktól, a fizikai és a mentális állapotunktól és a temperamentumuktól függően.

Cybercsapda Book Cover Cybercsapda
Mary Aiken
Harmat Kiadói Alapítvány
2020
Füles, Kartonált
411