Dr. Csernus Imre: Én és te

Csernus doki könyveit olvasni, kicsit sem egyszerű feladat. Az ő könyveit olvasni valóban egy feladat és nem egy szórakoztató vagy pihentető kikapcsolódás, ugyanis a könyvek mondanivalója és üzenete gyakran felér egy gyomrossal, annyira mélyen megérint.

Csernus doki nem árul zsákbamacskát, nevén nevezi mindazt, amiről talán még mindig tabu beszélni, de ha nem is tabu, akkor is mindenképp fájdalmas és nehéz.

Ennek a könyvnek is pont az a célja, hogy őszinte és odamondó stílusával, ha kell megbotránkoztasson és feldühítsen, de legalább elindítson egy olyan folyamatot, aminek a végén mindannyian megkérdőjelezzük önmagunkat és emberi kapcsolatainkat.

Sosem voltak annyira nagy bajban a párkapcsolatok, mint napjainkban, mondja a közismert pszichiáter, aki új könyvében annak a kérdésnek és témakörnek jár utána, hogy miért olyan nehét ma igazi és valódi párkapcsolatban élni, valamint miért olyan nehéz egyáltalán megtalálni és megőrizni az igaz szerelmet.

Erre a kérdésre a könyv szerzője úgy adja meg a válaszokat, hogy kronologikus sorrendben, sorra veszi egy párkapcoslat összes állomását. Elkezdve az ismerkedéstől, túl a házasságon és gyerekvállaláson, el egészen a gyerekek családi otthonból való kirepüléséig és az idős korig.

A párkapcsolat minden állomása górcső alá kerül, megvizsgálva azokat a rosszul beidegződött mechanizmusokat és mintákat, amelyek megakadályozzák a párokat a boldogulásban.

Nem véletlen a könyv címe se, ez nem egy elírás, sokkal inkább egy felszólítás arra, hogy csak az tud boldog és beteljesült párkapcsolatban élni, aki rendben van önmagával.

Ha valaki tudja önmagát szeretni és tisztelni, akkor ugyanilyen szeretettel és tisztelettel tud majd a másik felé is fordulni. Mindaddig míg ez a belső önismereti munka nem történik meg, addig a párok sem tudnak igazán őszintén egymás felé fordulni.

Ahogyan olvasóként végighaladunk ezeken a különböző életszakaszokon, első kamaszkori szerelem, a felnőttkori igaz szerelem ébredése, a házasság, a családalapítás, a válság, a válás és az újrakezdés, úgy rajzolódik ki előttünk az összes olyan hiba, amiket párok napi szinten elkövetnek, néha még magukat is, nem csak a másikat becsapva.

Megannyi fontos kérdéssel szembesít minket a könyv szerzője, amire mindenki maga adhatja meg saját válaszát, megvizsgálva saját párkapcsolatát.

Társfüggőségről, örökölt kapcsolati mintákról, önismeretről és megannyi fontos témáról lehet ebben a könyvben olvasni.

Minden tanács, minden információ, minden eset és minden történet, ami ebben a könyvben szembejön az olvasóval csak egy a lehetséges megoldások közül.

Nincs tuti megoldás vagy varázsszerű reccept a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatra.

De ez a könyv remek kiindulópont lehet egy olyan úton, ahol megismerve önmagunkat, határainkat és elakadásainkat, talán még többet ki tudunk majd hozni párkapcsolatainkból.

Nem könnyű megemészteni és feldolgozni azt a sok tömény információt, ami ebbe a könyvbe bekerült, de ezek a javaslatok és éles meglátások akár párterápiaként is működhetnek, ha mindkét fél hajlandó változni és fejlődni.

Talán, sőt minden bizonyossággal több ilyen jellegű könyvet kellene olvassunk ahhoz, hogy a párkapcsolatainkban ne forduljanak elő felmenőink hibái és elakadásai, és ezeket az örökölt mintákat mi se adjuk tobább a jövő generációjának.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ne háborúzz, főleg ne önmagaddal.

Én és te Book Cover Én és te
Dr. Csernus Imre
Jaffa Kiadó
2022
Keménytábla
343