Suzanne Redfearn: Egyetlen ​szempillantás alatt

Ez a regény tele van mély érzelmekkel és túl egy megrendítő történeten olyan emberi sorsok elevenednek meg a könyvben, amelyek olyan bölcsességeket tartalmaznak, amelyek bárkit el tudnak gondolkodtatni. Bár a könyv története fikció, mégis az alaptörténet a szerző egyik gyerekkori emlékét eleveníti fel, ami nagy hatással volt életére.

Ez a könyv olyan sorsokat mutat be, ahol úgy fonódnak össze történetek, hogy emberi cselekedetek és döntések, életeket változtatnak meg.

A könyv megrázó történetét egyes szám első személyben a tizenhat éves Finn meséli el, aki családtagjaival és barátokkal elindul síelni, de egyetlen szempillantás alatt mindannyiuk élete örökre megváltozik. Egy tragédia során életek fonódnak össze, sorsok dőlnek össze és az életben maradás lesz az egyetlen közös céljuk.

Ez az autóbaleset lehetetlen helyzetbe hozza a családi kirándulás összes tagját, miközben mindannyian a túlélésért küzdenek. Olvasóként Finn szemén keresztül tudjuk végigkövetni ezt a drámai történetet, aki élet és halál között lebegve mesél az emberi döntések súlyáról, az emberi esendőségről, tévedésekről, megbánásról és bűntudatról.

A könyv elején még úgy tűnik mintha magán a baleset körülményeien lenne a hangsúly, de a könyv nagy részét a baleset utáni időszak teszi ki, mikor a túlélők egyéni döntéseik következményeivel, azok súlyával és terhével kell együtt éljenek.

Ez a könyv rengeteg morális és etikai kérdést taglal, de egy pillanatig sem foglal álláspontot, hanem megmutatja mennyire szubjektív és helyzetfüggő tud az lenni, hogy valamit egyértelműen jónak vagy rossznak kiáltunk ki. Mikor élet és halál kérdéséről van szó, akkor az emberi ösztönök egyből bekapcsolnak és ez a könyv megrendítően mutatja be, milyen mélyre tud ilyenkor süllyedni az ember.

Ezeknek a döntéseknek a terhével és súlyával küzdenek a könyv szereplői is, akiknek szívszorító és fájdalmas története túlmutat az emberi hibákon és gyarlóságon, ugyanis túl a tragédián és a bűntudaton, ott a szeretet és a megbocsátás, ami mindaddig míg él az ember, esélyt ad a boldogulásra.

Ez a könyv hétköznapi hősökön keresztül a család megtartó erejéről, a szeretet megújuló hatásairól és egy családanya küzdelméről szól, aki bármit megtesz azért, hogy biztonságban tudja szeretteit.

Bármennyire is szomorú és megható ennek a könyvnek a hangulata, a végén mégis van benne egy kis remény és feloldozás, ugyanis túl a katasztrófán és tragédián, olyan mély lélektani elemzésekbe láthatunk bele, amelyek megmutatják azt, hogy mennyi minden lejátszódik egy emberben, mikor a tét az életben maradás.

Finn szemszögén keresztül egy tiszta lélekről olvashatunk, akinek története talán a legmeghatóbb ebben a könyvben.

Roppant érdekes és izgalmas az ahogyan a morális kérdések vitatása különböző szemszögekből került górcső alá ebben a regényben. Ennél már csak az a pszichológiai folyamat érdekesebb, ami megmutatja, hogyan is működik az emberi elme és agy, mikor egy olyan tragédia éri, aminek feldolgozása csak úgy lehetséges, ha az ember egy olyan történetet kreál magának, amivel a lelkiismerete együtt tud élni.

Finn, egy fiatal kamasz lány segíti túl ezeket a szereplőket ebben a tragikus történetben, akik végül odajutnak, hogy szembesülnek tetteik következményeivel és rájönnek arra, hogy egy-egy történetnek megannyi változata lehet, ami mind igaznak és valósnak tűnik, annak, aki épp elmeséli.

Ez a könyv szerintem ezeket a lelki folyamatokat és a belső vívódásokat csodálatosan ábrázolja, már csak ezért is érdemes elolvasni!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ne csak próbáljatok boldogok lenni (…) – legyetek boldogok.

Egyetlen ​szempillantás alatt Book Cover Egyetlen ​szempillantás alatt
Suzanne Redfearn
Libri Könykiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
438