Lontai Léna: Magányos cédrus

Egy fájdalmas és megrázó élettörténeten keresztül a hajléktalan emberek keserű sorsáról lehet olvasni ebben a könyvben. Olyan emberi sorsok elevenednek meg ebben a könyvben, akikkel életünk során nap mint nap találkozunk, de gyakran közömbösen és nem törődően elmegyünk mellettük. Bár indokaink mögött gyakran ítélkező gondolatok állnak, hiszen látszatra úgy tűnik, hogy egy világ választ el minket ezektől az emberektől, elolvasva ezt a történetet, talán nagyobb empátiára és nyitottságra tudunk szert tenni.

Egy férfi története áll ennek a regénynek a középpontjában, aki egy rendkívül nehéz gyermekkor után alig tizenöt évesen kerül az utcára. Ernő története innentől kezdve mélységek és magasságok váltakozása, aki roma származása és szegénysége miatt, állandóan a társadalom perifériájára kerül. Csupán néhány évig lélegezhet fel egy gyermekotthon falai között, de miután apja embertelenül és agresszívan bánik vele évekig, Ernő Budapestre menekül.

Ez az új kezdet számtalan kihívás és megpróbáltatás elé állítja a fiatal kamaszt, később fiatal felnőtt férfit, aki hol csak sodródik az árral, hol pedig kőkeményen küzd sorsa ellen.

Szegénység, betegség, kiszolgáltatottság és nélkülözés árán tanulja meg ez a fiatal férfi, hogy az életben mindennek megvan az ára.

Ebben a keserű történetben a valóság minden fikciót felülmúl, ugyanis egy olyan fájdalmas és elgondolkodtató történetbe láthatunk bele, ami világunk legkegyetlenebb oldalát mutatja meg.

Számos morális kérdés vetődik fel a könyv olvasása során, ami mélyen elgondolkodtat a könyv elolvasása után is.

Hol az egyéni és hol a társadalmi felelősség? Mennyire számít az, hogy ki milyen családba, környezetbe születik bele? Mennyire határozzák meg rossz döntéseink sorsunk alakulását? Mennyire biztos a holnap? Milyen garanciával szolgál a mai jólét a jövőre nézve?

Van-e esélye egy hajléktalan embernek kitörni ebből a világból és a jó útra térni?

Megannyi fájdalmas és nehezen megválaszolható kérdés tör utat magának a sorok között, ahol minden mostoha és keserű körülmény ellenére, egy sikeresnek és reménnyel teli útnak lehetünk a szemtanúi.

Az anyai szeretet hiánya, a bántalmazó apa, a közömbös emberek, a megbélyegző társadalom mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki rossz útra térjen és rossz döntéseket hozzon meg. Ennek ellenére főhősünknek sikerül olyan értékeket és életleckéket elsajátítani, amelyek minden nehézségen átlendítik.

Minden csapás és emberi kegyetlenség ellenére, Ernőben megmarad a hit és a remény, ami olyan akaraterővel ruházza fel őt, ami egy hihetetlen motivációt szül belőle.

Az emberi hozzáállás felülírja a körülményeket ebben a történetben, megmutatva azt, hogy sosem szabad első benyomás vagy látszat alapján megítélni valakit.

Az élet kevésbé szép oldalát ismerhetjük meg ebben a lélektani regényben, ami egy fiatal férfi útkeresését és harcát meséli el. Amennyire érzelemdús ez a regény, pont annyira lélekemelő és léleksimogató.

Külön érdekessége ennek a regénynek, hogy egyik női mellékszereplője a szerző korábbi regényéből köszön vissza, így Evelin története szorosan egybefonódik Ernő történetével.

A kitartás, az akaraterő és az emberség utat tör magának mindkét regényben, megmutatva azt, hogy a tiszta lélek mindig győzedelmeskedik.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet egy olyan kártyajáték, amit tudni kell játszani. Ám az sem mindegy, hogy milyen lapokat húzunk.

Magányos cédrus Book Cover Magányos cédrus
Lontai Léna
Álomgyár Kiadó
2023
Keménytábla
315