Rene Denfeld: Hol ​vagy, Madison Culver?

Csodálatos történet, egyszerre szívet melengető és szívet tépő történet az identitáskeresésről, valamint a gyermeki lélek ártatlanságáról.

Amennyire fájdalmas ez a történet, pont annyira varázslatos, mert egyszerre több műfaj elemei is keverednek ebben a történetben. Ott vannak a krimi elemei, a rejtély, a titokzatosság, a bűncselekmény, a gyanúsítottak és a nyomozás. Ugyanakkor egy mesére is emlékeztet ez a könyv, ahol a varázslat mögött, gyakran szörnyek rejtőzködnek.

Bár maga a történet fikció és fantázia szüleménye, azért a szerző a könyv végén megemlíti azt, hogy saját személyes élete ihlette valamilyen szinten ennek a történetnek a megszületését.

Témáját tekintve egészen aktuális és kicsit sem egyszerű, mivel a gyermekbántalmazást és a gyermekrablást dolgozza fel. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a téma már önmagában is annyira komoly és fájdalmas, hogy ezt lehetetlen úgy feldolgozni, hogy az ne hasson az olvasó lelkének legmélyéig. De a szerző ezt nagyon okosan és intelligensen oldja meg azáltal, hogy az egész történetet egy mese keretébe illeszti bele.

Ez a könyv az ötéves Madison Culver történetét dolgozza fel, aki nyomtalanul tűnik el szülei mellől egy téli karácsonyfa keresés során. Bár a nyomozók semmilyen életjelre nem bukkannak rá, a szülők mégsem adják fel, mert érzik azt, hogy lányuk még életben van, ezért Naomi Cottlet magánnyomozót fogadják fel, aki eltűnt gyerekek megkeresésére szakosodott.

Mivel maga Naomi is egy elveszett és megtalált gyerek, azért úgy tűnik neki különleges képessége és érzéke van arra, hogy megtalálja ezeket a gyerekeket. Nyomozása során egyre közelebb kerül a rejtély megoldásához, valamint ahhoz, hogy saját lelkét is meggyógyítsa és feldolgozza a múlt traumáit.

Amennyire izgalmas ez a regény, pont annyira fájdalmas, mivel egyszerre repít el a mesék varázslatos világába, és húz vissza a kőkemény valóságba, ahol a veszteség és a halál gyakran a mesék főhőseit sem kíméli.

Nagyon nagy erőssége ennek a könyvnek a gyermeki szemszög ami ellentétben áll a felnőtt szemszöggel. Amíg a felnőtt szemszög logikus észérvek szerint próbálja megoldani a rejtélyt, addig a gyermeki szemszög a mesék, a fantázia és a képzelőerő világába menekül, mert így könnyebb elviselni mindazt, amit egy gyermeki lélek és elme még képtelen megfelelően feldolgozni. Madison egy olyan fantáziavilágot teremt magának, ahol a jó képes legyőzni a rosszat, még akkor is ha néha a túlélés érdekében azonosulnia kell ezzel a gonosz erővel.

Olvasóként együtt érzünk az eltűnt kislány szüleivel, miközben drukkolunk a nyomozónak, hogy megtalálja ezt a kislányt, és mi magunk is átéljük gyermeki énünk megmaradt őszinte és ártatlan oldalát. Az igazság keresése egyfajta identitáskeresés, amin végigvezet minket a nyomozónő, szembesítve minket egy zord és kegyetlen világgal, mégis reményt keltve bennünk, hogy a jó győzhet a rossz felett.

Felnőttként már tudjuk, hogy a mesék nem mindig válnak valóra, gyakran sajnos a rossz nem nyeri el méltó büntetését, de ez a könyv most kicsit kilép ebből a sémából.

Nyelvezete és stílusa szerintem egészen egyedi, hol lírai, hol pedig költői, és mivel több szemszög, több hang szólal meg benne, ezért nagyon figyelmesen kell olvasni, ahhoz hogy minden cselekményszál érthető legyen.

Bármennyire is fájdalmas ez a könyv és gyakran könnyeket csal az olvasó szemébe, mégsem tűnik nyomasztónak, mert a szerző tudatosan irányítja úgy a szálakat, hogy azok inkább az élet szebb oldalaira koncentráljanak, mint a keserűségre.

A család, az emberi kapcsolatok, a gyermeki lélek reményt és bizodalmat adnak az olvasónak.

Kiemelkedő, csodálatos és varázslatos olvasmány, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Van valami, amit tudok: mindegy, milyen messze szaladsz, milyen sokáig voltál elveszve, soha nincs késő arra, hogy megtaláljanak.

Hol ​vagy, Madison Culver? Book Cover Hol ​vagy, Madison Culver?
Rene Denfeld
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
296