Peller Mariann: Végtelen kísértés

A spiritualitás és a misztikus dolgok valójában egyáltalán nem állnak közel hozzám, de mivel Peller Mariann személyisége annyira megnyerő, ezért nagyon kíváncsian vettem kezembe könyvét.

Tény és való, hogy csábító volt a könyv címe, magával ragadott ez a pasztell színű könyvborító, és emiatt elég nagy elvárásokkal vetettem bele magam az olvasásba.

Az már a könyv legelső oldalain feltűnt, hogy a könyv főszereplője akár maga Mariann is lehetne, mert nagyon sok vonatkozásban hasonlóságokat mutat a könyv szerzőjével. Ugyanúgy a könyv többi mellékszereplője is egyértelműen Mariann életének közeli hozzátartozóiból lett megalkotva.

Nekem ez a tény, hol biztonságot jelentett, mert úgy éreztem bármikor vissza tudok csatolni Mariann életéhez, ugyanakkor kicsit rontott is a meglepetésfaktorokon, mert ily módon kissé kiszámítható is volt az, hogy milyen irányba fog haladni a könyv cselekménye, de ennek ellenére kíváncsian vetettem bele magam ebbe a misztikus világba.

A könyv főszereplője Kékkúti Annabella, akinek személyes és szakmai élete tele van sikerekkel. Szerető férje és kisfia mellett, egyre nagyobb sikereket ér el színházi munkája során. Ezt az idillikus valóságot, Annabella egyik férfi színész kollégája bontja meg, akihez Annabella nem csak fizikailag, hanem szellemileg is elkezd vonzódni. Ez a kísértés úgy tűnik veszélyezteti Annabella eddig felépített életét, bár ő próbál ellenállni ennek a csábításnak.

Hirtelen válaszút elé kerül Annabella, és komoly döntéseket kell meghoznia: a békés és biztonságos családi életet választja, vagy a szenvedélyes és kalandos karmikus szerelmet!?

A könyv végéig ezt a belső és külső küzdelmet kísérhetjük végig, belelátva egy szerelmi háromszög nehézségeibe és a hűtlenséggel együtt járó lelki folyamatokba.

Az egész könyvet nagyon erősen a spiritualitás jellemzi, egyfajta karmikus gondolkodás, ami mindent megkérdőjelez és minden dolog mögött egyfajta felsőbbrendű kapcsolatot lát.

Elolvasva ezt a történetet, úgy érzem ambivalens érzések kavarognak most bennem.

Bár a könyv olvasmányos és gördülékeny, mégis úgy érzem, hogy nem tudott belőlem mélyebb gondolatokat vagy érzelmeket kiváltani.

Kicsit túl kevésnek tartottam a könyv igazi cselekményét, túl kevés hangsúlyt kapott a szerelmi háromszög és a házasságtörés témája, ellentétben a rengeteg olyan résszel a könyvben, ami kizárólag a kártyavetésről és az ingázó meditációról szól. Kicsit túl nagy volt a kontraszt a regény igazi cselekménye között és a gyakran túl hosszúra és részletesre nyúló spirituális gyakorlatok között.

Akár kalandos is lehet(ne) ez a spirituális utazás más világokba, különböző hitrendszerekbe, a meditáció misztikumába, ha ebből kevesebb lett volna a könyvben, és ez nem árnyékolja be teljesen azt a történetet, amiben szerintem sokkal több fantázia van.

Ígéretesnek tűnt a könyv, mert érdekes a felépítése, izgalmas a története, de olvasás közben én végig arra vártam, hogy a könyv főszereplője a sok kísértés és megpróbáltatás által, fejlődni fog és a megfelelő tanulságokat fogja levonni, de a könyv vége teljesen nyitottan hagyta ezt, sőt nagyon sok kérdésre nem is kapunk választ a könyvben.

Én ezt nem egy romantikus könyvnek tartom, hanem egy színtiszta spirituális könyvnek, ahol azon van a lényeg, hogy nincsenek véletlenek az életben, és vannak olyan területek az életünkben, amiket nem mi befolyásolunk.

Én szívesen olvastam volna sokkal többet Kékkúti Annabella lelki vívódásairól, jobban érdekelt volna az ő önismereti útja, amit nőként, feleségként és anyaként megél.

Nagyon érdekesek azok a részek benne, amelyek a szerelmi háromszög nehézségeiről, a hűtlenség kísértő és romboló erejéről, valamint az emberi gyengeség oldalairól mesélnek, viszont kissé erőltetettnek tűnik mindezt összekapcsolni a lélekvándorlással, az ezotériával és a karmával.

Számomra újdonságot jelentett ez a könyv, valamint a komfortzónámon kívülre eső olvasmány is volt egyben. Kíváncsian olvastam és néztem rá a házasságtörés és a hűtlenség témájára, bárcsak több választ kaptam volna ezen a téren, ugyanakkor engedtem, hogy magával sodorjon ez a történet, ami nagyon távol áll az én valóságomtól.

Azt hiszem ez a könyv főleg azoknak jelenthet egy izgalmas és különleges szerelmi történetet, akik maguk is spirituális körökben mozognak és nyitottak erre a témára.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mert valójában minden csak akkor történik meg az életünkben, akkor kapjuk a legnehezebb feladatokat, amikor képesek vagyunk szembenézni és megküzdeni velük.

Végtelen kísértés Book Cover Végtelen kísértés
Peller Mariann
Libertine
2020
362