Erin Morgenstern: Csillagtalan tenger

Erin Morgenstern Csillagtalan tengere egy könyvmolyokhoz írt szerelmes levél regény formában, melyben kalózok, festők, szeretők és hazugok sorsa fonódik össze megannyi történet útvesztőjében. Zacharyt követve feltárul előttünk a Csillagtalan tenger földalatti világa, amely a sok csoda mellett, veszélyes titkot rejt.


Szeretem kipróbálni magam új könyvek, új témák és új műfajok terén, és ezúttal egy fantasy könyvre esett a választásom. Számomra a fantasy irodalom egészen új terep, még csak most ismerkedem ennek a műfajnak a jellegzetességeivel, a hangulatával és a stílusával. Úgy gondolom, nem véletlen az a tény, hogy pont ezzel a könyvvel kezdem ismerkedésem ezzel a műfajjal, ugyanis ez a csodálatos borítójú könyv, egy izgalmas, szerteágazó és kalandos történetet ígér.

Ez a sötét borítójú és arany szálakkal illusztrált könyv, valójában egy olyan történtet rejt, ami első látásra olyan mintha az ember egyszerre több könyvet olvasna, de a könyv olvasása közben lassan minden a helyére kerül és kitisztul. Bevallom egy érzelmi hullámvasút volt ennek a könyvnek az olvasása, ugyanis nagyon sok benne a szereplő, folyamatosan pörög a cselekménye, ugyanakkor vannak benne olyan „üres járatok”, amikor én mint a könyv olvasója, csak úgy elmerülök és álmodozok egy-egy történeten belül.

A könyv főszereplője Zachary, aki egy olyan különleges könyvre talál az egyetem könyvtárában, ami egy felejthetetlen kalandutazásnak a kezdetét fogja jelenteni. A titokzatos könyv lapjait olvasva, nem csak saját magára talál benne, hanem egy olyan helyre utazik, ahol egy földalatti könyvtárban új csodáknak és akadályoknak lesz a szemtanúja.

A könyvet olvasva engem nem is igazán a cselekménye ragadott magával, hanem sok olyan apró részlete vagy momentuma, ami számomra különleges és érdekes volt.

Az egyik, amelyik a legfontosabb motívuma a regénynek, az a könyvek iránti szeretet és rajongás. Ebben a regényben rengeteg utalás vagy apró kis történet szól arról, hogy milyen fontosak is a könyvek az ember életében és mennyi mindent lehet tanulni belőlük. Gyakran az az érzésem volt olvasás közben, mintha egyszerre több könyvet olvasnék, mintha ez egy könyv a könyvben regény lenne. A könyv szerzője csodálatosan, elbűvölően mesél a könyvek világáról, arról az egyedi hangulatról és utazásról, amit csakis az az ember tapasztalhat meg, aki rendszeresen olvas, és értékeli a könyveket.

A regény másik fő motívuma megint csak nagyon fontos és érdekes, az pedig nem más, mint a rengeteg kis történet, ballada és naplóbejegyzés. Ezek a történetek akár önmagukban is megállják helyüket, de együttesen egy olyan misztikus és kicsit mesébe illő történetet kreálnak, amelyek álmodozásra és kalandutazásra hívják az olvasót.

A harmadik fontos motívuma ennek a regények, az ajtó, ami nagyon sokszor említésre kerül ebben a regényben, és ami mindig egy újabb utazást és egy újabb történetet idéz elő. Az ajtó, mint fontos motívuma és szimbóluma ennek a regénynek, utal azokra a kalandora amikben a regény főszereplőjének része van, lehetőségekre amik egy-egy könyvben rejlenek, ugyanakkor utalhat saját életünkre is. Ha elég bátrak és elszántak vagyunk belépni ezeken az ajtókon, akkor talán egy olyan világra lelhetünk, ami még a képzeletünket is felülmúlja, akárcsak Zachary esetében.

Ezek a motívumok voltak számomra a legfontosabbak ebben a regényben, de amúgy az egész könyv tele van metaforákkal, esemény- és élmény sorozatokkal, valamint szimbólumokkal.

Eleinte nehéz volt ráhangolódni a könyv történetére, ami egy elképzelt világot teremt meg, tele mitikus jellegű szimbólumokkal, de a történet során egyre könnyebbé vált belemerülni ebbe a kreált világba, ahol a fantázia és az álmodozás egy egészen más szintre léphet. Ez az alternatív világ, amit ebben a könyvben is olvashatunk, szerintem kellően ki tud kapcsolni és szórakoztatni.

Úgy gondolom, ebből a könyvből mindannyian mást és mást tudunk kiolvasni, ezért is jó a fantasy világa, ugyanis a képzeletnek nincsenek határai.

Nekem sikerült elmerülni a nem létező világokban és birodalmakban, tovább értelmezve egy-egy szimbólum jelentőségét. Ha erre a könyvre gondolok, akkor varázslat és kaland jut szembe, két olyan dolog ami szerintem amúgy az olvasást is a legjobban jellemzik, akárcsak ezt a könyvet.

Ha valaki rejtélyre, kalandra, utazásra és fantáziára vágyik, akkor annak mindenképp ajánlom ezt a könyvet, ugyanis izgalmas lehetőségeket és remek kikapcsolódási formákat kínál. Ebben a könyvben minden kis történetnek van egy külön mondanivalója és üzenete, egy egyedi hangulata és stílusa, ami egyszerre beszippant, elkápráztat és elvarázsol.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem minden történet szólít meg mindenkit, de valahol, valamikor mindenki talál olyat, amelyik megszólítja, ilyen vagy olyan formában.

A könyv itt rendelhető meg: http://bit.ly/Csillagtalantour

Csillagtalan tenger Book Cover Csillagtalan tenger
Erin Morgenstern
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
544