10+1 dolog ami szükséges a sikeres tartalomgyártáshoz

Az írás és az olvasás számomra mindig is nagyon fontos volt, ezáltal tudom legjobban kifejezni saját világomat. Az olvasás megtanított arra, hogy sokkal nyitottabb legyek a világ és embertársaim felé, az írás által pedig legmélyebb gondolataimat és érzéseimet tudom kifejezni.

Bármelyikről is legyen szó, olvasás vagy írás, mindkettőben közös az, hogy általuk emberekhez és emberekkel tudok kapcsolódni.

Az olvasás és a könyvek által rengeteg karakter bőrébe, személyiségébe és lelki világába kóstolhatok bele, ami által fejlődik a jellemem, nő a kreativitásom és bővül a szókincsem.

Az írás által sikerül rendet teremteni saját világomban, valamint olyan érzelmeket és gondolatokat továbbadni, amelyek remélhetőleg másokra is hatással vannak.

Bloggerként, az olvasás és az írás határozzák meg az életem, amihez párosul a kreativitás, ugyanis a kreatív írás és kreatív önkifejezés által sikerül a legjobban továbbadnom azokat az üzeneteket amelyek számomra fontosak.

Mióta a blogger tevékenységet űzöm, több olyan ismeretre és tapasztalatra tettem szert, valamint sikerült egy olyan közösséget felépíteni, ami által több ezren is kapcsolódni tudnak olyan közös értékekhez, amelyek fontosak lehetnek a mindennapok során.

Ennek a bejegyzésnek is az a célja, hogy ezeket a tapasztalatokat, ismereteket és tudást, amit bloggerként elsajátítottam és megtanultam, másoknak is tovább tudjam adni.

Több pontban, tömören és lényegre törően olyan tippekről és tanácsokról lesz szó, amit bárki felhasználhat és alkalmazhat saját blogján, közösségi oldalán vagy a tartalomgyártás során.

Ezek a tippek és tanácsok nagy segítséget jelenthetnek kezdőknek vagy haladóknak egyaránt, ugyanis azoknak szólnak, akik közösségi oldalakon személyes vagy üzleti tartalmakat osztanak meg, és szeretnék ha ezek a tartalmak minél több emberhez eljutnának és minél többen követői lennének az adott tartalomnak.

Vágjunk is bele, lássunk mire érdemes odafigyelni az online kreatív tartalomgyártás során, annak érdekében, hogy ez minél több emberhez eljusson és célba érjen.

  1. Tartalmaidnak legyen egy vagy több fontos üzenete

Én ezt a pontot tartom talán a legfontosabbnak, ugyanis ez határozza meg azt, hogy miért is gyártunk egy tartalmat és mit szeretnénk ezzel üzenni. Függetlenül attól, hogy egy rövid, hosszú, lényegre törő vagy terjedelmes tartalomról van szó, mindig fontos szem előtt tartani azt, hogy ezzel milyen érzéseket, érzelmeket vagy épp gondolatokat szeretnénk közvetíteni. Ettől lesz igazán különleges és értékes egy tartalom, ha valaki konkrétan és érthetően fogalmazza meg mondandóját, ugyanis ehhez majd mások is kapcsolódni tudnak.

  1. Legyél egyedi, de nem feltétlenül muszáj egyedülállónak lenned

Mindenkinek megvan a saját stílusa, ezért érdemes rátalálni erre és olyan tartalmakat gyártani, amik önazonosak és egyediek. Nem muszáj olyan dolgokat kitalálni, amit még soha senki nem csinált még, persze ezek mindig különlegesek, de az se baj ha többen hasonló tartalmat osztanak meg, csak mindenki a saját egyéniségét és világát tegye bele. Egy-egy témakörben többen is lehetnek, de ez nem kell, hogy eltántorítson, azt gondolván, hogy mindenki ugyanazt csinálja, ezért lehetetlen egyedinek lenni. Ez nem igaz! Ha valaki saját kreativitásával, stílusával, egyéniségével tölti meg tartalmait, akkor az már mindenképp egyedi.

  1. A rendszeresség, a pontosság és a minőség már félsikernek számítanak

Fontos a rendszerességre, a pontosságra és a minőségre is odafigyelni és időben megtervezni a tartalmakat. Minél több ideje van valakinek arra, hogy időben megtervezze, kidolgozza tartalmait, azok annál pontosabbak és jobbak lesznek. Érdemes jegyzeteket készíteni ötletekről, gondolatokról, témákról és ezeket adott időben kidolgozni és tartalmat gyártani belőlük. A gyakori, rendszeres és minőségi tartalomgyártás kulcsfontosságú, ha valaki egy közösséget szeretne felépíteni. Ilyenkor érdemes odafigyelni a jó minőségű képekre és a letisztult szövegre is, ugyanis az online térben ezek által kommunikálunk olyan emberekkel akiket nem ismerünk, de akikhez szeretnénk eljuttatni tartalmainkat.

  1. Legyél fókuszált tartalmaidban

Érdemes olyan témakörben gyártani tartalmakat, amelyekben egyfelől úgy érzi valaki, hogy jó benne, másfelől pedig olyan ez a témakör, ami másokat is érdekelhet. Ilyenkor nem árt odafigyelni arra, hogy egy bizonyos témakörre koncentráljunk, abban legyünk nagyon jók, és ne arra törekedjünk, hogy mindenhez értsünk és mindenről írjunk, mert akkor egy idő után a tartalmaink mindenről és semmiről fognak szólni. A fókuszáltság nagyon fontos ilyenkor, ahhoz, hogy ne általánosan beszéljünk mindenről, hanem specifikusan egy bizonyos téma köré épüljenek fel tartalmaink.

  1. Fektess időt, energiát és sok munkát abba amit szeretsz

A tartalomgyártás egy hosszú, nehéz és rögös út, ami nagyon sok türelmet, energiát és befektetett munkát jelent. Olyan ez mint egy hullámvasút, ami hol fent, hol lent van, és sosem lehet előre kiszámítani, hova is fog vezetni. Ha azonban valaki rendszeresen és következetesen gyártja az értékes és minőségi tartalmakat, akkor annak eredménye lesz, csak nem biztos, hogy olyan ütemben és mértékben, ahogyan azt elsőre elvárná valaki. De érdemes kitartóan végigcsinálni ezt a türelemmunkát, mert a végébe be fog érni az a gyümölcs.

  1. Legyél türelmes és kitartó

Mivel a kreatív munka és tartalomgyártás egy türelmi játék, ezért fontos odafigyelni arra, hogy mentálisan is helyén tudjuk kezelni a dolgokat. A legfontosabb az, hogy ne külső dolgokon alapuljon a motivációnk és a kitartásunk, hanem a saját belső értékeinket követve gyártsunk tartalmakat. Nem másnak kell megfelelni, hanem önazonosnak kell lenni, vagyis saját reális célokat és mérföldköveket állítsunk fel, amik egyfelől motiválni fognak a munka során, másfelől pedig meghozzák az áhított sikert.

  1. Minden tanulható, nem kell perfekcionistának lenni

Senki sem úgy születik, hogy mindenhez ért, és ez így teljesen rendben is van. Mai világunkban már rengeteg ingyen elérhető tartalom van az online térben, ami által rengeteget lehet tanulni. A kreativitás, a fotózás, az írás és még megannyi más és még ennél is több tanulható és fejleszthető. Gyakorlással, sok munkával és tanulással egyre jobbak lesznek a tartalmak és ezáltal egyre több és több ember tud majd kapcsolódni saját tartalmainkhoz.

  1. Legyél közösségépítő, aki aktívan tartja a kapcsolatot követőivel

A tartalomgyártás nem lehet öncélú, vagyis olyan szöveget és képeket érdemes gyártani, amihez minél többen tudnak kapcsolódni és ezáltal egy olyan közösség alakulhat ki, akiknek tagjai közös értékeket képviselnek, egymást inspirálják és tanítják.

A közösségépítés nem ott ér véget, hogy egy megírt szöveg vagy egy konstruált kép kikerül az online térbe. Ez csak az első lépés. Utána következik az, hogy üzenetek, kérdések, beszélgetések által kapcsolatba is lépünk a közösség tagjaival, mert ez kovácsolja igazán össze a közösséget és tartja egyben. Az aktív és élő kapcsolatnak számos előnye van, ezért érdemes időt és energiát fordítani erre is.

  1. Online kommunikációd legyen tiszteletteljes és nyitott

Az online kommunikáció egy nagyon veszélyes terep, mert sosem tudhatjuk azt, hogy épp hogyan csapódik le egy-egy üzenet azoknál, akik a képernyő másik oldalán ülnek. Ez az egyik legérzékenyebb és legveszélyesebb része a kreatív online tartalomgyártásnak, mivel a szöveges kommunikáció során sok minden félre érthető vagy másképp értelmezhető, mint ahogy az eredetileg szánva volt. Empatikusan, tiszteletteljesen és higgadtan kell befogadni és átadni az üzeneteket, és ha valami nem egyértelmű, akkor visszakérdezni, újraolvasni és átgondolni, mielőtt téves következtetéseket vonnánk le, vagy kétértelmű dolgokat írnánk ki.

  1. Legyél nyitott és befogadó a negatív kritikák és vélemények irányába is

Az online kreatív munka igenis kihathat a mentális egészségünkre és felboríthatja a lelki egyensúlyunkat, ha nem megfelelően kezeljük. A sok pozitív visszajelzés egy jó nagy plusz löketet tud adni, amiből motivációt és erőt lehet meríteni, ugyanakkor a negatív véleményekre és kritikákra is fel kell készülni. Mindkettőt higgadtan kell kezelni, ugyanis mindkettőből lehet tanulni és ezáltal jobbá válni.

10+1. Élvezd azt amit csinálsz, mert ezáltal fogsz a legtöbbet fejlődni

Mindennél fontosabb az, hogy élvezzük a tartalomgyártás miden egyes szakaszát és ez a szenvedély és elkötelezettség érezhető legyen a gyártott tartalmakban is. Ha valaki örömmel, szenvedéllyel és elkötelezettséggel gyártja tartalmait, akkor az tutira ki fog tűnni a tömegből, és ez a szenvedély másra is át fog ragadni és inspiráló lesz. Csakis ilyen hozzáállással érdemes kreatív tartalmakat gyártani, mert ez fogja meghozni a sikert és ehhez a lendülethez és dinamikához fognak majd mások is kapcsolódni.

Örömmel és szenvedéllyel rengeteget lehet tanulni és fejlődni, ez az ami a nap végén fogja a legnagyobb sikert jelenteni!