Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Könyvlistámról nem hiányozhat a gyermeknevelésről szóló könyv sem, ezúttal Vekerdy Tamás „Érzelmi biztonság” könyvét vettem kezembe. Nagyon jó döntés volt, főleg úgy, hogy eddig már kétszer olvastam el: első alkalommal mielőtt megszületett volna a gyerekem, másodjára már szülőként olvastam el. És mondanom sem kell, hogy minden alkalommal, más és más üzenet ragadta meg a figyelmemet.

Mindannyiunknak szükségünk van az érzelmi biztonságra, ez egy boldog gyerekkor elengedhetetlen tényezője. Ha ezt megtapasztaltuk, felnőttként ennek következményeit és hatásait érezzük, ha pedig nem tapasztaltuk meg, akkor ugyanúgy megérezzük hatásait.

Vekerdy Tamás ebben a könyvben, összegzi több előadása beszélgetéseit, mindezt szerkesztett formában. Olyan szülők, nagyszülők, gyerekek, tanítók gyereknevelési elveit hozza össze ebben a könyvben, akikkel előadásai során személyesen is találkozott.

Vekerdy Tamás üzenete tanulságos és mélyreható: csak az lehet sikeres és boldog felnőtt, aki teljes értékű gyerekkort élt meg. Akit hagytak és bátorítottak gyereknek lenni, akit testileg-lelkileg átöleltek, az tud majd felnőttként is érvényesülni és egy kiegyensúlyozott életet élni.

Számomra nagyon tanulságos és élvezetes volt a könyv olvasása, mert nagyon tetszett Vekerdy gyerekközpontú álláspontja. Nehéz a társadalmi elvárásokkal szembe menni és nem megtörni a nyomás alatt, azonban a hangsúly a gyerekek pozitív testi-lelki fejlődésén kell, hogy legyen.

Szerintem minden (leendő) szülő számára tanulságos és segítség lehet Vekerdy tanácsa a gyereknevelésről. Persze ehhez az is szükséges, hogy a szülő hajlandó legyen a fejlődésre, a változásra és nyitott legyen gyermeke világára. Itt nem csak a szülők nevelnek, hanem a gyerekek is nevelik szüleiket, amennyiben a szülő nyitott erre a lehetőségre. Sok bölcsességet, eszmét, értéket adhatunk meg gyerekeinknek, de ez mit sem ér, ha nincs mögötte az érzelmi biztonság. Ez egy alapvető emberi szükséglet, főleg gyerekeknél, és sok mindentől foszthatjuk meg gyerekeinket, ha ez elmarad a gyerekkorban. Bárcsak minden szülő elolvasná ezt a könyvet, talán így kevesebb boldogtalan és elveszett felnőtt élne köztünk. Szerintem!!!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Goethe írja, hogy ha aszerint nézel valakit, például egy gyereket, amilyen ő most, a jelen pillanatban, azzal megakasztod a fejlődésének útját. Ha azonban aszerint nézel rá, hogy mivé lehetne, akkor segíted őt a fejlődésben.

Érzelmi biztonság Book Cover Érzelmi biztonság
Vekerdy Tamás
Kulcslyuk Kiadó Kft.
2013
Cérnafűzött, Keménytáblás
216