Elizabeth Gilbert: Big Magic – Kreatív élet, félelem nélkül!

Az “Ízek, imák, szerelmek” világsikerű könyv szerzője, szerintem ma már sok könyvmoly számára ismerős. Ha a könyv nem is, a film mindenképp ismerős lehet.Ezzel a világsikerű könyvvel Elizabeth Gilbert örökre maradandó hírnevet szerzett magának. Nekem ez volt az első elolvasott könyvem az írónőtől, azóta rajongója lettem és az összes könyvét elolvastam már.

Legújabb könyve, a „Big Magic – Kreatív élet félelem nélkül” egy briliánsan megírt személyiségfejlesztő könyv, tele pozitív gondolatokkal és praktikus tanácsokkal egy kiegyensúlyozottabb élet érdekében.

Az írónő ragályos lelkesedéssel, kendőzetlen őszinteséggel és a tőle már jól megszokott fűszeres iróniával mesél élettapasztalatairól és művészi pályafutásáról. Mindezt nagyon közvetlen, egyszerű formában meséli el, olyan mintha a legjobb barátnőnk ülne velünk szembe és vele beszélgetnénk. Az egész könyvre jellemző a könnyed, laza, beszélgető, ironikus stílus.

Ezzel a könyvvel még jobban megismerhetjük az írónő személyes életét, valamint írói pályafutásának kulissza titkait. Ez nem azt jelenti, hogy ez a könyv csak azoknak szól, akik írni szeretnének, hanem mindazoknak akik késztetést és vágyakozást éreznek egy kreatív élet iránt. Lehet ez a művészet bármelyik válfaja, vagy csak egyszerűen egy inspiráció és bátorítás az önmegvalósításra.

Elizabeth Gilbert könyve egy útmutató, egy eligazodás személyes utunk fejlődésében. A könyv arra bátorít, hogy döntsük le a bennünk levő akadályokat, nézzünk szembe a félelmeinkkel és válasszunk tudatosan egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet. Ki ne vágyna erre?

Maga a könyv borítója, már csupán ránézésre is egyből arra sarkall, hogy kreatív és boldog légy. Az a sok szín a könyv borítóján, kíváncsiságot, kreativitást és izgalmat idéz elő az emberben. És pont ez a célja ennek a könyvnek. Cselekvésre ösztönöz, változtatásra és kreativitásra. Ez az üzenet a legnagyobb erőssége a könyvnek, amelyet mindannyian oly jól ismerünk, hallottuk, olvastuk már, mégis olyan nehéz gyakorlatba vinni.

Szerintem ez egy olyan önsegítő, önfejlesztő könyv, amit bármikor újra és újra lehet olvasni, hiszen mondanivalója, életkörülményünktől és életkorunktól függően, mindig újat és újat üzen. Merj változni! Merj kreatív lenni! Merj kiállni a sorból! Hiszen csak egy életed van. És ezt az életet csak te tudod kreatívan, félelmek nélkül megélni, és nem túlélni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Munkálkodj teljes szívvel, mert – és ezt megígérem – egy reggel, ha nap, mint nap így cselekszel, talán hirtelen azon kapod magad, hogy kivirágoztál.

Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül! Book Cover Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül!
Elizabeth Gilbert
Partvonal Könyvkiadó
2016
Keménytábla, Védőborító
255