Jane Corry: Mindenki titkol valamit

Egy családi dráma, ahol szó szerint mindenki titkol valamit, így lesz ebből a thrillerből inkább egy dráma, több-kevesebb csavaros és fordulatos meglepetéssel.

Két női főszereplője van ennek a könyvnek, egyik menekül, a másik bujkál, de mindketten számos titkot rejtegetnek egymás elől. Mindkét nő meggyanúsítja valamivel a másikat.

Emily egy rossz munkahelyi döntés miatt kerül bajba, ezért próbál ez elől elmenekülni és a családi otthonban bujkál haldokló édesapja mellett.

A másik nő, Francoise, beteg édesapja új gondozója, akinek múltja szintén tele van titkokkal és hazugságokkal.

Harold, az édesapa ugyanúgy hazudik és mindkét nő elől eltitkolja sötét múltja jó mélyre elásott mulasztásait és bűneit.

A rövid, frappáns és lényegre törő fejezetek a két nő életét mesélik el, amiben lépésről lépésre derülnek ki a múltbeli titkok, az egyéni döntés súlya, valamint az élet kiszámíthatatlan fordulatai.

A két nő életének elmesélését Harold visszaemlékezései töltik ki, amiben olvasóként visszarepülünk a 2. világháború idejébe, ahol újabb titkok derülnek ki.

Rövid mondatok, homályos utalások, dinamikus párbeszédek és gyorsan váltakozó színhelyek jellemzik ezt a könyvet. Krimi, thriller és dráma találkozik ebben a szórakoztató olvasmányban.

A múlt és a jelen eseményei lassan összefolynak, közben különböző konfliktusok elé kerülnek a könyv szereplői, valamint a félbehagyott mondatok kiegészülnek és minden rejtélyre fény derül.

Fokozatosan bomlanak ki a családi titkok, miközben egyéni sorsokat és életutakat ismerünk meg, amiben mindenki olyan döntéseket hoz meg, amiben saját megküzdési mechanizmusait mutatja meg.

Kesze-kusza szálakon keresztül jutunk el odáig, hogy kibogozzuk ezeket a családi drámákat és titkokat, amiben mindannyian sérülnek, de közben meg sokat fejlődnek a nehézségek és megpróbáltatások által.

A könyv mindegyik fejezete újabb titkokat árul el és ezáltal újabb érzelmek és konfliktusok kerülnek felszínre. Ezért is széles spektrumon mozognak a szereplők érzései ebben a könyvben, ahol sosem egyértelmű hogy ki mond igazat és ki hazudik.

A könyv végén derül ki az, hogy mindenkinek megvan a saját igazsága, ami mindig helyzettől és személytől függ.

Ez egy izgalmas és szórakoztató krimi-thriller, amiben két idősíkban, váltott szemszögön keresztül egy nem túl bonyolult, de annál érdekesebb családi drámát lehet olvasni.

Ebben a könyvben vékony a határvonal a kegyes és a kegyetlen hazugság között, épp ezért folyamatosan ott lobog az olvasó feje felett az a kérdés, hogy vajon minden igazság kimondása jó vagy néha elkerülhetetlen a kegyetlen hazugság, ha ezzel másokat kímélhetünk meg.

Egy izgalmas, könnyed, szórakoztató és családi rejtély, amiben jó érzés elmerülni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) ha hagyod, hogy vég nélkül a fejedben zakatoljanak a hibáid, akkor sosem fogsz tanulni belőlük.

Mindenki titkol valamit Book Cover Mindenki titkol valamit
Jane Corry
21. Század Kiadó
2023
Puhatáblás, Ragasztókötött
334
Borbély Judit Bernadett