Camilla Läckberg: Aranykalitka

Ez a könyv nagyon sok mindenben eltér Camilla Läckberg előző könyveitől. Nekem ez is nagyon tetszett, bár ez azért jóval finomabbnak tűnt mint a Fjällbacka-sorozat, ugyanis itt hiányoztak a sötét, véres és erőszakos részek. Thrillerként szerintem nagyon is megállja a helyét, és meglepő módon nekem most kivételesen nem hiányoztak a nyomozós részek.

Mivel a regény cselekménye nagyon pörgős és lendületes, ezért nagyon jól és könnyen olvastatja magát. Már ez a regény is nagyon izgalmas, ezek után el sem tudom képzelni ennek a folytatását, ugyanis ez csak az első része egy kétrészes sorozatnak.

A feminizmus és női erő egyik legkülönlegesebb változatát találtam meg ebben a könyvben, hátborzongató történetbe ágyazva és ötletes megoldásokkal színezve. A regény két szálon futó cselekménye nagyon izgalmas, egyik szál Faye családjának életét mutatja be, a másik pedig az ő gyerekkori emlékeit idézi fel.

Már a könyv legelején is elvarázsolt a könyv borítója és a címe, amelyek ebben az esetben nagyon találóak. Az aranykalitka jelenti számomra egyszerre a fényűzést és a nyomort, a luxust és a rabságot.

Szerintem ez a könyv sok bántalmazott nőnek a történetét meséli el, mindazokét akikből hiányzik a bátorság, az erő és a támogatás, hogy ki tudjanak lépni a gyötrelem és fájdalom rabságából.

Nagyon tetszett a könyv kezdete, ami egyből egy sokkoló és drámai helyzettel indul, amiből bőven van a könyvben. Meglepett az a tény, hogy már a könyv első oldalán kiderül a bűncselekmény és a tettes, ezért a könyv további részeiben a bűncselekményhez vezetett dolgok felderítése kerül középpontba.

A könyv főszereplője egy fiatal édesanya és feleség, akinek látszatra mindene megvan, de a sok arany és pénz csak szemtévesztés, mert emögött egy olyan kalitka van, ami őt rabságra és megalázottságra kényszeríti. A két szálon futó történet egyszerre meséli el Faye gyermekkori emlékeit, valamint jelenének szörnyű eseményeit. A könyv végén találkozik ez a két történet, és a sok megaláztatás után elégtétel és bosszú következik.

A sérült gyermeki lélek és a női megaláztatás, a két legfontosabb szála ennek a regénynek. Bár Faye gyermekkoráról kevesebbet tudunk meg a regényben, ez mégis bőven elegendő ahhoz, hogy láthatóvá váljon az elszenvedett traumák következménye. Faye lélektani elemzésére is sor kerül a könyvben, egyfajta magyarázatként és mentségként az elszenvedett gyerekkori és felnőttkori traumákért.

Én úgy éltem meg ezt a könyvet mintha két külön részből állt volna. Az első felében nagyon nyomasztó, és egyenesen felháborító az az alávetettség és megaláztatás, amiben Faye-nek része van. De ezáltal teljesen bele tudtam magamat képzelni azoknak a nőknek az életébe, akik nem mernek vagy nem tudnak segítséget keresni és kiszabadulni egy lelkileg vagy testileg bántalmazott kapcsolatból. És sajnos nincs ebben semmi fikció, mert sok olyan nő él köztünk, akinek ez a mindennapi valósága. Mai napig is természetes az, hogy egy nő aláveti magát a férfi akaratának és feláldozza magát családja érdekében. És legtöbbször még csak nem is tudatlan vagy naiv nőkről van szó, mint ebben az esetben is, hanem olyan intellektuális nőkről, akik a szeretet és kötődés fogalmát helytelenül értelmezik.

A könyv második fele egy teljesen más hangnemet üt meg, Faye-ből egyből egy határozott és erős nő lesz, aki megbosszulja elszenvedett sérelmeit. Nekem a könyv második fele jobban tetszett, mert sokkal dinamikusabb és lendületesebb volt, mint az eleje. Erős váltásként éltem meg ezt a részt a könyv eleje után, kicsit olyan hirtelennek tűnt ez a fordulópont.

Fjällbacka újra említésre kerül ebben a regényben, de ezenkívül semmilyen más elem nem emlékeztet az előző regényekre, ugyanis a cselekmény nagy része Stockholmban játszódik.

Sőt, mintha szöges ellentéte lenne ez a regény az előzőeknek. Ebben a regényben nagyon sok a szexuális tartalmú jelenet és az erőszak, mai megint csak a női kiszolgáltatottságról és tárgyiasításról szól. De az emberi lélek rejtelmeinek, titkainak és küzdelmeinek boncolgatása is nagyon élvezetes a könyvben.

Camilla Läckbergnek szerintem amúgy is van egy egészen különleges érzéke az emberi lélek ábrázolásával kapcsolatban. Neki sikerül teljesen lecsupaszítania szereplőit könyvében és az emberi elme és lélek legsötétebb bugyraiba is beférkőzni. Nagyon érdekes az ahogyan fokozatosan épül fel a regény cselekménye, tele rengeteg váratlan fordulattal.

Ez a regény se csupán a bosszúról és a megfizetésről szó, hanem arról, hogy ami bent az kint is. Persze ez nagyon sok morális és társadalmi kérdést von maga után, ugyanis ez egy ördögi kört jelent, mivel végül is az áldozatból is tettes lesz és így soha nem szakad meg ez a fonal.

Faye sérült lelkének kivetítése nem ismer határokat ebben a könyvben, minden gonosz gondolata és érzése megtestesül ebben a regényben.

Nehéz számomra eldönteni ezek alapján, hogy akkor ez most egy thriller, krimi vagy dráma. Sok benne a nehéz és gyomorforgató téma, de ez már nem újdonság ennél a szerzőnél. Ennek ellenére nagyon olvasmányos és egy kiváló felépítésű feminista krimi, ahol a szereplők karakterépítése nagyon izgalmas. Lehetetlen letenni ezt a krimit, ugyanis a lendületes és dinamikus cselekmény mellett, olyan társadalmi kérdések merülnek fel, amelyek megválaszolása eléggé fájdalmas.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Én tudtam, hogy az élet nem egy happy enddel végződő dajkamese. Pedig most mesésnek tűnt. És ez bőven elég volt a magamfajtának.

Aranykalitka Book Cover Aranykalitka
Camilla Läckberg
Animus Kiadó
2019
Füles, Kartonált
352