Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Könyvekről egy könyvben olvasni a lehető legélvezetesebb dolog minden könyvmoly számára. Ennek a könyvnek a főszereplője átélheti azt a nagyon különleges élményt, hogy élete különböző változatainak a könyveit ő írhatja és olvashatja.

Nora, a könyv főszereplője, egy mély válság és krízis után, arra készül, hogy feladja életét, de hirtelen egy olyan könyvtárban ébred, ahol újratalálkozik gyerekkora szeretett könyvtáros nénijével, aki újabb és újabb könyvek világába vezeti be.

Nora eleinte szkeptikusan indul el ezen a kalandos úton, de minden egyes könyv, amit levesz a könyvtár polcáról, egy újabb megélt élet, amiben lehetősége van arra, hogy újrakezdje és kijavítsa múltja hibáit.

A könyv különlegességét ezek a különböző életek adják, amelyekben Noraval együtt, olvasóként mi is elgondolkodunk azon, hogy vajon hogyan alakult volna az életünk, ha bizonyos helyzetekben másképp döntünk.

Ez a különleges könyvtár, benne a sok érdekes könyvvel, ami mind Nora életéről szól, valójában csak egy csalafinta játék a sorssal, ugyanis mindegyik élet magában hordozza ugyanúgy a jó, mint a rossz döntések sorozatát.

Nora különböző kalandos és izgalmas utazásai beszippantanak és magukkal ragadnak, közben pedig a sorok között olyan életbölcsességekre hívják fel az olvasó figyelmét, amiken érdemes pár pillanatig elgondolkodni.

Minden életút hordoz valamilyen életigazságot és bölcsességet, valamint olyan humoros és vicces történeteket, amelyek segítenek könnyedén átvészelni az élet nehézségeit és akadályait.

Ez a könnyed és gördülékenyen olvasható könyv, remek szórakozást és kikapcsolódást tud nyújtani.

Nagyon izgalmas a történet alapkérdése, miszerint ha újrakezdhetnénk, vajon másképp döntenénk és változtatnánk bármit is az életünkön?

Nora is erre a kérdésre keresi válaszait a különböző könyvekben és életutakban, és bár mindegyik életben és könyvben van valami izgalmas és egyedi, végül is rájön arra, hogy nincs olyan, hogy tökéletes élet, csupán döntések sorozata és egyéni szabad akarat, ami néha rossz, néha jó dolgokat eredményez.

Végül is az utazások elérik céljukat, mert Nora megtanulja szeretni az életet úgy ahogy van, közben pedig rájön arra, hogy sorsa alakulása egyedül tőle függ.

A könyvek segítenek az álmodozásban, az elképzelhetetlen megvalósításában, de az igazi élet a jelenben zajlik, amiben ugyanúgy vannak jó és rossz szereplők, mint bármelyik könyvben.

A „Mi lett volna, ha…” kérdése legalább annyira izgalmas ebben a könyvben, mint maga a sok megélt élet, ami tele van rengeteg kalanddal és humoros helyzettel.

Érdekes végigjárni a könyv főszereplőjével a különböző életutakat, a belső vívódásokat és mindazt, amit ki lehet hozni egy-egy életből.

Noranak sikerült néhány napig kilépnie a zord és kilátástalan életéből, ez a könyv pedig pont ezt tudja adni olvasóinak, egy menekülőutat a nehéz napokra vagy egy mentőövet azokra a pillanatokra, mikor minden rossznak tűnik.

Igazi felüdülést és jókedvet tud ez a könyv adni, főleg azoknak, akiket érdekel a filozófia, a különböző párhuzamos életek lehetősége, valamint a misztikus vonal.

Ez a lehetőségekkel teli könyvtár maga az élet, ami rengeteg lehetőséget és esélyt ad mindenkinek, a kérdés csak az, ki mit tud kezdeni vele.

Vajon van-e bármi értelme egy tökéletes életet kergetni, vagy sokkal jobb helyette azt az egy életet úgy igazán megélni, ami megadatott mindannyiunknak?

Erre a kérdésre mindenki egyénileg tud válaszolni, de azt hiszem ez a könyv remek kiindulópont lehet ennek a kérdésnek a megválaszolásához.

Érdemes elolvasni!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.

Éjfél Könyvtár Book Cover Éjfél Könyvtár
Matt Haig
Gabo Könyvkiadó
2021
Kartonált
348