Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül / Férfiak gyermek nélkül

Hiánypótló, értékes, érdekes és tanulságos egy (kettő) ilyen ismeretterjesztő könyvet olvasni, ami által nem csak bővül az olvasó ismerete, hanem sokkal nyitottabban és empatikusabban tud majd környezete felé nyitni.

Ezt a két kötetet érdemes együtt, egymás után olvasni, ugyanis a két kötet együttesen adja vissza azt a teljes képet, ami által olyan nőket is férfiakat lehet megismerni, akiknek gyermektelensége mögött különböző okok állnak.

Ez a két kötet főleg a magyar társadalomra fókuszál, azokra a magyar nőkre és férfiakra akik tudatosan vagy tőlük független okok miatt nem vállalnak gyereket.

Mindkét kötetben több olyan személyes, meghitt és őszinte történetet lehet olvasni, amiknek interjúalanyai saját életüknek azon részét mesélik el, amely a gyermektelenségig vezetett el.

Különböző életkorban és élethelyzetben lévő nők és férfiak mesélnek arról a folyamatról, ami komoly önismereti munkát jelentett mindaddig míg el tudták fogadni vagy meg tudtak békélni annak gondolatával, hogy gyerek nélkül is lehet valakinek teljes élete.

Ezeknek az embereknek nagyon szerteágazó az indokuk vagy magyarázatuk arra, hogy miért nincs gyerekük. Néhány esetben egészségügyi indokok, más esetben a megfelelő pár hiánya az indok vagy valamilyen megrázó családi trauma.

Bármelyik indok is áll a történetek és az emberek mögött, mindegyikben ott van a felismerés, hogy ahány ember, annyi élethelyzet, ezért senkit sem lehet elítélni csupán azért, mert nincs gyereke.

Ez a két könyv minden egyes történetével és szakmai véleményével a gyerekkérdés körüli tabu témákat próbálja feloldani, valamint a közgondolkodásba beépült tévhiteket és előítéleteket a gyermektelen nőkkel és férfiakkal szemben.

A két interjúkötet nem csak személyes vallomásokat ad olvasóinak, hanem olyan szociológusok, orvosok, pszichológusok és örökbefogadási szakemberek véleménye köszön vissza ezekben a könyvekben, amelyek csak még inkább alátámasztják az interjúalanyok történeteit.

Ezeknek a könyveknek nem az a célja, hogy bárkit is meggyőzzön arról, hogy a gyermekes vagy a gyermektelen élet a boldog és beteljesült élet kulcsa. Inkább megerősítést és bátorítást kapunk ezekből a könyvekből, ugyanis kellő önismerettel lehet csak arra az útra ráállni, amin mindenki önazonosan élhet egy boldog és beteljesült életet.

Nincs konkrét megoldás vagy tipp, van bátorítás, tipp, ötlet, tanács, vigasztalás vagy erőmerítés mindazok életéből, akik felvállalják, hogy tudatosan vagy tőlünk független okok miatt gyermektelen életet élnek.

Egyetlen hibája a könyvnek az, hogy én kicsit aránytalannak és érthetetlennek éreztem azt, hogy mindkét kötetben sokkal több az olyan történet, aminek szereplői nem tudatosan gyermektelenek, hanem olyan nők és férfiak, akik valójában szeretnének gyereket, de sajnos tőlük kívülálló okok miatt nem lehet gyerekük.

Emiatt van némi hiányérzetem a két könyv elolvasása után, ugyanis úgy érzem, hogy sokkal több szempontot is fel lehetett volna sorakoztatni olyan történetekből, ahol az indok a tudatos gyermektelenség. Néha nehéz volt megérteni azokat az indokokat, ami miatt valaki nem vállal gyereket, gyakran kicsit az az érzésem volt, hogy a kialakult helyzet szolgált magyarázatul a gyermektelenségre, de ez nem minden esetben előre tervezett vagy tudatos döntés eredménye.

Ennek ellenére nekem nagyon tetszett ez a két könyv, pontosan azt kaptam tőle, amire számítottam és segített sokkal jobban belelátni és megérteni mindazok életét, akik bármilyen oknál fogva is, de gyerek nélkül élik le életüket.

Érdemes elolvasni ezeket a könyveket, mert szükséges olyan történeteket is olvasni néha, amivel ha nem is tudunk teljesen egyetérteni vagy megérteni az emberek gondolkodását, de mindig fejlődhetünk abban, hogy nyitottan és empatikusan közelítünk embertársaink felé.

Legyen szó tudatosan gyermektelen vagy kényszer okozta okok miatti gyermektelen életről, senkinek sem joga, sem feladata efelett ítélkezni.

Ezek a bátor, őszinte és hiteles nők és férfiak, akik felvállalták véleményüket nem megbotránkoztatni akarnak, hanem elfogadásra, nyitottságra és együttérzésre hívják fel az olvasók figyelmét.

Ahány ember, annyi életút és megannyi emberi sors, és mindegyik emberi történetből csak tanulni és fejlődni lehet. Ez a két kötet is ezt tűzte ki céljául, oktatni, felvilágosítani és empatikussá tenni.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Lázadok. Nem az ellen, hogy másnak se legyen gyereke, hanem azért, hogy elfogadja a szűkebb környezetem és a társadalom, hogy akkor is élhetsz teljes és egyenértékű életet, ha van gyereked, és akkor is, ha nincs. Ez egy lehetőség, amivel lehet élni, de nem kötelező. Senki sem rosszabb, ha úgy dönt, nem lesz gyereke.

Nők gyermek nélkül / Férfiak gyermek nélkül
Tanács Eszter
HVG Kiadó
2019/2022
Puhatáblás
244/228