Fábián Janka: A szabadság szerelmesei

Bár nem kifejezetten egy regénysorozat részeként van feltüntetve ez a regény, ennek ellenére folytatása az Anna-bál szerelmesei című könyvnek. Mindkét regény önállóan is megállja a helyét, de érdemes egymás után sorrendben elolvasni őket, mert így lesz igazán kerek és érthető ez egész történet.

Nekem személy szerint a sorozat előbbi része jobban tetszett. Ebben a részben is vannak élvezhető elemek, de ez valamiért sokkal szárazabb és nehezebben emészthető, ami talán a túl sok történelmi információnak tudható be. Ebben a részben a szereplők nem kerültek valami közel hozzám, nem éreztem őket eléggé kidolgozottnak, hiányzott belőlük a mélység.

Ebben a kötetben az 1848-as szabadságharcról lehet olvasni, a sorozat korábbi részéből megismert Györöky Ilka története folytatódik. Az ő gyerekeinek története az, ami ezúttal középpontba kerül.

A könyvben az 1840-es éveket lehet megismerni, az akkori kor jellegzetességeit, valamint az akkori ember szokásait és gondolkodását.

A történet szereplői által betekintést nyerünk egy mozgalmas és színes társasági és kulturális életbe, valamint az évente megrendezésre kerülő Anna-bál eseményeibe.

Ezek az események minden alkalommal egy újabb szenzációt szülnek, ami elég sok bonyodalmat elindít a könyvben.

Ilkát, mint családanyát és feleséget ismerjük meg ebben a történetben, aki három gyermekét neveli férjével. Két gyermeke előző házasságából van, míg a legkisebb új férjével, Ágh Andrással való közös gyermekük.

Tina és Kálmán, a legidősebb gyermekei, akik számos szerelmi bonyodalomba keverednek, miközben körülöttük megannyi történelmi változás és fordulópont írja át a szereplők sorsának alakulását. Ennek köszönhetően sok drámai pillanatra lehet számítani ebben a könyvben, valamint egy alapos történelmi összefoglalóra az 1848-as szabadságharcról.

Ebben a mozgalmas évtizedben ismerjük meg Ilka gyermekeit, akiknek eléggé kalandos és izgalmas az életük. Intrika, ármánykodás, szerelem, féltékenység, düh, harag és bosszú gyakran váltogatják itt egymást, ezért több viharos szerelmi vagy baráti kapcsolatra lehet számítani ebben a könyvben.

A késői reformkor és a forradalom éveibe kapunk ebben a könyvben betekintést. Különböző emberi sorsokon keresztül rivalizálásról, politikai érdekekről, szerelemről és barátságról lehet olvasni.

A lassan folyó eseményeknek köszönhetően ez egy igazi nyugalmat és elcsendesedést ígérő könyv, ami romantikus és viharos történeteivel egy olyan korba repít el, ami a mai korban élő embernek eléggé érdekes és izgalmas lehet.

Ennek ellenére ennek a könyvnek az olvasása nem volt annyira zökkenőmentes és olvasmányos, mint amire én számítottam. A könnyed és romantikus vonal nem került annyira nagyon előtérbe, mint a történelmi vonal, ahol túl sok történelmi adat és szereplő kapott helyet.

Bár én nagyon szeretem Fábián Janka könyveit, ez számomra túl száraz és vontatott volt. Emiatt túl lassan pörögtek benne a cselekmények és emiatt néha nehézkes volt a könyv olvasása.

A könyv vége sokat segít ezen az élményen, mert ott már sokkal több minden történik, és a cselekményszálak szépen összeérnek. A könyv befejezése akár még arra is utalhat, hogy ennek a sorozatnak lesz még folytatása.

Mivel ez egy történelmi romantikus regény, ezért érthető a sok történelmi adat és személyiség, viszont nekem most a könnyed mesélés nagyon hiányzott ebből a kötetből.

Annak ellenére, hogy rendkívül érdekes ilyen megközelítésből olvasni az 1848-as eseményeket, nekem ez a kötet megmarad egy lassú és nyugodt, nem túl sok váratlan fordulatot ígérő kötetnek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) a gyermeki lélek és elme hasonlatos a megművelendő földhöz. Attól függ a termése, hogy ilyenkor, az életük tavaszán milyen magokat vetnek el benne.

A szabadság szerelmesei Book Cover A szabadság szerelmesei
Fábián Janka
Libri Könykiadó Kft.
2022
Keménytábla
400