Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak egy briliáns és zseniális szerző, akinek könyvei engem eddig is rabul ejtettek.

Ez az a könyv, ami a legelső percektől rabul ejt, ami nem csak azért van így, mert gyorsan olvastatja magát, mert története érdekes, izgalmas és lebilincselő, hanem azokért a csodálatos természeti leírások miatt is, amelyek egy varázslatos világba kalauzolnak el.

Ebben a könyvben annyira könnyű elképzelni az egzotikus helyszíneket, mert látni lehet a madarakat, érezni lehet a különböző növények illatát és bolyongani lehet a ciprusi és a londoni tájakon.

De eme idillikus helyszínek mellett ott van az a tragédia, az a fájdalom és veszteség, ami egy ország kettéosztása mögött bújik meg. Egy forradalom, egy háború és két nép konfliktusa, akiknek lakosai évtizedeken keresztül is magukban hordják traumáikat és veszteségeiket.

És ebben a háborús és ellenséges időszakban és térben bontakozik ki egy olyan szerelem, ami időt, távolságot és kulturális különbségeket győz le, és aminek gyümölcse egy kislány, aki magában hordozza szülei, felmenői és népe összes örökölt mintáit.

Ez a szívszorító történet, két idősíkban meséli el egy nemzet, ezen belül is egy család történetét. A múltbeli események, Kosztasz és Defné, egy görög férfi és egy török nő találkozását, szerelmük kibontakozását és egyéni harcaikat meséli el.

Ezzel párhuzamosan a jelenben lányuk, Ada életét ismerjük meg, aki szülei és felmenői árnyékában nő fel, egy teljesen új világban, miközben magában hordozza azokat az örökölt családi mintákat, amelyeket szavakkal ki nem tud fejezni, de érzi nyomasztó hatásukat.

Ada csak részleteket ismer szülei múltjából, ennek ellenére érzi, hogy ő más, mint a többiek. Önismereti és identitás keresési útján, azonban elkerülhetetlenül szembe kell nézzen szülei és felmenői múltjával, ahhoz hogy önmagát is meg tudja érteni.

A transzgenerációs örökségek, a gyökerek és a származás fontossága kerül középpontba ebben a könyvben. De nem olyan módokon, hogy az megterhelő vagy nyomasztó legyen az olvasó számára, hanem egy olyan történetbe ágyazva, ami segít megérteni, hogy a transzgenerációs örökség csak akkor teher, ha nem foglalkozunk vele. Ennek negatív hatásait fel lehet dolgozni és lehet ebből valami újat alkotni, ha az ember foglalkozik vele.

Nagyszerű és egészen különleges érzés és élmény volt ezekről a fontos témákról olvasni ebben a könyvben, főleg úgy, hogy a könyvnek az elmesélője egy fügefa, akinek szemén keresztül nem csak a családtagjainkkal való kapcsolatunkat kérdőjelezi meg ez a könyv, hanem azt is, hogy milyen a kapcsolatunk a minket körülvevő emberekkel és a természettel, ami nap mint nap körbevesz minket.

Vajon mennyire érezzük magunkat felelősnek a természet jóvoltáért és környezetünk fennmaradásáért? 

Mindenkinek szüksége lenne egy ilyen érzékenyítő és mélyen lélektani könyv elolvasására, mert irodalmi szempontból is egy igazi remekmű ez a könyv, és emellett nagyon fontos gondolatokat ad útravalóul olvasóinak.

Ez a realista családregény egy igazi kincs, ami egy szerelmi történet kibontakozásán keresztül egy ország és egy nemzet konfliktusait, háborút és nehézségeit mutatja be.

Különböző nyelvek és kultúrák ellentéteinek bemutatásával érzékenyít ez a regény, megértve a háborús övezetben élő emberek sorsát, akik a legnagyobb elszenvedői a hatalmi harcoknak. 

A különböző fák szimbolikusan mutatják meg azt, hogy mi emberek is békében és nyugalomban élhetnénk egymás mellett, ha elfogadnánk azt, hogy különbségeink és ellentéteink ellenére is lehet békében egymás mellett élni.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ami betekintést nyújt egy egzotikus világba, a növények és állatok lenyűgöző világába, a háborús övezet nehézségeibe, a családi traumák átörökítésébe, a bevándorlói lét nehézségeibe és egy olyan szerelembe, ami mindent akadályt legyőz.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha a családok a fákra hasonlítanak, ahogy mondják, és ugyanolyan szerteágazó struktúrák bonyolult gyökérzettel és egyéni ágakkal, amelyek különös szögekben állnak ki, akkor a családi traumák olyanok, akár a sűrű, áttetsző gyanta, ami a fa megsebzett kérgéből csöpög. És ezek a traumák lecsorognak a következő generációkhoz.

Az eltűnt fák szigete Book Cover Az eltűnt fák szigete
Elif Shafak
Európa Könyvkiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
433