Bauer Barbara: Most élsz

Nem tudom azt mondani erre a könyvre, hogy egy tipikus és szokványos Bauer Barbara könyv, mert eddigi olvasmányaim a szerzőtől, egészen eltértek stílusban és hangulatban, , de legalább annyira érdekes és olvasmányos, mint az előbbi könyvei..

Más lett ez a könyv, mint Bauer Barbara eddigi írásai, de a más ebben az esetben nem azt jelenti, hogy rosszabb vagy kevésbe érdekes és izgalmas.

Bauer Barbara, most kissé elrugaszkodott a már jól megszokott történelmi romantikus világtól, és egy élő legenda életrajzát írta meg, keverve fiktív elemekkel.

Máte Péter, a híres és legendás zeneszerző és zongorista, azt hiszem mindenki számára ismert, mert közel 150 dal kapcsolódik nevéhez, valamint dalszövegei örök slágerek mai napig.

Ez a könyv tele van rengeteg Máté Péter dalszöveg részlettel, valamint egy olyan élettörténettel, ami szenvedélyről, szenvedésről és örök szerelemről szól.

A könyvben megjelenő kottajelek és ezek a dalrészletek arra buzdítanak, hogy olvasás közben megálljunk néhány pillanatra és a zenével együtt új élményt csempésszünk az olvasás örömébe.

Ennél a könyvnél így igazi az élmény, ha az ember megáll, szünetet tart, elcsendesedve végighallgatja ezeket a dalokat és így hangolódik rá egy olyan történetre, ami bár fikció és a fantázia szüleménye, mégis nagyon élvezetes és olvasmányos módokon mutatja be, eme legendás zeneszerző rövid, de annál izgalmasabb életét.

A zene iránti mély elköteleződés és szenvedély csak úgy árad a könyv lapjairól, közben pedig egy csodálatos szerelem bontakozik ki az olvasó előtt.

Bauer Barbara úgy vezeti végig olvasóit Máté Péter fontosabb életszakaszain, hogy az végig izgalmas, érdekes és gyakran olyan információkat is elhint könyvében, ami lehet, hogy sokak számára, mindeddig ismeretlen volt.

Ilyen szemszögből nézni, olvasni Máté Péter életrajzát, valamint hallgatni dalait, egészen más megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig tudtunk vagy gondoltunk róla.

Rövid élete, hirtelen halála és megannyi dala egy ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli életet eredményezett.

Bauer Barbara szavain keresztül átjönnek ezek az érzelmek, a 60-as évek hangulata, valamint Máté Péter különleges személyiségének jegyei, melyek leginkább dalain keresztül kelnek életre.

Ez a fikciós regény megannyi beszámolóra, archív anyagra és családtagok visszaemlékezéseire épül, valamint azokra a dalokra, amelyekben benne van Máté Péter teljes élete.

Ez a regény úgy gondolom egy méltó és bravúros megemlékezés egy olyan emberről, aki dalaival, tehetségével és szövegeivel történelmet írt.

Miután elolvassa az ember ezt a könyvet, és párhuzamosan meghallgatja Máté Péter dalait, egészen más megvilágításba fog kerül nem csak Máté Péter élete, de így dalai is sokkal több értelmet nyernek. Értelmet nyer az időzített bomba, az állandó halálfélelem, a pillanat megélése, az élet habzsolása, valamint az a plusz ütem a szívében, amitől annyira különleges volt minden alkotása.

Ez nem egy tipikus életrajzi könyv, de nagyon hasonlít hozzá, bár tényleg olyan mintha egy film forgatókönyvét olvasná az ember, ahol a cselekmény folyamatosan ugrik az időben, de ezek a szálak mindig összeérnek a cselekmény egy adott pontján.

Olvasóként úgy érzem pont elegendő információt kapunk Máté Péter személyes életéről, valamint lelki világáról, ami elegendő ahhoz, hogy az ember jobban megértse a személyes összefüggéseket a dalszöveggel, ugyanakkor maradjon egy kis rejtély és titokzatosság is a dolgok mögött.

Amilyen ellentmondásos volt Máté Péter élete, valahogy pont ilyen érzéseket kelt a könyv is helyenként az olvasóban. Figyelmet felkeltően mesél Bauer Barbara, a történet csak úgy visz magával, ugyanakkor marad egyfajta kíváncsiság az olvasóban, mert az amit ebben a regényben olvasunk, csak a felszín, adatok, érzések és hangulatok összessége.

Számomra ez elegendő volt, könnyedén rá tudtam hangolódni a történet hol romantikus, hol magányos, hol pedig drámai hangulatára, ami végeredményben egy élvezetes olvasmányt eredményezett.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Senkit nem lehet önmagától megmenteni.

Most élsz Book Cover Most élsz
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
272