Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám

Dárnay Dávid története már a sorozat előző könyvében felkeltette érdeklődésemet, ezért Náray Tamás legújabb könyve számomra ugyanolyan érdekes és izgalmas volt.

Bármennyire is terjedelmes és nagyon részletes ez a vaskos könyv, története nagyon le tudja kötni az olvasó figyelmét. Ez a magával ragadó, valamilyen szinten önéletrajzi könyv, nagyon gyorsan olvastatja magát, közben pedig mélyen el is gondolkodtat.

Amíg a sorozat első része, Az utolsó reggel Párizsban, Dárnay Dávid személyes és szakmai életútjának épp csak az elejét boncolgatta, addig ez a kötet már a dolgok mélyére ás, és olyan kulisszatitkokat és életbölcsességeket tartalmaz, amelyek hatása szerintem vitathatatlan.

Ez a nagyregény az előző kötet folytatása, de önmagában is megállja a helyét.

A valóságos regénynek titulált életrajzi könyv a híres divattervező személyes és szakmai tapasztalatait, visszaemlékezéseit és a levont tanulságokat tartalmazza.

A könyvnek van egy szinte már szemtelennek tűnő direkt és szókimondó stílusa, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, de emiatt hiteles és életszagú az egész történet.

A fikció és a valóság találkozik ebben a nagyívű regényben, ahol egy sikeres és mindenre elszánt férfi életébe tekinthetünk be, aki úgy meséli el életét, mintha az egy felnőtt mese lenne, rosszakkal és gonoszokkal, jókkal és igazságosokkal együtt.

Van ebben a regényben rengeteg fájdalom, veszteség, tragédia, megbánás és tévedés, ugyanakkor rengeteg érzelem, erkölcsi hitelesség és emberi érték, valamint egy olyan életút, ami mindvégig hiteles és önazonos.

Annyira érezhető Náray stílusa és egyénisége ebben a könyvben, hogy minden egyes mondata, mondanivalója vagy szószerkezete a híres divattervező legbensőségesebb gondolatait és érzelmeit adja vissza.

Különböző hangnemben, hangulatban és szószerkezetek által nagyon erőteljesen és szókimondóan jönnek át a szerző társadalmi és személyes kritikái.

Addig míg az előző kötet valamivel lágyabb és regényesebb volt, addig ez a könyv már sokkal direktebb és őszintébb, benne Náray kíméletlen társadalmi és politikai véleményével és kritikájával.

Ezeket a nehéz és megterhelő részeket harmonikusan egyenlítik ki azok a részek a regényben, amelyek a divat és a varroda világáról szólnak, ugyanis itt laikus olvasóként a kulissszák mögé is betekintést nyerünk. Így egy teljes kollekció vagy egy fontosabb munkafolyamat megszületését és kivitelezését lehet végigkísérni.

Valahogy minden benne van ebben a könyvben, amitől élvezetes, izgalmas és érdekes: egy nagyon élethű társadalmi és politikai korrajz, önismeret, emberismeret és személyes fejlődés.

A könyv mondanivalója építő és motiváló, olyan életigazságokat tartalmaz, amelyek megfontolása és gyakorlatba ültetése, talán segít majd egy olyan világot felépíteni, amelyben nincs helye az ítélkezésnek, a megkülönböztetésnek és a rosszindulatnak.

Minden egyes mondata az ember elevenébe vág, ugyanis tükröt tart elénk, számon kérve azt, hogy mennyire gyarlók, esendők és sebezhetőek vagyunk.

Náray szemén keresztül, könyve által talán sikerülhet kritikusabban ránézni társadalmunkra és önmagunkra is.

Ez az igaz történeten alapuló könyv, tele bölcsességekkel és egy nagyon aktuális korrajzzal, nagyon erősen hat az érzelmekre és az utolsó oldalakig egy lebilincselő olvasmány.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, amiben fontosabb témák, mint a média hatása az emberekre, az emberi értékek és erkölcsi normák, valamint a magyar társadalom és politika kapnak fontos szerepet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ráadásul van egy alapelvem, hogy csak az bírálhatja a másik terhét, aki próbálta annak súlyát.

Volt egyszer egy varrodám Book Cover Volt egyszer egy varrodám
Náray Tamás
Libri Könykiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
887