Bauer Barbara: Az idegen

Ez az első kisregény, amit Bauer Barbarától olvasok, és ez egy teljesen más olvasásélmény volt, mint az eddigi könyvei. Nem csak a könyv rövid terjedelme miatt, hanem eltérő témája és különleges hangulata miatt, amit én mindeddig még nem ismertem a szerzőtől.

Bauer Barbara számomra mindeddig csodálatos történelmi romantikus könyvei miatt volt annyira szerethető, ezzel a könyvével azonban egy teljesen új oldalát mutatta meg.

Mivel ez egy négy kötetes sorozat első része, ezért a sorozatot összességében érdemes majd véleményezni, de szerintem ez az első rész is eléggé izgalmas ahhoz, hogy az olvasó kedvet kapjon ahhoz, hogy folytassa majd a sorozat olvasását.

Mint mindig, most is jelen vannak a könyvben Bauer Barbara csodálatos megfogalmazásai, valamint azok a mély értelmű gondolatok, amelyek beleivódnak az olvasóba és sokáig benne maradnak.

A könyv eleje még nehezen érthető, mert alig vannak benne szereplők, kevesebb a párbeszéd is, sokkal több benne az amolyan gondolatfoszlány vagy elmélkedés, ami inkább hangulatokról, érzésekről és benyomásokról szól.

Ezek a hangulatos gondolatok elgondolkodtatnak, sőt egyfajta melankolikus és meditatív hangulatot teremtenek.

Megannyi fontos életvevágó kérdés kap ebben a kisregényben helyet: Mi az élet? Meddig tart? Milyen hatással vannak döntéseink életünkre? Sorstól függ az életünk vagy mi irányítjuk?

Megannyi fontos kérdés, amire nem biztos, hogy van egyértelmű válasz.

Egy idegen szemein és gondolatain keresztül hasonló kérdésekre keressük mi is olvasóként a választ ebben a könyvben.

Mivel ennek a kisregénynek alig van cselekménye, ezért a legfontosabb gondolatok egy női főszereplő köré összpontosulnak, aki egy belső utazás során, önmagát és a világot kezdi el megismerni.

Ez a kisregény magáról az élet körforgásáról szól, amiben benne van a sok boldogteli, de nehéz pillanat is. Születés, élet, halál, mind olyan témák, amelyek mélyen megérintenek és elgondolkodtatnak.

Erről a mély lélektani és belső utazásról szól ez a kisregény, az emberi sorsok alakulásáról, ami az egyéni döntéseken múlik. Saját életutak határozzák meg azt, hogy kivel mi történik, kivel találkozik ezen az úton és hova vezet útja.

Ezen az úton háborúk, veszteségek, örömök, szerelmek jönnek létre, miközben az ember folyamatosan keresi saját boldogságát.

Van ebben a regényben mágikus realizmus, fantázia és rengeteg olyan mély lélektani gondolat, ami miatt szerethető.

Nem a kalandos vagy izgalmas cselekménye miatt lesz szerethető ez a regény, hanem azért a belső utazásért, a belső monológokért, ami az olvasó legmélyéig hatol.

Érdemes elmerülni ebben a misztikus világban, ami a fantázia által egy olyan világba repít, ahol bármi lehetséges, ahol mindig van esély az újrakezdésre és az élet igazi értelmének a megtalálására.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

A boldogságot ne mástól várd, de még csak ne is egy másik helytől, munkától, sikertől, és különösen ne egy másik testtől. A boldogságot magadban keresd.

Az idegen Book Cover Az idegen
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó
2022
Puhatáblás, Ragasztókötött
128