Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Egy életrajzi könyvre számítottam mikor ezt a könyvet a kezembe vettem, de szerintem ez még annál is több és jobb.

Azt hiszem senkinek sem kell bemutatni a könyv szerzőjét, aki egy sikeres, híres és közkedvelt amerikai színész, akit azonban a legtöbben eddig csak a filmekben láthattunk, ott is legtöbbször szerelmi vígjátékokban.

Engem ezzel az önéletrajzi könyvével teljesen meglepett és elolvasása után azt tudom mondani, hogy nagyon élveztem ezt a memoárt, ami nem csak arról szól, hogy végigvezeti kronologikus sorrendben az olvasót a filmszínész életén, hanem rengeteg tanulságot, anekdotát és humoros részeket tartalmaz.

Az az 50 évnyi élettapasztalat, ami átjön ebben a könyvben egyáltalán nem nyomasztó vagy száraz tényszerű, sokkal inkább szórakoztató, inspiráló és motiváló.

Ez egy olyan életmódbeli könyv, ami Matthew McConaughey több éves színészi és személyes élettapasztalatát, emlékeit, megéléseit és benyomásait adja vissza.

Ennek a könyvnek köszönhetően sokkal mélyebben beleláthatunk egy világhíres színész életébe, és részesei lehetünk olyan kulisszatitkoknak, amelyek eddig rejtve voltak a nagy közönség előtt.

A könyv egy olyan filmszínészt, férjet, testvért és családapát mutat be, aki most levetkőzve a siker és a híresség mázát, teljes emberi mivoltát mutatja meg olvasóinak.

Matthew McConaughey „emberi” oldalát tapasztalhatjuk meg ebben a könyvben, ami hol humoros, hol szívet szaggató, hol pedig mélyen megható.

Ez egy nagyon pörgős, kalandos, eseménydús memoár, ami tele van sok személyes életinformációval és megannyi akciódús eseménnyel. Hangulata végig enyhén humoros, önironikus és kitárulkozó, ami miatt könnyen és gyorsan lehet vele haladni.

De ebben az esetben érdemes lassan haladni a könyv „cselekményével”, ugyanis majdnem 50 év eseményeit öleli fel, ezért egyszerre ez így túl soknak tűnhet. De mivel a könyv olyan mintha a szerző személyes naplóbejegyzéseit olvasná az ember, ahol néhány oldal jobban kiemelkedik, egy-egy hasznos mondanivaló pedig egy cetlire kerül, ezért ilyen formában könnyebben emészthető a könyv.

A szerző időrendi sorrendben meséli el életét, vannak olyan részek amelyeknél kicsit többet időz, és van olyan életszakasz amit csak felületesen érint.

Érdekes ahogyan felépül és kinéz ez a könyv, ugyanis különböző betűtípusok, oldalkinézetek és különböző betűszínek jelennek meg a könyvben. Mindaz amit a szerző fontosnak tart, azt külön nagybetűkkel ki is emeli.

Gyerekkorától el egészen színészi karrierjének beteljesüléséig kísérhetjük végig a könyv szerzőjét, aki mesél szerény családi körülményeiről, testvéreiről, valamint szülei viharos házasságáról.

Sokat mesél színészi munkáiról is, de valahogy a családon van a legnagyobb hangsúly ebben a könyvben, valamint McConaughey belső lelki világán.

Olvasóként izgalmas és érdekes végigolvasni ezt az életutat, ami sok feladattal, akadállyal és nehézséggel volt kikövezve, de megannyi sikerrel és áldással is. A legjobb azt olvasni, hogy milyen jellembeli fejlődéseken megy keresztül ez a híres színész, aki egy prolicsaládból emelkedik ki és saját erőből küzdi fel magát.

Épp ezért ez az önéletrajzi regény egyben egy fejlődésregény is, amiből szerintem sokat lehet tanulni. Matthew McConaughey élete és munkássága inspiráló, könyve pedig nagyon élvezetes és szórakoztató.

Az a fajta lazaság és humor ami nem csak a szerzőt, de ezt a könyvet is jellemzi, kellően ki tud kapcsolni és szórakoztatni.

Ez a mélyen őszinte, kitárulkozó és bátor vallomás az életről, rengeteg élménnyel és tanulsággal tudja olvasóit gazdagítani. Bár első ránézésre nem is gondolná az ember, hogy egy memoár tud ennyire hatni, beleolvasva hamar kiderül, hogy még ennél is többet tud ez a könyv, ugyanis a dolgok mélyére hatol és olyan bölcsességeket közvetít, amelyek sokat adhatnak mindazoknak, akik saját maguk is keresik a zöldlámpákat az életben.

Talán még önfejlesztő vagy önismereti könyvként is megállja a helyét ez a könyv, ugyanis egy-egy bekezdése vagy mondata arra ösztönzi olvasóját, hogy többször is elolvassa és kijegyzetelje magának.

Tényleg nagyszerűnek tartom ezt a könyvet, mert akarva-akaratlanul is elindít valamit olvasójában és cselekvésre sarkall.

McConaughey hedonista életszemlélete, örömteli életigenlése hatással volt rám is, mint olvasóra, és tudatosan én is elkezdtem keresni életem zöldlámpáit.

Nehéz visszaadni azt a vizuális és irodalmi élményt, amit ez a könyv nyújtott, ezért csakis ajánlani tudom mindenkinek, aki egy szórakoztató, humoros, ugyanakkor egyedi önéletrajzi könyvre vágyik.

Szerintem bőven van mit tanulni ebből a kalandos és mélyen személyes élettörténetből!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nyúlj messzebre, legyen halhatatlan célvonalad, és váltsd a piros lámpádat zöldre, mert a tető emberi találmány.

Zöldlámpa Book Cover Zöldlámpa
Matthew McConaughey
21. Század Kiadó
2020
Keménytábla, Védőborító
297