Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek

Az egyik legaktuálisabb és leginkább kényelmetlen és tabu témát dolgozza fel ez a könyv, a tudatos gyermektelen életet. Társadalmunkban a nőiség kérdése autumatikusan magában hordozza azt a feltételezést, sőt már egyenesen elvárást is, hogy a nőből anya legyen.

De mi van azokkal a nőkkel, esetleg férfiakkal, akik tudatosan gyermektelenek, akik hosszabb önismereti munka után arra a döntésre jutnak, hogy ők nem szeretnének anyává/apává válni?

Társadalmilag és politikailg ez az út a többség számára szinte elképzelhetetlennek tűnik, főleg egy olyan társadalomban, ahol még mindig tabunak számít gyermektelen nőnek lenni.

Ez a tényirodalmi könyv számos interjú és alapos kutatói munka után, összegzi azokat a tényezőket, szociális és társadalmi érveket és indokokat, amelyek egy-egy gyermektelen nő döntése mögött állnak.

Ez a könyv segít egy nagyobb látáskörre tenni szert, nem csak információkkal lát el, amelyek segítenek intellektuális szinten megérteni azokat a nőket, akik tudatosan nem vállalnak gyereket, hanem empatikussá és nyitottá tesz érzelmileg is.

A könyv őszinte, kitárulkozó és szókimondó stílusa nagyon sokat segít abban, hogy ez egy gördülékeny olvasás legyen, amiben különböző interjúkon keresztül fontosabb információk jönnek át. Ez nem egy odamondós vagy szájbarágós könyv, sokkal inkább egy elgondolkodtató könyv, ami számos izgalmas és kalandos életutat mutat meg.

A könyv erőssége az, hogy nem csak női szemszögből, hanem férfi szemszögből is megmutatja azt a fajta életstílust és gondolkodást, amiben egy élet gyerek nélkül is ugyanolyan értékes és igazi lehet, mint mindazoké akik gyereket vállalnak.

Sok megdöbbentő vallomás és igazán őszinte gondolat kapott helyet ebben a könyvben, azzal a céllal, hogy valamilyen szinten érthető és elfogadható legyen az a sokféle életút és motiváció, ami a tudatosan gyermektelen nők és férfiak mögött áll.

Egy-egy történet nyomasztónak tűnik ebben a könyvben, sőt helyenként az volt az érzésem, hogy ismétlődnek a gondolatok a kötetben, de ennek ellenére élvezetes volt ennek a könyvnek az olvasása.

Az interjúkat nagyon jól kiegészítette a könyv végén lévő összefoglalás, ami már pszichológus szemmel is rávilágított erre a témára.

A könyvet pedig mindenképp a szerző utószava koronázta meg, saját személyes és intim vallomása, ami nagyon szépen lekerekítette ezt a témát.

Mindenképp hiánypóltó és egyedi ez a könyv, elsősorban azért mert nagy körültekintéssel és nagyon alapos háttérmunkával van alátámasztva minden egyes gondolat benne, ugyanakkor segít a látókör szélesítésében.

Néhány helyen én kicsit túlzottnak vagy sarkítottnak találtam egy-egy gondolatot, de összességében szerintem ez egy nagyon jó olvasmány.

Döntések, életutak, emberi sorsok és megannyi élettörténet kap ebben a kötetben helyet, amelyek nem csak érdekesek, de el is gondolkodtatnak.

Édesanyaként volt érdekes és izgalmas számomra ez a könyv, ugyanis egy átfogó képet kaptam arról, hogy hogyan gondolkodnak azok a nők és férfiak a tudatos gyermektelen életről, akiket túl gyakran túl sok vád és sérelem ér.

Számos interjú, vallomás és pszichológiai elmélet beszél ebben a könyvről egy olyan vízióról, amiben talán valamikor az is elfogadható és teljesen normális lesz, ha valaki tudatosan nem vállal gyereket.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

…nem azt kellene megindokolni, hogy az ember miért nem akar gyereket, hanem azt, hogy miért akar.

Tudatosan gyermektelenek Book Cover Tudatosan gyermektelenek
Rácz Laura Rebecca
Partvonal Könyvkiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
387