Kégl Ágnes: Óriáskerék

Úgy olvasva ezt a könyvet, mint aki jómagam is több éven keresztül külföldön éltem, egészen más hatást gyakorolt rám, mint talán azokra, akik ebből a tapasztalatból kimaradtak.

De ez az élettapasztalat semmiképp sem előfeltétele annak, hogy Kégl Ágnes első megjelent könyve, ne legyen ugyanolyan érdekes és izgalmas.

Számomra, aki magyarként éltem már idegen országban, megtanulva egy teljesen más nyelvet és beilleszkedve egy másik kultúrába, talán még többet adott ez a könyv, mint azt elsőre gondoltam volna.

Bevallom, számomra mindeddig teljesen ismeretlen volt Kégl Ágnes, nem tudtam médiás szerepléseiről, arról sem, hogy milyen előélete volt, mielőtt megjelent ez a könyve.

De nálam ez csak még inkább segített, ugyanis ezáltal sokkal nagyobb figyelemmel és érdeklődéssel vetettem magam bele egy olyan nő és édesanya életrajzi könyvébe, aki kendőzetlen őszinteséggel és mély önismerettel mesél élete különbző szakaszairól.

Nagyon tetszett a könyv felépítése, ami már a könyv elején izgalmasan mutatja be Ági életét.

A fejezetek múlt és jelen között váltakoznak, így lassan lépésről lépésre ismerjük meg Ági személyes útját Magyarországról el egészen Angliáig.

A múltbeli szálakban, a könyv szerzője kitér székesfehérvári gyerekkori emlékeire, családja örömeire és bánataira, valamint azokra az emberekre, akik formálták és alakították személyiségének kialakulását.

A múltbeli események a szerző magyarországi életét mutatják meg, azt a korszakot, ami az Angliába való költözés előtt volt.

Ezzel párhuzamosan a jelenbeli szálak már Ági angliai életét mutatják meg, azt a sok küzdelemmel, harccal és véget nem érő kitartással való éveket, amelyek elvezettek ennek a könyvnek a megírásához.

A könyv különlegessége az, hogy szerzője nagyon őszintén mesél arról az érzésről, mikor valaki két helyen is otthon érzi magát, mikor valaki idegenként is lehet a számára jónak tűnő úton és helyen.

Kégl Ágnes életrajzi könyvében nem panaszkodik élete megpróbáltatásairól, nem hárítja másokra a felelősséget, sőt ezzel ellentétben minden egyes élethelyzetet úgy mutat be, mint egy lehetőséget, amiből tanulni és fejlődni lehet.

Otthon lenni egy idegen országban, megragadva az élet adta lehetőségeket és közben fejlődni, talán ez a legnagyobb üzenete ennek a könyvnek.

Kégl Ágnes megragadja ezeket a pillanatokat az életben, erről mesél könyvében és a végén erre biztatja olvasóit is, hogy hozzák ki magukból a legtöbbet, merjenek kockáztatni és nagyokat álmodni.

Nagyon inspiráló és egyben motiváló is volt számomra ez a memoár, ami túl a személyes élménybeszámolókon, egy édesanya gyereke iránti feltétel nélküli szeretetét, egy dolgozó nő mindenre elszánt kitartását és egy írónő tehetségét mutatja meg.

Érdemes kézbe venni ezt a könyvet, ami őszintén és nyíltan beszél egy olyan nő és édesanya életútjáról, ami az akadályok ellenére is, mindig megtalálta a kiutat egy jobb és szebb jövő reményében.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az ember minden életkorban képes a változásra, a fejlődésre, és sokszor önmagát is meglepve olyan dolgokat ér el, amelyekről még csak nem is álmodott.

Óriáskerék Book Cover Óriáskerék
Kégl Ágnes
Next21 Kiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
288