Polus Enikő: Életünk mellékszereplői

Egy újabb önismereti és önfejlesztő olvasmány került a kezembe, ami egy élvezetes, könnyen érthető és hasznos olvasmánynak bizonyult. Újdonságnak éltem meg ezt a könyvet, mivel eddigi önismereti olvasmányaim során, főleg az énkép fejlesztése volt a középpontban, ezúttal azonban életünk azon mellészkereplői kerülnek a figyelem középpontjába, akik hatással vannak lelki fejlődésünkre.

Elgondolkodtató volt számomra ez a könyv, nem csak ez érzelmi intelligencia fejlesztése miatt, hanem azért is, mert sok új és hasznos információval gazdagított.

A könyv elolvasása során, sikerült sokkal jobban és közelebbről is megérteni a környezetemben élő emberek fontosságát, akik akarva-akaratlanul is hozzájárulnak jellemfejlődésemhez, valamint sorsom alakulásához.

Ebben a könyvben a szerző nem csak szakmai tényeket és kifejezéseket tár fel olvasói előtt, hanem megannyi személyes tapasztalaton, valamint mások tapasztalatain keresztül szemlélteti azt, hogy milyen szerepet és célt töltenek be életünkben a mellékszereplők.

Ez az önfejlesztő könyv egyfajta iránymutatást ajánl fel olvasóinak, ami által nagyon szépen bevezet a meseterápia csodálatos világába.

Ez a kézikönyv terjedelmileg és tartalmilag is nagyon sok hasznos tanulságot közvetít, egyből feltűnik az a rengeteg háttérmunka és sok évnyi szakmai tapasztalat, ami emögött a könyv mögött áll.

Szakmai hangneme kicsit sem száraz vagy tényszerű, sokkal inkább barátságos és közvetlen, amit alátámasztanak a könyvben lévő gyakorlatok, tippek, rajzok, mesék és kérdőívek.

Nagyon tetszett ebben a könyvben az a fajta szemlélet miszerint egy ember lelki egészségének fejlődése és megtartása érdekében, elengedhetetlenek azok a mellékszereplők, akik ha kell segítenek, ha kell támogatnak, néha pedig tanáccsal látnak el, annak érdekében, hogy ki tudjunk teljesedni főszerepünkben. Néha ezek a mellékszereplők fel sem tűnnek nekünk vagy csak életünk egy rövid szakaszán kísérnek végig, feladatuk azonban kicsit sem lényegtelen.

Életünk különböző életszakaszait különböző mellékszeplők kísérik végig, akik formálnak minket, hatással vannak ránk, valamint különböző érzelmeket és cselekedeteket váltanak ki belőlünk.

De nem csak mások lehetnek mellékszereplők a mi életünkben, hanem mi magunk is gyakorolhatunk ilyen fajta hatást másokra, meghatározva ezáltal életük alakulását.

Polus Enikő szerint csak akkor vagyunk képesek arra, hogy felismerjük ezeknek a mellékszeplőknek a szerepét és küldetését, ha tudatosan fejlesztjük érzelmi intelligenciánkat, valamint nyitott szemmel és szívvel fogadjuk be életünkbe mindazokat, akik lelki fejlődésünket szolgálják.

Digitalizált, felgyorsult és inger gazdag életünk során gyakran észre sem vesszük azokat az embereket, akik életünkben fontos szerepet töltenek be. Néha talán még küzdünk is ezzel, mert nehéz elfogadni azt, ha valaki esetleg akadályoz, int vagy figyelmeztet valamivel kapcsolatban. Sőt, gyakran csak évek múlva ébredünk rá arra, hogy mennyire fontos is volt egy adott személy feladata az életünkben, mert neki köszönhetjük egy siker elérését vagy egy kudarc megakadályozását.

Életünk során különböző szerepköröket töltünk be, amelyek segítenek személyiségünk fejlődésében, ugyanakkor néha teherként nyomják vállunkat. Ezeket a szerepköröket úgy tudjuk a leginkább összeegyeztetni egymással, ha önazonosak maradunk és megengedjük magunknak azt, hogy néha ne mi legyünk a főszereplők, hanem esetleg mi tanuljunk másoktól.

Ha tudatosan figyelünk ezekre a mellékszereplőkre, legyenek azok emberek, tárgyak, természeti elemek vagy környezeti tényezők, akkor egy beteljesült életünk lehet, ahol önazonosak tudunk maradni.

A könyv edukatív hangneme nálam célba ért, és bár egyszerre töménynek és soknak tűnt ennyi információt egy helyen elolvasni, úgy gondolom, érdemes gyakran és többször fellapozni ezt a könyvet, ugyanis különböző élethelyzetekben vagy elakadások során nagyon sokat tud segíteni.

Érdemes elmerülni ebben az interaktív és gyakorlatias személyiségfejlesztő könyvben, ami hasznos példákon és kézzelfogható gyakorlatokon keresztül segít úgy tekinteni a körülöttünk lévő emberekre, mint a mesében lévő mellékszereplőkre, akik segítenek egy akadály leküzdésében, egy cél elérésében vagy egy kívánt dolog megszerzésében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem az fog önzővé tenni, hogy mersz önmagaddal lelkileg foglalkozni.

Életünk mellékszereplői Book Cover Életünk mellékszereplői
Polus Enikő
Jaffa Kiadó Kft.
2020
Keménytábla
381