Bauer Barbara: Az aranyműves fia

Eddig is nagy kedvelője voltam Bauer Barbara könyveinek, de ez a könyv valahogy teljesen levett a lábamról. Első perctől kezdve beleszerettem, csodálatos a borítója és ez még csak a kezdet, ugyanis a könyvet forgatva és ízlelgetve egy igazán különleges történetre lehet rátalálni. Egyre többet gondolkodom azon, hogy vajon mi az, ami ennyire megfog engem Bauer Barbara könyveiben, és mindig arra jövök rá, hogy azt szeretem a legjobban könyveiben ahogyan egybeszövi a történelmi eseményeket a misztikus elemekkel, valamint a romantikus részekkel. Számomra egészen különleges és varázslatos ez a világ, ahol minden apró kis szösszenetnek jelentősége van, ahol mágikusnak tűnik minden és ahol az egyszerű és tiszta érzelmek, nemesek és értékesek.

Ennél a történetnél mindezek adottak, sőt a múlt és a jelen váltakozása egy olyan történetet szül, ami akár egy mesére is hasonlíthat. Nagyon tetszett ennek a regénynek a felépítése, megkezdve egy múltbeli történettel el egészen a jelenbeli történetig, mindez felér akár egy időutazással is.

A történet középpontjában valójában két szereplő áll: egyfelől ott van Dalnok Erika, aki szerkesztőként dolgozik egy kiadónál és épp férje halálával próbál megküzdeni. Munkájába temetkezve egy olyan kéziratra talál, ami elvezeti őt egy férfihoz, Szentesi Zoltánhoz. Szentesi Zoltán a regény másik főszereplője, aki bár jogi diplomával rendelkezik, mégis ötvösként dolgozik és szintén munkájába temetkezik, így próbálja feldolgozni édesapja korai halálát. Kettejük találkozása egy olyan utazást indít el, ami időtől, tértől és helytől független, aminek célja azonban a Szent Korona elkészítésének a felkutatása. Amennyire kalandos és izgalmas ez a nyomozás, épp annyira romantikus és érzelemdús az a kapcsolat, ami kialakul kettőjük között. Nagyon érdekes és egyáltalán nem megszokott az ahogyan ez a történet folyamatosan ugrál az időben és a térben, ami rengeteg teret ad az olvasónak a saját fantáziája és képzelete megélésének. Nem tudom mennyi igaz a Szent Korona történetéből, de az mindenképp biztos, hogy az a legenda vagy mítosz amit a szerző köréje épít, nagyon leköti az olvasó figyelmét. Én imádtam ezeket a részeket olvasni, ahol minden egyes tárgynak fontos szerepe van, és ahol jelentéktelennek tűnő emberek történelmet írnak cselekedeteikkel.

Több olyan eleme is volt ennek a könyvnek, ami engem lenyűgözött és elvarázsolt. Első sorban nagyon tetszett a több síkon történő cselekmény, valamint a helyszín és az idő váltakozása. Annyira élvezetes volt a régmúlt eseményeiről olvasni, mintha egy mesekönyvet olvastam volna, ami tele van akadályokkal, hősökkel és egy boldogan véget érő történettel. Ehhez párosult egy nagyon különleges szépirodalmi nyelvezet, ami szó szerint ízletes és élvezetes. Ez az a másik pont, ami mindig elvarázsol Bauer Barbaránál, az ahogyan megválasztja szavait, ahogyan szerkeszti mondatait, ahogyan képeket fest le szavaival. Én az ő regényeinél érzem a legjobban azt, hogy a szavak beszélnek és, hogy mennyire csodálatos is a magyar nyelv, ahol egy-egy érzésre akár több szavunk is van.

Nagyra becsülöm és értékelem a rengeteg háttérmunkát, amit megkövetelt ennek a könyvnek a megírása. A Szent Korona körüli történetek, legendák vagy mítoszok nagyon jól ki lettek dolgozva ebben a regényben, anélkül hogy száraz információátadásnak tűnnének, sokkal inkább beleépültek egy-egy élvezetes történetbe.

Nagyon tetszett az emberi kapcsolatok ábrázolása, az emberi lélektan, ami megjelenik ebben a könyvben. Csodásan van leírva az apa-fia kapcsolat, a férj és feleség közti kapcsolat, amelyek érzelemdúsak és élethűek. Az a rajongás, a kötődés, a mélységes szeretet, ami ezeket a kapcsolatokat jellemzi, engem teljesen lenyűgözött. Nagyon szívesen olvastam azokat a részeket amelyek főleg az apa-fia kapcsolatáról szóltak, ezek annyira líraik és szépirodalmi szempontból különlegesek, hogy az valami hihetetlen. Az ahogyan a könyv szereplői hatást gyakorolnak egymás életére, ahogyan egymás útjait több generáció is keresztezi, egy olyan történetet varázsol, ami mesébe illik.

Ez a könyv rengeteget elárul a hagyományok őrzéséről, a nemes érzelmek fontosságáról, valamint magáról az élet szépségéről, ami a rengeteg megpróbáltatás ellenére is tud értékes lenni. A hit, az erő és a szeretet jellemzik a legjobban ezt a szépirodalmi művet, ami egy csodálatos olvasmány és egy meseszerű történet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ma már elég bölcs vagyok ahhoz is, hogy tudjam, a nagy döntésekhez szív kell, nem bölcsesség. Hit és őszinteség, önmagadhoz.

Az aranyműves fia Book Cover Az aranyműves fia
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
294