Pap Éva: Mielőtt újrakezdeném

Pap Éva könyvei számtalan érzést, gondolatot és élményt hívnak elő belőlem, mert könyvei által valahogy minden lelassul körülöttem, olvasás közben másképp tekintek a világra és a benne lévő emberekre.

Ennek a könyvsorozatnak az első kötetét már évekkel ezelőtt olvastam és nagyon jó érzés volt újra visszatérni a kötet korábbi szereplőihez, valamint továbbgondolni mindazt, ami az első kötetben véget ért.

Ebben a második részben két férfi sorsot ismerünk meg, akiknek élete csak felnőttkorban kapcsolódik össze.

Egy családregényen belül két testvért ismerünk meg, akik évekig semmit sem tudnak egymás létezéséről. Két külön világ, két külön élettörténet, ami a sorsnak köszönhetően találkozik.

A regény főszereplője Marko, aki apja halála után értesül arról, hogy Szarajevóban létezik egy férfi, aki féltestvére, és akit apja, valamiért egész életében eltitkolt előle. Mivel élete amúgy is romokban hever és épp egy életkrízis közepén áll, ezért elindul Szarajevóba, hogy megismerje apja múltjának történetét, valamint válaszokat találjon saját élete elakadásaira.

Ismerkedése féltestvérével nem csak egy új családi kapcsolatot nyit meg, hanem lehetőséget ad Markonak arra, hogy újragondolja életét, tönkrement házasságát, sikertelen vállalkozását és problémás kapcsolatát kamasz fiával.

Ez a fizikai utazás egyben egy belső lelki utazássá válik, amiben egy férfi identitáskeresési útját és lelki vívódásainak különböző szakaszait kísérhetjük végig. Utazása során három különböző helyszínt járunk be, Szegedet, Szabadkát és Szarajevót, közben pedig szemtanúi vagyunk a közelmúlt történelmi eseményeinek és annak az emberre gyakorolt hatásainak.

Marko élete közepén kerül döntéshelyzetbe, ahol a csalódás, az árulás, a veszteség és a kétségbeesés után teszi fel magának a kérdést, hogy vagyon van-e még elég ereje és hite ahhoz, hogy újrakezdje.

Hogyan lehet újrakezdeni az életet, mikor már az ember annyi mindent megélt, elveszített, elengedett és elgyászolt?

Marko ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat, miközben mint minden halandó ember a boldogságot és a szerelmet áhítozza a leginkább.

Emberi sorsok és egyéni döntések egymásba fonódnak, miközben az élet senkit sem kímél, minden szereplőnek ebben a könyvben megvan a maga batyuja, amiben múltbeli sérelmek, jelenbeli elakadások és jövőbeli bizonytalanságok rejtőznek.

A szereplők lélektani ábrázolása által ismerjük meg a férfi lélek működését, valamint egy olyan élettörténetét, ami bármelyik olvasóé lehet.

Az egész történetet egy lírai megfogalmazás szövi körül, amiben csodaszép életbölcsességek és megható mondanivalók kapnak helyet.

Ez a könyv a reménység könyve is lehetne, amiben emberi rossz döntések és egyéni választások után a szereplők felismerik azt, hogy sosem késő újrakezdeni. Ez a kötet egy életigenlő olvasmány, ami a lehetőség megragadásáról szól, az élet jó és rossz pillanatairól, a ma megismételhetetlen varázslatáról, arról, hogy mindenkinek saját felelőssége az egyéni boldogsága és beteljesülése.

Annyira jó volt mindezt egy férfi szemszögén keresztül olvasni, aki mindvégig társadalmi és szociális elvárásoknak és mesterkélt hittrendszereknek próbál megfelelni, mindaddig míg rá nem jön, hogy egyedül őt terheli a felelősség azzal kapcsolatban, hogy mit kezd élete romjaival.

Marko története csak egy példa arra, hogy mennyi döntési és választási lehetőség áll rendelkezésünkre nap mint nap, ha igazán és őszintén akarunk és merünk élni.

Erről szól ez a családregény, ami mély értelmű gondolatokkal, érzelmekkel, családi drámákkal és egyéni titkokkal egy olyan olvasmánnyal ajándékoz meg, ami megérint és meghat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha jól belegondol, mindenki azt lát a másikban, amit akar, vagy azt sem, ami majd kiböki a szemét.

Mielőtt újrakezdeném Book Cover Mielőtt újrakezdeném
Pap Éva
Álomgyár Kiadó
2024
Keménytábla
352