Justin J. Lehmiller: Mondd ​el, mire vágysz!

Justin J. Lehmiller szociálpszichológus könyve tudományos szempontból vizsgálja meg az amerikai emberek szexuális fantáziájának demográfiai, kulturális és szociális hátterének a mikéntjét.

Mikor először kezembe vettem ezt a könyvet, akkor arra számítottam, hogy olyan tudományos adatokról fogok olvasni, amelyek mélyrehatóan megvizsgálják az emberi agy, elme és lélek működését, ami bizonyos szexuális eredetű fantáziákat vált ki.

Mivel ezek az adatok a könyvben kizárólag az amerikai társadalomra korlátozódnak, ezért kissé szkeptikusan állok egy általános bevett vélemény előtt, már ami ezeket a fantáziákat illeti.

Ebben a könyvben valóban sok kutatásnak, és felmérésnek az eredményét olvashatjuk, különböző nemű, életkorú, vallási és politikai irányultságú vagy párkapcsolati beállítottságú emberek fantáziája tárul elénk.

Az eredmény még így sem fedi le teljesen az átlag amerikai népességet, ennek ellenére a 369 kérdésből álló kutatás sok meglepő eredményt mutat fel.

Az egyik legfontosabb eredménye ennek a kutatásnak az, hogy a pszichológia, az evolúció és a kultúra nagyon is befolyásolja azt, hogy miről fantáziálunk és hogy ennek mi áll hátterében.

A másik ilyen fontos szempont ami ennek a kutatásnak az eredménye, az az, hogy a szexuális fantázia gyakran szoros kapcsolatban áll a szégyennel és a szorongással.

A könyv szerzője mindenekelőtt arra próbál rávilágítani, hogy a freudi személyiségszerkezeti pszichológia szerint, az ösztönén egyetlen célja a szükségletek, késztetések és vágyak azonnali kielégülése, függetlenül a következményektől.

Justin J. Lehmiller több mint 4000 embert vesz be kísérletébe és anoniman olyan kérdéseket tesz fel nekik, amelyek által jobban megérti az emberi agy működését, amikor a szexuális fantáziákról van szó.

A válaszok hol egyértelműek, hol homályosak, ennek ellenére, hét főbb témacsoportba sorolja a szexuális fantáziák eredményét.

A könyv több fontos részből áll. Rövid bevezető után, amiben a szerző ismerteti kutatásának alanyait, valamint ennek a felmérésnek a menetét, egyből rátér arra, hogy mi is definiálja egy szexuális fantáziát.

A könyv másik meghatározó része ezeket a fantáziákat járja körbe, elég részletesen és tabuk nélkül.

Mivel témáját tekintve egyértelmű a szókimondó stílus, ezért ebben a könyvben tényleg nem sok hely marad a saját fantázia megélésének, mert itt most nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy minden szégyen- és bűntudatérzet nélkül, merjünk olyan dolgok hátterébe nézni, amelyekről nehéz beszélni.

Ez a része a könyvnek az összes gyakori fantáziát körbejárja, megmutatva azt, hogy mennyire gyakoriak ezek az átlag amerikai ember életében.

A könyv azon része, amelyik a férfi és női nem közti különbségeket ecseteli, talán a legérdekesebb ebben a könyvben. Első ránézésre azt gondolná az ember, hogy a jól megszokott sztereotípiákról fog itt olvasni, de erről szó sincs. Ugyanis ez a rész szociálpszichológiai szempontok szerint vizsgálja meg a nemek közötti különbséget és hasonlóságot, mikor szexuális fantáziáról van szó.

A könyv azonban nem csak arra tér ki, hogy hogyan néznek ki ezek a fantáziák, hanem arról is beszél, hogy kik az alanyai ezeknek a fantáziáknak, tehát a párkapcsolati tényezők is fontossá válnak ebben a könyvben.

Ez a nagyon részletes és pontos tudományos megközelítése a szexuális fantáziáknak nagyon informatív és úgy gondolom, hogy sokat tud segíteni a párkapcsolati kommunikációban, nyitottságban és elfogadásban. Arra azonban ez a könyv is rávilágít, hogy vannak olyan dolgok amelyek egy nyiott kommunikáció után is csupán a fantázia szintjén fognak megmaradni, a lényeg azonban azon van, hogy önmagunkat megismerve, merjünk partnerünkkel ezekről a kényesebb témákról is beszélni.

Ami azonban még ezeknél a fantáziáknál is fontosabb, az a meghitt, bensőséges és egészséges párkapcsolat, amiben helye kell, hogy legyen az őszinteségnek és az ítéletmentes kommunikációnak.

Amennyire különbözőek az emberek, pont annyira szerteágazó a szexuális fantáziájuk is. A lényeg azon van, hogy lebontsuk ezeket a gátakat és egy biztonságos párkapcsolati közegben úgy éljük ki vágyainkat, hogy az a párkapcsolat előremenetelét szolgálja.

Leküzdve a szégyenérzetet, a bizonytalanságot és az ismerethiányt, sok új tapasztalatra tehetünk szert, ugyanakkor mindig fontos arra is odafigyelni, hogy esetleg milyen egyéb párkapcsolati problémák állhatnak egy-egy fantázia megélése vagy épp elfolytása hátterében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

…ne keressük a nagy Őt! Az igazi keresgélése helyett inkább mi magunk próbáljunk ideális társakká válni.

Justin J. Lehmille Book Cover Justin J. Lehmille
Mondd ​el, mire vágysz!
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2020
Kartonált
288