Laura Barnett: Variációk egy párra

Laura Barnett regénye érdekes és izgalmas módokon vezet végig egy olyan szerelmi történeten, aminek három különböző változata van.

Roppant érdekes elgondolkodni azon, hogy vajon mi lehetett volna, ha másképp alakulnak a dolgok, ha másképp dönt és cselekszik az ember.

Ilyenkor akarva-akaratlanul is felmerül az a kérdés, hogy vajon saját magunk döntünk a sorsunk alakulásáról vagy mindez már eleve el van rendelve és mi csak sodródunk az eseményekkel.

Eva és Jim, a regény főszereplői, akik nagyon fiatalon, alig 19 évesen ismerik meg egymást, és azonnal egymásba szeretnek. Véletlenszerű vagy sorszerű találkozásuk elindítja történetüket, amit a szerző három különböző változatban tár olvasói elé.

Ami a találkozásuk után történik, olyan életutakat mutat be, ami izgalmas módokon zsonglőrködik a véletlen és a végzet közötti mezsgyén.

Eva és Jim szerelmi története hol romantikus, hol fájdalmas, hol felemelő, hol pedig romboló, ezért olyan érdekes végigolvasni ugyanannak a történetnek a három variációját, elgondolkodva azon, hogy döntéseink mennyire befolyásolják nem csak saját életutunkat, hanem szeretteink életét is.

Ez a szerelmi történet túlmutat a romantikán, ugyanis több fontos téma is szerepet kap ebben a regényben, a család fontossága, az egyéni siker, a szenvedélybetegségek, a hűtlenség és a szakmai siker.

Gyakran azt érezheti az olvasó, hogy mindez egy helyen túl sok, hozzátéve azt is, hogy egy könyvön belül három különböző cselekményt kell követni megannyi mellékszereplővel és névvel, amiket eleinte nehéz elhelyezni a történetben. Pont emiatt néha szükséges visszalapozni a könyvben, hogy követhetőek legyenek a különböző szálak és viszonyrendszerek.

Egy közös kezdet, közben pedig három különböző történet, de ezek a szálak, szépen és csendesen egymásba fonódnak.

Sors, döntés, végzet, véletlen…nehéz eldönteni melyik a „felelős” mikor egy életútról beszélünk.

Eva és Jim története valahogy mégis az igaz szerelemről, a lelki társak egymáshoz való tartozásáról és a közös életutakról szól.

Minden életút, amiről ebben a könyvben olvasunk magában hordozza a döntés szabadságát, valamint azt is, hogy a sírig tartó szerelem nem csak érzéseken, hanem döntéseken is múlik.

Ebben a könyvben górcső alá kerül a házasság, a szerelem és a hűség kérdése, amire sosincs egyértelmű válasz. Azt, hogy ki volt életünkben a fő és a mellékszereplő, gyakran csak évek múlva tudjuk meg, ahogyan ebben a könyvben is, folyamatosan változnak a szerepek, de a lényeg valahogy mindig ugyanaz.

Szabad akaratunknál fogva előttünk áll a döntés, mikor, merre és hogyan megyünk, ugyanakkor érdemes ébernek lenni és felfigyelni azokra a dolgokra vagy emberekre, akik megváltoztathatják életünket.

Ezt a romantikus szerelmi történetet csak úgy lehet elolvasni, hogy az olvasó éberen és időt szánva rá, teret ad a sok különböző cselekményszálnak és szereplőnek, mert ezek csakis együttesen alkotják meg a tökéletes variációt.

Ez nem egy könnyed és gyorsan olvasható regény, ez ennél jóval többet követel meg az olvasótól. Bele kell fektetni az időt, barangolni kell a különböző történetek között, valamint résen kell lenni a szereplőknél, mert egy idő után összemosódik a sok név a regényben.

Ha mindez adott, akkor a végén egy nagyon összetett és sokoldalú szerelmi történettel gazdagodhatunk, ahol a „mi lett volna ha…” kérdés megannyi válaszát kaphatjuk meg.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Belekapaszkodom ebbe a pillanatba, és megjegyzem (…). Megragadom, mielőtt elillanna.

Variációk egy párra Book Cover Variációk egy párra
Laura Barnett
Park Könyvkiadó Kft.
2021
Kartonált
444