Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Ez egy remek gyereknevelési könyv, amiben röviden, tömören és lényegre törően minden benne van, ami kiváló útmutató lehet nem csak szülőknek, hanem pedagógusoknak, nagyszülőknek és gondozóknak is.

Egy olyan gyereknevelési filozófiáról szól ez a könyv, ami szerintem minden szülőnek nagy segítség lehet, ugyanis minden tanács vagy módszer, ami ebben a könyvben elhangzik, arra teszi a hangsúlyt, hogy hogyan tudunk egy érzelmileg kiegyensúlyozott és boldog gyereket nevelni.

A könyvben leírt metódusok, stratégiák, tippek és tanácsok a dán gyereknevelési módot mutatják be, megmutatva olyan gondolatébresztő és könnyen kivitelezhető gyereknevelési tippeket, amelyek nem csak a gyerek javát szolgálják, hanem kollektíven egy egész társadalom javára válhatnak.

Még akkor is ha ezek a nevelési tippek vagy tanácsok elsőre idegennek tűnnek a magyar környezetben, de a sok konkrét példa, esettanulmány és magyarázat segít ezek gyakorlatba való ültetésében.

Egy alternatív, sokkal felszabadultabb, könnyedebb és kiegyensúlyozottabb gyereknevelési módszerről lehet ebben a könyvben olvasni, ami a gyerek és a család boldogságára helyezi a hangsúlyt.

A dán módszer alappillérei közé tartozik a szabad játék, ami nem csak kikapcsol és szórakoztat, de hosszú távon egy boldog, magabiztos és érzelmileg rugalmas felnőttet eredményez.

A szülők hitelessége szintén elengedhetetlen, ugyanis a gyerekek nem a szülők szavaiból, hanem tetteikből tanulnak a legtöbbet.

Az átkeretezés és az empátia szintén elengedhetetlenek ha gyereknevelésről van szó, ugyanis ezek nyújtanak biztonságot és nyitottságot a gyerekeknek.

A hatalmi harcok és az ultimátumok kiiktatása olyan rugalmasságot ad a gyerekeknek, amiben a család összes tagja megtalálja a helyét.

A meghitt együttlét és azok a pillanatok, amelyek egy erős szociális hátteret és általános jólétet biztosítanak a gyereknek szintén elengedhetetlenek, ugyanis ezekből tud a leginkább épülni egy gyerek lelki biztonsága.

Még azoknak is ajánlott ezt a könyvet elolvasni, akiknek még nincs gyerekük vagy nem is terveznek gyereket, mert az itt leírt módszereket bárki tudja alkalmazni, sokat lehet ebből a dán életmódból és életszemléletből profitálni. Nem hiába évtizedek óta a dánok a világ legboldogabb emberei, ugyanis pozitív hozzáállásuk, oktatási rendszerük, gondolkodásmódjuk és specifikus dán hagyományaik mind hozzájárulnak egy boldog és kiegyensúlyozott élethez.

A magyar társadalomnak, a magyar tanárnak és szülőnek bőven van mit tanulni még ezen a területen, ugyanis nagyon sokat számít egy gyerek fejlődésében nem csak a szüleivel, hanem a pedagógusaival való kapcsolata is.

Igazi felüdülés és megkönnyebbülés lehet ilyen könyvet olvasni, amiben egy alternatív nevelési módszer, ha nem is azonnali csodákra, de hosszú távon fejlődésre és változásra ad lehetőséget.

Ez egy könnyed, rövid és gördülékeny olvasmány, ami rövidsége ellenére nagyon sok fontos üzenettel bír. Életszerű és kifejezetten praktikus jellege miatt nevelési módszerei könnyen érthetőek és kivitelezhetőek.

Számomra ez egy rendkívül hiteles és gyakorlatias olvasmány volt, ugyanis két gyakorlott szülő tapasztalatait és praktikáit olvashattam.

Ezt a nagyon összetett, letisztult és gyakorlatias könyvet Vekerdy Tamás utószava nagyon szépen lekerekíti, megmutatva a magyar társadalom, iskola és gyereknevelés hiányosságait, ugyanakkor a fejlődés és a változás lehetőségét is.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A dánok háromszorosan hangsúlyozzák, hogy olvassunk, olvassunk, olvassunk! Hivatkoznak a kutatásokra, hogy milyen nagymértékben növelik a gyerekek empátiáját, másokkal való azonosulásra szolgáló képességét, ha olvasunk nekik. És nem csak a kellemes könyvek jöhetnek szóba, hanem minden könyv, ami érzelmet -akár negatív, kellemetlen érzelmeket is – kelt. A valóság megélése őszintén és hitelesen, itt is ez a fontos.

Gyereknevelés dán módra Book Cover Gyereknevelés dán módra
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl
HVG Kiadó
2017
Puhatáblás
195