Louise Jensen: Az ajándék

Akiknek tetszett Louise Jensen „A nővér” című könyve, szerintem azok „Az ajándék” című könyvben sem fognak csalódni. A krimi és pszichothriller műfaj kedvelőinek ez a könyv is el fogja nyerni tetszésüket.

Jenna, egy nagyon beteg lány, akinek az egyetlen esélye a túlélésre, egy újabb szív. Egy Callie nevű lány szívét kapja, ami egy újabb esélyt ad neki az életre. Az új szívvel azonban el kezdi érdekelni a donorlány élete is, ugyanis „a szív emlékszik”. El kezd Callie, a donorlány, múltja után nyomozni és kapcsolatba lép annak családjával, hogy kiderítse a lány halálának körülményeit. Nyomozása során egyre több dologra rábukkan, de ugyanakkor veszélyezteti kapcsolatát szeretteivel és elméje épségét. Családja széthullik, szüleinek elválnak és úgy tűnik a párjával való kapcsolata is romokban hever. Sam, azonban kitart Jenna mellett, még akkor is mikor Jenna eltávolítja magától.

Sok kérdés felmerül Jennában, hiszen nem tudja eldönteni, hogy érzései, gondolatai a sajátjai, vagy a donoréi. Álom vagy valóság, baleset vagy gyilkosság, valós félelem vagy csak paranoia? Ezek mind olyan kérdések melyekkel Louise Jensen pszichológiai thrillere foglalkozik.

Bár maga az események sorozata nem annyira pörgős, azonban mégis érdekes belelátni a transzplantáción átesett betegek életébe. Ennél még érdekesebb volt számomra, a celluláris emlékezet elméletéről olvasni. Nagyon sok elmélet arra alapszik, hogy a transzplantáción átesett betegek, bizonyos mértékben átveszik donorjuk ízlését, viselkedését, valamint tulajdonságaikat. Jennával is ez történt. Jenna nem csak ezeket „örökli” meg donorjától, hanem annak lelki világát is, mely egyáltalán nem megnyerő. Ugyanis Callie, utolsó napjait félelemben, rettegésben, bánattal és menekülésben töltötte. Ezek az érzések csak egyre jobban felerősödnek Jennában is, mindaddig még ki nem deríti Callie halálának okát, annak a lánynak, aki megmentette életét. Mindezt egy idő után már nem csak puszta kíváncsiságból teszi, hanem azért mert úgy érzi tartozik ennyivel donorja családjának.

És igenis, ki is deríti Callie halálának okát és körülményeit.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szív nem csak egy szerv. A szív titkokat és hazugságokat raktároz. Reményeket és álmokat. Több mint egy izom. Tudom, hogy több. A szív emlékezik.

Az ajándék Book Cover Az ajándék
Louise Jensen
Művelt Nép Könyvkiadó
2017
Puhatáblás, Ragasztókötött
397