Sue Klebold: Napsugaram

Kedvenceim közé tartozik az igaz történet alapján megírt könyvek olvasása. Véletlenszerűen találtam rá a „Napsugaram” könyvre, annak ellenére, hogy a columbine-i történet igenis ismerős volt számomra.

1999 előtt Sue Klebold egy átlagos amerikai édesanya volt, ki férjével és két gyerekével élt Columbine kertvárosában. 1999. április 20-án azonban örökre megváltozott az élete: 17 éves fia, Dylan, nem csak hogy öngyilkos lett egy másik iskolatársával együtt, hanem ők lettek az első iskolai mészárlás elkövetői. Két tinédzser fiú tizenkét iskolatársának és egy tanárának oltotta ki életét a Columbine Gimnázium iskolatermeiben.

Sue Klebold, az édesanya, a tragédia bekövetkezte óta csak annak szentelte életét, hogy megértse mi vezethetett oda ehhez a szörnyű tragédiához, és neki, mint szülőnek milyen felelőssége volt mindebben.

Sue Klebold egy hős, aki nem törik meg a gyász és a bűntudat terhe alatt, hanem elszánt aktivistává válik, hogy másoknak is segíteni tudjon. Könyvében nem feloldozást vagy mentséget keres fia kegyetlen tettére, még csak nem is vonja ki magát a felelősség terhe alól, sokkal inkább segíteni próbál szülőknek, tanároknak, szakembereknek, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

Annyira őszinte, fájdalmas és szívszorongató ez a vallomás, hogy belőlem csakis együttérzést és tiszteletet tudott kiváltani. Ez az anya a poklok poklát járta meg a mészárlás utáni években: küzdött depresszióval, rák betegséggel, öngyilkossági gondolatokkal, önváddal, szégyennel és bűntudattal.

Nagy bátorság kellett ehhez a vallomáshoz, és úgy gondolom, hogy Sue, az édesanya, számára a könyv megírása, egyfajta vezeklés és terápia is egyben.

Szerintem ez egy felejthetetlen olvasmány, fantasztikusan megírt könyv. Messze az egyik legkiválóbb könyv, amit olvastam az utóbbi időben, tele őszinte vallomásokkal, szívszorongató történetekkel és megannyi magasztos emberi érzéssel.

Letehetetlen és megrázó ez az olvasmány, mert annyira aktuális témákat feszeget mint a mentális betegség veszélyei, öngyilkosság, depresszió, agresszió. Minden szülőnek csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egy szülő számára nincs kegyetlenebb igazság annál, amit nálam jobban nem tanult meg senki: szeretni kevés.

Napsugaram Book Cover Napsugaram
Sue Klebold
Libri Könyvkiadó Kft.
2016
Puhatáblás, Ragasztókötött
456