Pascale Robert-Diard: A kis hazug

Amennyire rövid, lényegre törő és tömör ez a kis könyvecske, annál inkább elgondolkodtató és mélyen megható. Középpontjában egy fiatal tizenöt éves lány áll, aki tévesen és jogtalanul azzal vádolja meg az egyik fiatal férfit, hogy megerőszakolta és többször is bántalmazta. Mivel Lisa viselkedése, iskolai teljesítménye, hangulata egyik napról a másikra megváltozik, ezért mikor a fiatal kamasz lány előáll ezzel a történettel, mindenki mellé áll és kételyek nélkül hisz neki. Hamis vádaskodása ellenére, a szegény és erőszakos családból származó megvádolt férfi, tíz évre rácsok mögé kerül.

Évekkel később, immár húszévesen Lisa előáll az igazsággal és bevallja, hogy tévesen vádolta meg az elítélt férfit és új ügyvédjét arra kéri, hogy védje meg őt, a hazug lányt, aki arról hazudott, hogy megerőszakolták.

Innentől kezdve a bírói tárgyalást követhetjük végig, ahol olvasóként elég nehéz egyértelmű álláspontot foglalni egy ilyen esetben, ahol egy összezavarodott, tudatlan és naiv kislány egy egyszerű hazugság miatt egy olyan lavinát indít el, ami jelen esetben egy ártatlan férfi szabadságvesztésébe kerül.

Lisa ügyvédnője, aki mindeddig az áldozatokat védte meg, hirtelen egy olyan helyzetbe kerül, ahol fel kell tárja az esküdtek előtt és meg kell értesse velük azt, hogy mi vezette el ezt a fiatal kamasz lányt odáig, hogy egy ilyen hazug döntésre szánja rá magát és miért nem vallott színt előbb.

Lisa múltjának, gimnáziumi éveinek, tapasztalatai és családi hátterének megismerése után, valamivel könnyebb dolga van az olvasónak megérteni a fiatal lány döntéseit, de még így is nagyon nehéz nem állást foglalni és egy ennyire kényes témában nem ítélkezni.

Ez a regény a normál eset fordítottját mutatja be, nem azt, mikor valakit bántalmaznak és a bántalmazót jogosan elítélik, hanem azt az esetet, mikor valaki bármilyen oknál is fogva, de hazugságokkal vádol meg valakit, akinek emiatt súlyos következményekkel kell szembenéznie.

A tárgyalás során megkérdőjeleződik az igazságszolgáltatásba vetett hite az embernek, valamint az, hogy egy erőszak vagy bántalmazás során elegendő-e csupán a bántalmazott tanúvallomása vagy az ezt követő és alátámasztó bizonyítékok is ugyanolyan fontosak.

Érzelmek vagy tények? Mi a fontosabb? Kinek hiszünk? A bántalmazottnak vagy a vádlottnak?

Ez nem egy krimi, még csak nem is thriller, ugyanakkor egy olyan dráma, ami több fontos társadalmi kérdést is górcső alá vet.

Hol tart ma a feminizmus, milyen a nők helyzete a társadalomban, milyen jogaik vannak, mennyire határozza meg őket a külsejük, ugyanolyan esélyekkel indulnak el az életben, mint a férfiak?

Megannyi fontos és érzékeny kérdés, amire a könyv szerzője egyikre sem adja meg a konkrét választ, mindezt rábízza olvasóira.

Kesze-kusza gondolataival, csapongó érzelmeivel és kevés karaktereivel ez a rövid és tömör könyv elgondolkodtatott, ugyanakkor nagyon sok nyitott kérdést hagyott bennem.

Ami valakinek csak egy apró hazugság, az valakinek az életébe kerülhet. Egy kimondott szó elegendő ahhoz, hogy emberi életek örökre megváltozzanak.

Lisa tettének, szavainak és döntéseinek súlyos következménye van, amit ő fel sem fog abban az életkorban, csupán egy kis ártatlan hazugságnak indul, de a végére egy dráma lesz belőle.

A könyv üzenete az, hogy óvatosan, felelősségteljesen és körültekintően bánjunk szavainkkal és vádaskodásainkkal, mert egy hétköznapi kis hazugság vagy csínytevés, ami lehet, hogy tudatlanság vagy figyelemfelkeltés miatt történik meg, végül ha az ember nincs résen, katasztrofális végkimenetelhez vezethet.

Ezt egy naiv, érzelmileg labilis és éretlen, szeretetre és figyelemre éhes kamasz lány példáján keresztül teszi nagyon is érzékelhetővé és láthatóvá a könyv szerzője.

Ez a tényszerű kisregény kevés érzelemmel, viszont annál több állásponttal provokálja az olvasót, mikor egyfelől arra buzdít, hogy a bántalmazott lányokat/nőket vegyük komolyan és nyújtsunk nekik segítséget, hallgassuk meg őket, másfelől azonban nem biztos, hogy minden esetben elegendő csak a szóbeli állítás, ha bántalmazásról van szó. Nehéz kérdés, nehéz döntés.

Ki, mikor és hogyan tudja teljes bizonyossággal megmondani, hogy mikor jogos a vád a bántalmazó ellen és mikor alaptalan?

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Mindig az volt az érzésem, hogy valamit elhallgat, mintha azt akarná, hogy én találjam ki a gondolatát. Elég kellemetlen helyzet volt.

A kis hazug Book Cover A kis hazug
Pascale Robert-Diard
Park Könyvkiadó
2024
Keménytábla, Védőborító
181
Gulyás Adrienn