10 tudományos tény az olvasásról

Sokan azt gondolják, hogy az olvasás csupán egy kikapcsolódási vagy szórakozási lehetőség, amivel főleg az introvertált vagy az antiszociális emberek foglalkoznak.

Az olvasás azonban nem egy magányos tevékenység, hanem egy olyan hobbi aminek számos érzelmi, intellektuális és pszichológiai pozitív hatása van. A rendszeres napi néhány oldal olvasás, jelentősen javíthatja az életünket, a közérzetünket és a kapcsolatainkat.

A legfontosabb pozitív hatások ezek:

1. Az olvasás megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását

A legújabb kutatások szerint, azoknak akik rendszeresen olvasnak, két és félszer kevesebb esélyük van arra, hogy előrehaladottabb korban, Alzheimerrel diagnosztizálják őket.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az olvasás garancia ennek a betegségnek a megelőzésében, egyszerűen csak létezik valamilyen összefüggés az olvasás és a betegség között.

2. Az olvasás által minden alkalommal valami újat tanul az ember

Anne E. Cunnigham, egy oktatói kutatás során arra a felfedezésre jutott, hogy a rendszeres olvasás tényleg okosabbá teszi az embert. Nem csak abban segít, hogy tudásra tegyen szert az ember, hanem abban is segít, hogy ezt a tudást a későbbiekben is fel tudja használni.

Függetlenül attól, hogy valaki ennek tudatában van-e vagy sem, az olvasás egyfajta raktárként működik, ami az agyat mindig újabb és újabb információkkal és tudással látja el, és ez az árukészlet bármikor hasznossá válhat.

3. Az olvasó ember nagyobb valószínűséggel fog egy tudatosabb életet élni

Bizonyított tény az, hogy az olvasó emberek nagyobb arányban vállalnak társadalmi és szociális felelősséget embertársaik iránt, vagyis nagyobb valószínűséggel fognak szavazni, rendszeresen sportolni és több kulturális eseményen részt venni, mint azok akik nem olvasnak.

4. Az olvasásnak terápiás jellege van

Cristel Russel, egy viselkedéskutató arra a következtetésre jutott, hogy az olvasás csökkentheti a stresszt és a szorongást. Válság vagy krízis esetén nagyon sokat tud segíteni az olvasás, ugyanis relaxál, pihentet és kikapcsol.

5. Az olvasás fokozza a memóriaképességet

Minden egyes újabb könyv elolvasása javítja a memóriánkat, és újabb információk elraktározására kerül sor az agyban. Ezek az új információk bármikor elérhetőkké válnak és akár előnyként is funkcionálhatnak bizonyos élethelyzetekben.

6. Az olvasás vonzóbbá tesz

Ez főként férfiak esetében igaz, de ugyanúgy nőknél is megállapították azt a tényt, hogy az olvasás által intelligensebbé válik az ember, ami előnyösen hat a párkeresés során, ugyanis vonzerőként hat. Tehát minél többet olvas valaki, feltehetőleg annál vonzóbbnak és érdekesebbnek tűnik.

7. Az olvasás növeli az analitikus gondolkodást

Az olvasás segít olyan minták, rendszerek vagy módszerek elmélyítésében, amikre az ember az írott szöveg során tesz szert. Ez főleg jogi vagy egészségügyi pályán nagyon fontos, ugyanis ott elengedhetetlen az analitikus gondolkodás.

8. Az olvasás bővíti a szókincshasználatot

Minél többet olvas valaki, annál nagyobb és választékosabb a szókincse, vagyis annál jobban és pontosabban tudja kifejezni önmagát. Minél több új szót tanul meg az olvasó ember, annál pontosabban és célzottabban tudja majd használni őket, a megfelelő írott vagy beszéd kontextusban.

9. Az olvasás empatikussá tesz

Egy amerikai kutatás szerint, a fikció és fantázia által az olvasó ember olyan érzelmekre és érzésekre tesz szert, amelyek szociálisabbá tehetik. Megismerve új történeteket, embereket és helyszíneket, együttérzőbbé és nyitottabbá tehet.

10. Az olvasás sikeressé tesz

Az olvasás új lehetőségeket és utakat nyithat meg, ami által könnyebb lehet az akadályok és nehézségek leküzdése. Szinte mindegy, hogy mit olvas az ember, ha attól jobban érzi magát és ezáltal fejlődni tud.

Az olvasás nem oldja meg az élet nagy problémáit, de céltudatosabbá és éberebbé tesz, ami által egy újfajta világnézete alakul ki az olvasó embernek. Az olvasó emberek általában sikeresebbek és könnyebben veszik az életbeli akadályokat.