Mörk Leonóra: Szentjánosfű

Mörk Leonóra legújabb történelmi romantikus regénye egy magával ragadó, olvasmányos, finom, lágy és rendkívül kellemes olvasmány, amiben a festészet, mint különleges művészeti ágazat, nagyon fontos szerepet kap.

A regény alapját olyan szereplők és helyszínek képezik, amelyek egy részét maga a valóság ihlette, mindez kiegészítve az írói fantáziával, ami által ez egy olyan romantikus regény lesz, aminek lapjai között érdemes elmerülni.

Lassan, finom érzékkel és jóleső könnyedséggel van felépítve az egész történet, amiben sok apró mozzanat, néhány fontos szereplő és egy holland tájvidék egy olyan történetet eredményez, ami jó néhány fordulatot és váratlan eseményt tartogat az olvasó számára.

A 17. században játszódik a regény cselekménye, ahol egy fiatal lányt ismerünk meg. Aelke a nyári napfordulói ünnepségen találkozik egy fiatal férfival és esik szerelembe ebbe a festőbe, aki néma Janként szignózza festményeit. Johannes egy gyerekkori súlyos betegség miatt néma, de a festészet nagyon sokat segít neki abban, hogy szavak helyett színekkel, mintákkal, formákkal és alakzatokkal adja vissza mindazt, amit ő a környezetéből észlel.

Johannes munkája egy időre Amszterdamba és Londonba szólítja, így a két szerelmes eltávolodik egymástól, és mire a fiatal festő visszatér a szigetre, Aelke már egy gazdag nemes úr felesége.

Aelke egy boldogtalan és előre elrendezett házasságba menekül, ahol egyetlen vigasza és támasza megszületett kislánya, de egy idő után ezt a felhőtlen boldogságot a múlt titkai és a jelen tragikus eseményei beárnyékolják.

Néhány év után egy véletlen találkozás Jannal, újra feléleszti a fiatal lányban a férfi iránt érzett szenvedélyt és ragaszkodást, ami újabb bonyodalmakhoz és titkok felfedéséhez vezet a történetben.

A könyv befejezése nagyon szépen lekerekíti ezt a történetet, amiben a regény különböző szálai összeérnek, a megválaszolatlan kérdések értelmet nyernek és minden akadály és nehézség ellenére, egy boldog befejezést kap ez a szerelmi történet.

Mörk Leonóra ezúttal is egy csodálatos történetet alkotott meg, amiben az alaposan kidolgozott szereplőket olyan személyiségjegyekkel ruházta fel, ami szimpatikussá és szerethetővé teszi őket.

Ezzel a történettel nem csak egy kellemes kikapcsolódásban lehet részünk olvasóként, hanem egy izgalmas kultúrtörténeti kalandban is részt vehetünk.

A tájleírások, a szimbólumok, a csodásan megfogalmazott mondatok, a választékos és szép magyar nyelvezet, a képek, a szereplők és maga az érzelemdús történet miatt, ez egy igencsak szerethető regény, amiben észrevétlenül is, de sokat lehet tanulni magáról az életről, a történelmi eseményekből és a művészet erejéről.

Köszönhetően egy nagyon részletgazdag és tűpontos elbeszélésnek és leírásnak, egy megható, magával ragadó és érzelmekkel teli szerelmi történettel gazdagodik az olvasó.

Sorsszerűség, véletlen találkozások vagy szabad akarat, mind olyan fogalmak, amelyek erősen rányomják bélyegüket erre e történetre.

Olvasás közben gyakran felmerül az a kérdés, hogy vajon mennyire irányítjuk saját sorsunk alakulását, mennyi ebben a szabad akarat és mennyire vagyunk kiszolgáltatva magának az életnek, a sorsnak vagy más emberek döntéseinek és tetteinek?

A két szerelmes történetét végigolvasva, felvetődhet bennünk a kérdés, hogy egy veszteség, búcsú, gyász és mély bánat után, képesek vagyunk-e újból visszatalálni önmagunkhoz és rátérni arra az útra, ami nekünk van szánva?

Számos hasonló és fontos kérdést vet fel ez az érzelemdús regény, ami nem csak szórakoztat és kikapcsol, de el is gondolkodtat és közben rengeteg jóérzéssel tölt fel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– A szabadság nem azt jelenti (…), hogy gondolkodás nélkül megtesszük, amihez kedvünk támad, fittyet hányva a következményekre (…). A szabadságnak a korlátok adnak értelmet.

Szentjánosfű Book Cover Szentjánosfű
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó
2023
Keménytábla
284