Martta Kaukonen: Kövesd a pillangót!

Vannak könyvek, amelyekre első látásra, csupán borítójuk és címük alapján, nem biztos hogy felfigyelnék. Ilyen volt számomra ez a könyv is, ami be kell hogy valljam, egy jóval izgalmasabb és érdekesebb olvasmánynak bizonyult, mint ahogy én azt a könyv elején sejtettem.

Ez a szinte már függőséget okozó pszicho-thriller, egy olyan történetet mesél el, ami egyszerre hátborzongató és titokzatos, közben pedig olvasmányos és kalandos.

A könyv már a legelső oldalaktól kezdve leköti az olvasó figyelmét, annyira sokoldalú és színes ez a thriller, hogy olvasás közben csak úgy kapkodja az ember a fejét a sok hirtelen, de jól átgondolt történés után.

A könyvnek van egy nagyon erős és direkt kezdése, ami azonnal lebilincseli olvasóját. Ez a kötet egyből egy gyilkossággal indul, ahol megismerjük a fiatal sorozatgyilkos lányt, Irat.

Ira múltja tele van súlyos traumákkal és megannyi elszenvedett sérelemmel. Ahogyan a könyv olavasásával halad az ember, egyre jobban és jobban megismeri Ira múltját, aki egyes szám első személyben meséli el történetét.

Ez a legnagyobb erőssége a könyvnek, hogy minden egyes szereplője egyes szám első személyben meséli el történetét. Ezáltal több váltott szemszögön keresztül úgy olvashatunk el egy történetet, hogy minden szereplő saját igazát meséli el, valamint saját verzióját a történetnek.

Ira, a fiatal és sérült lány a főszereplője ennek a könyvnek, de mellette ott van a terapeutája, a terapeuta férje és egy újságíró, akiknek élete szintén nagyon izgalmas és tele van megannyi titokkal és rejtéllyel.

Clarissa, a középkorú, híres és sikeres finn terapeuta lesz az a személy a könyvben, aki egy olyan kapcsolatba kerül Iraval, ami teljesen új fordulatokat és nem várt bonyodalmakat okoz ebben a könyvben.

De mellette ott van Clarissa férje is, Pekk, aki csak ritkán és keveset fordul elő a könyvben, és eleinte nehéz is megsejteni az ő szerepét a történetben, hiszen ő csak egy sikeres és híres nő férje. De ez a férfi is tartogat néhány titkot tarsolyában.

A könyv másik férfi szereplője, Arto, az alkoholista újságíró, aki Clarissa után szaglászik, azt remélve, hogy valamilyen pikáns és kompromitáló történetet tud megírni erről az ismert terapeutáról.

Ira és Clarissa kapcsolata valami egészen különleges ebben a könyvben, ugyanis közöttük sosem egyértelműek a határok, hanem ezek mindig annyira összemosódnak, hogy a könyv végére ezek a szabályok teljesen felrúgnak minden logikát és nem várt fordulatokat okoznak.

A könyv vége tartogatja a legnagyobb meglepetéseket az olvasó számára, ott ugyanis nagyon szépen kisimulnak a konfliktusok, a rejtélyek megoldódnak és minden kérdésünkre választ kapunk.

Ez a lebilincselő, izgalmas és különleges pszicho-thriller remek szórakozást és kikapcsolódást tud nyújtani, ugyanis gyorsan és könnyen olvastatja magát, ugyanakkor mindvégig leköti az olvasó figyelmét és története azonnal beszippant.

De nem csak története izgalmas, hanem szereplői is nagyon jól ki vannak dolgozva, nagyon éles és erős személyiségjegyekkel vannak felruházva.

A szereplők miatt annyira izgalmas ez a történet, az ő életük, lelki világuk és cselekedeteiknek mozgatórugói teszik annyira különlegessé ezt a történetet.

Ezért is érdemes elolvasni ezt a könyvet, ugyanis a szereplők által mélyebb pszichológiai folyamatokba, valamint terápiás módszerekbe lehet betekintést nyerni.

Nem egy vidám történetről van itt szó, ezért kőkemény valóságra és komoly témákra kell számítani. Depresszió, anorexia, öngyilkosság, szorongás, pánik, pedofília és még megannyi súlyos téma kap helyet ebben a thriller-krimiben.

Szerzője egy remek könyvet alkotott meg, ami hozza a jól ismert sötét és brutál kemény skandináv krimi elemeit, de ezt valamennyire enyhítik azok a lélektani és pszichológiai részek, amelyek betekintést nyújtanak egy beteg elme működésébe és annak megértésébe.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

És ha elég régóta hazudik valaki, az igazság és a hazugság már nagyon hasonlít egymásra.

Kövesd a pillangót! Book Cover Kövesd a pillangót!
Martta Kaukonen
Partvonal Könyvkiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
325