Rosie Thomas: Szeretők és érkezők

Vegyes érzéseim vannak a következő könyvvel kapcsolatban. Megvettem, mert tetszett a borítója, érdekesnek tűnt a könyv fülszövege, de sajnos nem volt rám olyan hatással, mint amit ezek alapján elvártam volna tőle. Még most sem igazán értem a könyv címét: „Szeretők és érkezők”, én ezt a címet nem igazán tudtam azonosítani a könyv „cselekményével”. A könyv borítója pedig nagyon megtévesztő, mivel egyáltalán nem fiatalokról szól, hanem inkább hatvan év körüli emberekről.

A könyv középpontjában a barátság témája áll. Régi barátok gyűlnek össze, hogy felelevenítsék a múltat és együtt ábrándozzanak az öregkor múló és még mindig csodával teli napjairól.

Miranda Meadowe, idős özvegyként egy vidéki házban él, ahova meghívja öt legrégebbi barátját, hogy közösen nézzenek szembe az öregkor árnyaival. A barátok elfogadják az özvegy meghívását, hiszen mindannyiuknak megvan a maga oka, amiért ebbe a vidéki házba menekülnek. Eleinte idillikusan indul minden. Jókat nevetnek, esznek, ünnepelnek és buliznak, felelevenítve mindazt ami fiatalkorukban oly fontos volt: a hatalom, az egészség és a biztonság. A hat barát között azonban régi kapcsolatok és meg nem oldott problémák kerülnek felszínre, melyek a múlt sérelmeit is napvilágra hozzák. Idillikus együttlétüket, megbontja a ház felújítása során befurakodott külvilág, mely békés és nyugalmas visszavonultságukat beárnyékolja. A múlt egyre jobban előtérbe kerül, a jövő pedig nem várt titkokat rejteget.

Emberi kapcsolatok és érzelmek, múlt és jelen, barátság és szerelem; mindezek fontos szerepet kapnak Rosie Thomas romantikus regényében. Könnyed és egyszerű olvasmány, de nekem nem igazán tudta lekötni a figyelmemet, kicsivel több cselekménynek jobban örültem volna. Maga a cselekmény kissé vontatott és lassú, talán pont ezért is, az emberi kapcsolatok és a barátok egymáshoz fűződő viszonya kapott nagyobb hangsúlyt a regényben.

Tetszett a könyvben leírt vidéki élet, a történelmi és régészeti elmesélés, a különböző élettörténetek, a múlt és a jelen ellentéte.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Polly utálta a legtöbb játékot, mert az olvasásra szánható kellemes idő elpazarlásának tartotta őket.

Szeretők és érkezők Book Cover Szeretők és érkezők
Rosie Thomas
I.P.C. Könyvek Kft.
2016
Füles, Kartonált
479