Christine Féret-Fleury: Juliette nagy utazása

Csodálatos borító és megnyerő fülszöveg, két olyan dolog, ami azonnal felkeltette a figyelmemet ennél a könyvnél. Tipikus egy napos könyv ez számomra, ugyanis tartalmilag és terjedelmileg, könnyedén ki lehet olvasni akár egy nap alatt is, vagy egy hosszabb esti olvasás során. Nagyon szeretem az ilyen méretű zsebkönyveket, amelyek kevés helyet foglalnak el, és pont ezért bárhova el lehet vinni őket.

Szerintem ez a borító, valamint a történet rövid ismertetése a hátlapon, nem csak hivatásos könyvmolyoknak kelti fel a figyelmét, hanem mindazoknak, akik szeretnek olvasni és szívesen vannak könyvek közelében. Én nagyon szeretem az olyan borítójú könyveket, amelyeknek fedelén szintén visszaköszön egy könyv, valamint tartalmilag is könyvekről és az olvasásról szólnak.

Szerintem ez egy igényes és külsőleg kellemes megjelenésű könyv, amibe olvasóként belépve olyan mintha egy varázsszobába lépne be az ember.

Nem egy kifejezetten eseménydús történetről szól a könyv, sokkal inkább csak hangulatokat, érzéseket és képeket fest mondataival. Juliette, egy fiatal párizsi lány, úgy tűnik semmiben sem különbözik a körülötte lévőktől, ugyanis napjai mindig egyformán telnek el. Se szakmai se személyes élete nem nyújt számára új kihívásokat, egyetlen örömét az olvasó emberek megfigyelésében találja. Nap mint nap ezzel foglalkozik, míg egy napon a metrón utazva egy olyan helyen száll ki, ahova betérve rátalál igazi önmagára és belecsöppen a könyvek világába. Valójában ez a legfontosabb és legérdekesebb része a könyvnek, ami másról sem szól, mint a könyvek iránti szeretetről, az olvasás különleges élményéről, valamint az olvasó emberek életéről.

A könyv líraisága engem mindenképp megfogott és nekem sikerült elmerülni ebben a kissé monoton és lassan folydogáló történetben. Bár a szereplők és a könyv cselekménye nem igazán emelkednek ki, semmi különleges vagy eget rengető sincs körülöttük, de a sok felsorolt könyv, szerző meg regényhős valahogy egy különleges atmoszférát teremt a könyv körül. Nincsenek fordulatok, kiszámíthatatlan cselekedetek vagy jelentőségteljes események benne, sőt meglepő módon de még csak romantikus szál sem jellemzi ezt a könyvet. Mintha egy könyvtárnak a története lenne ez az egész könyv, ami engem mint szenvedélyes könyvmolyt egyszerre emlékeztet életem kiemelkedő olvasmányaira, és ugyanakkor egy listát tár elém mindazokkal a könyvekkel, amelyeket érdemes lenne még elolvasni.

Egy fontos motívumot véltem felfedezni a könyvben, az pedig az egyértelmű könyvek iránti szeretet mellett, az álmok megvalósításának a szerepe. Juliette esetében is ez történik a könyvben, mindent hátrahagyva elindul megkeresni önmagát és megvalósítani álmait. Juliette elhatározását valahogy a könyvekből vett hősök és helyszínek ihlették meg, és nekem nagyon tetszett ez a gondolata a kis regénynek, mi szerint gyakran a választ a kérdéseinkre talán pont egy könyvben találhatjuk meg.

Bár Juliette története enyhén szólva is idillikus és mesébe illő, az azonban mit sem változat az üzenetén, miszerint az egész világ olyan mint egy nyitott könyv és csak rajtunk múlik, hogy a könyv tartalmát mivel töltjük meg és hogyan szerkesztjük meg saját történetünk folytatását.

Ez a kis meseszerű történet lehetőséget nyújt arra, hogy elmerüljünk a könyvek világában és örömünket leljük az olvasásban. Sok érdekes gondolata és mondata van a könyvnek, kár, hogy Juliette karaktere és története nem lett valamivel színesebb, mert úgy érzem akkor sokkal élvezetesebb lett volna a könyv olvasása. Ennek ellenére szerintem akkor is kellemes olvasmánynak bizonyult, ugyanis csodásan mesélt a könyvek és az olvasás hatásáról, ami mellett gyakran szótlanul elmegyünk és talán csak jóval később vesszük észre azt, hogy milyen nagy hatást is gyakorolt egy adott könyv ránk. Bár ez sajnos csak felszínesen történt meg a könyvben, mégis úgy gondolom, hogy a könyv szerzője pont erre akart rávilágítani, hogy mennyi lehetőség rejtőzik egy-egy könyv lapjain.

Könnyed, egyszerű és gyorsan olvasható olvasmánynak tökéletesen megfelel, bárcsak több cselekmény is került volna bele.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egyes könyvek olyanok, mint a szilaj lovak, betörhetetlenek, magukkal ragadják az olvasót egy fékevesztett vágtába, annyira, hogy kifulladva kapaszkodnak éppen hogy a sörényükbe. Mások olyanok, mint egy teliholdas éjszakán békésen ringatózó hajó a tavon. És megint más könyvek pedig börtönök…

Juliette nagy utazása Book Cover Juliette nagy utazása
Christine Féret-Fleury
Alexandra Könyvesház Kft.
219
Kartonált
208