Kovács Eszter: A jóga kisétált az életbe

Nem olvastam a szerző korábbi könyvét, ezért mondhatni mindaz újdonság volt számomra, amit ebben a könyvben olvastam. Ennek ellenére úgy érzem, mintha közelebbről is megismertem volna a könyv szerzőjét, mert könyvében egy olyan nyelvezetet, egy olyan stílust és közvetlen megszólítást használ, amitől olvasóként valóban úgy érzi magát az ember, mintha a legjobb barátnője látná el tanácsokkal és életbölcsességekkel.

A könyv röviden, tömören és lényegre törően mutatja be a jógafilozófia alapelveit, azokat a több éves gyakorlatokat, elméleti részeket és bevált praktikákat, amelyek segítenek összhangba és egyensúlyba hozni a testet és az elmét.

Kovács Eszter nem csak szakmai tudását és több éves tapasztalatát adja át mint jógaoktató, coach, meditációtanár és mindfulnesstréner, hanem személyes gondolatait, érzéseit és élményeit is a jógával kapcsolatban.

Legtöbbünknek elég ambivalens érzései és gondolatai vannak a jógával kapcsolatban, mert gyakran megfoghatatlannak tűnik az az ősi tudás és gyakorlat, ami azért a magyar embertől és mentalitástól még mindig elég távol áll.

Ez a könyv azért sétál ki és be az életbe, hogy megmutassa az embereknek, hogy a helyes légzéssel, a megfelelő gyakorlatokkal és meditációval, egyre elérhetőbbé válik a nyugalom szigete.

Bár a jóga a jógaszőnyegen történik, azért az ott átélt tapasztalatokat, gondolatokat és érzéseket át lehet vinni az életbe.

Évezredek bölcsessége, légzési gyakorlatok, meditációs tippek és megannyi élettapasztalat kerül egy helyre ebben a könyvben.

Könnyen átlátható, izgalmasan felépített, csodálatosan illusztrált könyv, aminek nem az a célja, hogy mindenkire ráerőltesse a jógát vagy az élet nagy igazságait, csupán annyi, hogy egy lehetőséget kínáljon fel arra, hogy elcsendesedve a jógamatracon vagy a széken ülve, bárki megtalálja önmagában azokat az eszközöket, amik segítségével egy kis békét és nyugalmat teremthet a mindennapi káoszban.

Egyszerű és könnyen kivitelezhető gyakorlatok, tippek és gondolatsorok, amelyek a könyvben támaszként egy egészen jó kiindulópontot nyújtanak a tudatos életmód megtapasztalásában és megélésében.

Én ezt a könyvet főleg azoknak ajánlom, akik még csak most ismerkednek a jógával vagy a tudatos életmóddal. A könyvben jógamesterek ősi tudása egészíti ki az alapvető jógafilozófia fogalmait, amihez párosul a szerző rendkívül kedves, bájos és nyitott természete, ami egyfajta könnyedséget ad a könyvnek.

Én ezt a könyvet úgy éltem meg, mintha egy lelki, belső sétán vettem volna részt. Nyitottan álltam hozzá a könyvhöz, beengedtem azokat a gondolatokat, amelyek által ha nem is állandóan, de néha éberebb figyelemmel és tudatosabb jelenléttel tudom megélni a mindennapokat.

Azt tetszett a legjobban a könyvben, hogy nem azt sugallja, hogy a jóga, a meditáció vagy a mindfulness tökéletességet és maximalizmust követel meg ahhoz, hogy azok a jógapózok sikerüljenek, hogy a meditáció hatásos legyen, hanem az emberi esendőséget, tökéletlenséget és sebezhetőséget mutatja meg.

Ezekre lehet megoldás a jóga, a meditáció és a különböző légzéstechnikák.

Érdemes elveszni ebben a könyvben, a természetben barangolva leülni egy pillanatra és olvasás közben megtapasztalni a tökéletlenségben a tökéleteset és az értéket.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az egyik legnagyobb szabadságunk, hogy eldönthetjük, mire reagálunk. Élsz vele, ugye?

A jóga kisétált az életbe Book Cover A jóga kisétált az életbe
Kovács Eszter
Libertine
2024
Keménytábla
272