Cara Hunter: Nincs kiút

Ez már a harmadik könyv amit a szerzőtől olvasok és mindig meglepődöm azon, hogy mennyire jól felépíti a regényei cselekményét. Az a legjobb az ő könyveiben, hogy a történet sosem válik unalmassá vagy lapossá, folyamatosan van benne valami izgalmas, ami lehetetlenné teszi az olvasás abbahagyását, ugyanis ez a vonzerő csak úgy visz magával, mindaddig míg fény nem derül minden egyes titokra vagy rejtélyre.

Ennél a könyvnél, az Adam Fawley-sorozat harmadik részénél sincs ez másképp, ugyanis ez megint csak egy letehetetlen krimi, aminek az olvasása annyira gördülékeny és élvezetes, hogy egyből beindítja a flow-élményt. Szerintem aki ezt a könyvet, vagy akár a sorozat bármelyik könyvét is a kezébe veszi, az addig le nem teszi, míg a végére nem ér és meg nem fejti a bűncselekmény összes mozzanatát. Cara Hunter most is olyan intelligensen, rafináltan és izgalmasan szövi a cselekmény szálait, hogy minden egyes oldalon van valami csavar, ami már szinte egy késztetést vált ki az olvasóból, hogy tovább olvassa ezt a rendkívül izgalmas történetet.

A sorozat könyvei a történet szempontjából teljesen függetlenek egymástól, ezért nem feltétlenül szükséges az egymás utáni olvasás, csupán a detektív életének megértése szempontjából lehet érdekes sorrendben olvasni a sorozatot, mert így könnyebben és egyszerűbben át lehet látni az előzményeket. Ugyanis ezekben a könyvekben az a jó, hogy minden egyes könyv egy különálló krimi történetet mesél el, de mellette ott van még egy másik fontos mellékszál is, a detektív magánéletének története, ami szerintem legalább olyan izgalmas és érdekes, mint a krimi szál. Ezért is szeretem annyira ezt a sorozatot, mert minden alkalommal egy újabb izgalmas krimit olvashatok el, miközben végig követem Adam Fawley életének alakulását. Olyan ez mintha egy könyvön belül egyszerre két történetet olvasna az ember, és mindkettő harmonikusan kapcsolódik egymáshoz.

Ez a regény egy teljesen átlagos család életét mutatja be, akiknek élete úgy tűnik, hogy veszélyben van. Egy tűzeset során leég a házuk, az egyik gyerek túl se éli ezt a katasztrófát, a másik gyerek súlyos állapotban kerül kórházba. Az az érdekes ebben a tragédiában, hogy a történet elején egyik szülőre sem találnak rá a nyomozók, ami felveti egy esetleges bűncselekménynek a kérdését. Adam Fawley és csapata egy izgalmas nyomozásba kezd bele, ahol rengeteg titok derül ki a család életéről, valamint arról, hogy a szülőknek volt-e bármilyen szerepük ebben a tragédiában.

Mint ahogy ezt már megszokhattuk a szerzőtől, ez is egy izgalmas és lendületes krimi, ami a legelejétől el egészen a végéig leköti az olvasó figyelmét. Mindig van egy új csavar, egy izgalmas fordulat vagy egy váratlan esemény benne, ami csak egyre jobban és jobban fokozza a végkifejlet csattanóját. Garantált a meglepetés faktor a végén, ugyanis valami egészen döbbenetes dologra derül fény a könyv utolsó oldalain, ami szépen lekerekíti az egész történetet.

Szerintem ez megint csak egy zseniális és fantasztikus történet, ami a szerző nagyon alapos, részletes és magas szintű háttérmunkájáról tesz vallomást. Számomra egészen elképesztő az, hogy mindig tud valami újat és izgalmasat becsempészni ezekbe a történetekbe, megkezdve a szereplők jellemábrázolásától el egészen a lélektani szempontig. Annyira pörgős és gyors minden benne, hogy szinte elállt lélegzettel lehet végigolvasni, mert kellően feszült és vérfagyasztó, ugyanakkor eredeti és hiteles is.

Ennél jobb detektívregényt szerintem még sosem olvastam, egyszerűen letehetetlen és megismételhetetlen. Minden egyes szereplő kedvelhető benne valamiért, minden egyes mozzanata a nyomozásnak izgalmas, a végkifejlete pedig mint mindig most is rengeteg meglepetést tartogat. Ezek után már szinte lehetetlen kivárni a sorozat folytatását, mivel most is úgy ér véget a könyv, hogy sejteti a folytatást. Kikapcsolódásnak, szórakozásnak, ellazulásnak, pihenésnek vagy csak az olvasás öröméért is már megéri elolvasni ezt a könyvet, lehetetlen csalódni benne.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) mennyire fáj az igazságtalanság. Mert nincs rá semmiféle orvosság.

Nincs kiút Book Cover Nincs kiút
Cara Hunter
21. Század Kiadó
2019
Puhatáblás
412