Gesler Lili: A szeretet atomjai

Egyszerű, kedves, bájos, könnyen érthető, lényegre törő könyv arról, hogy hogyan is néz ki a szeretet a mindennapokban, az a szeretet, ami aktív cselekvő és tettekből ismerhető fel.

A könyv központi kérdése, miből tudom, hogy valaki szeret?

Gesler Lili, pszichológusként egy olyan kutatásba fogott, aminek az volt a célja, hogy felderítse azokat az atomrészecskéket, amikből megállapítható az, hogy melyek azok a fontos elemek, amiből tudom, hogy szeretve vagyok, valamint a hozzám közelállók is érzik azt, hogy általam szeretve vannak.

Sok könyv, regény és cikk születik a szerelemről, de a szeretet fogalma valahogy még mindig nehezen definiálható számunkra. Mindenkinek mást és mást jelent szeretni és szeretve lenni, ez a könyv viszont arra világít rá, hogy a szeretet nem egy megfoghatatlan, idealizált fogalom, hanem egy olyan konkrét dolog, ami „mérhető”.

Vagyis a szeretetnek vannak olyan alkotó elemei, tulajdonságai vagy felismerhető jellemvonásai, amelyek megmutatkoznak a viselkedésünkben és arról árulkodnak, hogy szeretünk és szeretve vagyunk.

A szeretetnek nem fizikai tulajdonságai vannak, mint bármelyik másik tárgynak, hanem olyan komponensei, amelyeknek érezhető és tapasztalható ránk gyakorolt hatása.

A könyv körbejárja kapcsolataink működő mechanizmusait, kötődési mintáinkat, valamint azokat a láthatatlan, ugyanakkor jól érzékelhető konkrét dolgokat, amelyek a szeretet védjegyei.

Társas lények vagyunk, ezért elengedhetetlen az, hogy kapcsolatokban létezzünk. Legyen szó baráti, szerelmi, szülői, munkatársi vagy bármilyen egyéb kapcsolatról, mindegyik kapcsolatunkban azt keressük, hogy hogyan tudunk kötődni a másikhoz és hogyan tudjuk ezt a fajta ragaszkodást és szeretetet érezni és éreztetni.

Gesler Lili kutatásának eredménye azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek többsége tíz olyan fogalmat, asszociációt nevezett meg, amelyeket a szerző a szeretet atomjainak nevezett el.

Ezek a szavak vagy kifejezések válaszolják meg a leginkább azt a kérdést, hogy miből tudom, hogy valaki szeret?

A minőségi idő, a figyelem, a bizalom, a segítés, a törődés, az érintés, a szavak, az érdeklődés, az őszinteség és az elfogadás lett a kutatás tíz befutó nyertese.

Ezek azok a fontos elemek, amelyek gyakorlása és cselekedetekben való megnyilvánulása mutatja ki a leginkább azt, ha valakit szeretünk.

A szeretet kifejezése és megélése elsősorban egy mély önismeretet igényel, utána pedig egy aktív cselekedetet, ugyanis a szavak tettek nélkül, mit sem érnek.

Egy egészséges és jól működő adok-kapok kapcsolatban ugyanazt a szeretethitrendszert alkalmazzuk másoknál is, mint saját magunknál.

Tehát arra kérdésre a válasz, hogy „miből tudja a másik, hogy én szeretem őt?”, általában ugyanaz a válasz, mint arra a kérdésre, hogy „miből tudom, én, hogy szeretnek?”.

A könyv minden egyes lapján érezhető az a tiszta és őszinte szeretet, aminek segítségével íródott ez a kötet.

Minden egyes fejezetre jellemző a hétköznapi, könnyen és egyszerűen olvasható és értelmezhető szöveg. Nincsenek benne nagy érthetetlen szakszavak, csupán egy olyan nyelvezet, ami közeli, ismerős és barátságos.

Ezért élvezetes, érdekes, ugyanakkor informatív és motiváló jellegű ez az önismereti és önfejlesztő könyv.

Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, nem a magasztos nagy szavak miatt olyan jó olvasmány, hanem közvetlensége és üzenete miatt.

Érdemes elolvasni, tanulni belőle, gyakorlatba ültetni az elolvasottakat és közben őszintén és tisztán szeretni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mert ha én őszinte és egyenes vagyok veled, akkor nem kell körmondatokban fogalmaznom. Azt adom, aki vagyok. Nem játszom el, hogy valaki más lennék. Nem öltök álarcot. Kimondom, amit gondolok. Ugyanezt teszed te is, és kiderül, hogy ott vagyunk egymáshoz közel.

A szeretet atomjai Book Cover A szeretet atomjai
Gesler Lili
Scolar Kiadó
2024
Keménytábla
154