Tisza Kata: Most.

Minden újabb elolvasott Tisza Kata könyv után, ott állok szótlanul, mélyen elgondolkodva, miközben könnyeimmel küzdve, azon gondolkodom, mégis hogyan lehet szavakba önteni mindazt, amit nekem egy ilyen könyv adni tud. De ennél a felismerésnél sokkal fontosabb az a gondolat, hogy hogyan lehet szavakba önteni mindazt, amit annyira fájdalmas hangosan kimondani, hogy az ember szíve szó szerint darabokra törik.

Tisza Katának ez minden egyes alkalommal sikerül. Ő a legfájdalmasabb, legtragikusabb élményt, tapasztalatot vagy traumát is képes úgy szavakba önteni, hogy azok a szavak feloldozást, enyhülést, szabadságot és gyógyulást hozzanak.

Ennek a könyvnek minden egyes oldala, betűje és mondata egy kincs, egy olyan érzelmi töltelék, egy önsegítő mankó vagy egy biztos támaszpont, ami mint egy lágy szellő, úgy érinti meg az ember lelkét és közben csendben és halkan a gyógyulás lehetőségét kínálja fel.

Nem csak terjedelmileg, hanem tartalmilag is egy nagyon erős könyv ez, ugyanis masszív tudás, információ, felvilágosítás és motiváció van benne.

Minden egyes lapja a bántalmazó kapcsolatokról, az áldozat szerepéről, a bántalmazó dinamikájától és a gyógyulás lehetőségéről szól. Első sorban főleg a bántalmazó, toxikus párkapcsolatokon van a hangsúly ebben a könyvben, de az itt elhangzottak ugyanúgy bármilyen egyéb mérgező kapcsolatra ugyanúgy átruházhatóak.

Az eddigi olvasmányaim közül ez a lehető legnehezebb olvasmány volt, ami a kezembe került, de egyben az egyik leghasznosabb is.
Bárcsak a könyv minden egyes lapjáról le tudnám ide írni azt a néhány mondatot, aminek kimondása, felismerése, már önmagában egy akkor felszabadító érzéssel jár, hogy az valami hihetetlen.

Ez a könyv úgy vezet át egy bántalmazó kapcsolat mechanizmusain és rendszerein, hogy segít megérteni mindazt, ami emögött rejlik, ugyanakkor kézzel fogható eszköztárat is ad az áldozat kezébe, hogy kiszabaduljon az áldozati szerepből és egy igazi túlélő legyen belőle.

Ebben a könyvben nem csak Tisza Kata segít olvasóinak, hanem lehetőséget nyújt másoknak is arra, hogy ők is továbbadják ezt az ismeretet és ha kell, akkor konkrét segítséget nyújtsanak azoknak az áldozatoknak, akik saját erejükből képtelenek arra, hogy kilépjenek egy bántalmazó kapcsolatból.

Ez nem csak egy informatív, edukatív és önsegítő jellegű könyv, hanem egy olyan sorsfordító olvasmány, ami szó szerint emberi életeket tud megmenteni és megváltoztatni.

Életünk során szinte lehetetlen az, hogy elkerüljük a minket ért bántalmazásokat vagy sérüléseket, és ilyenkor nagyon könnyű megrekedni egy olyan áldozati- vagy mártírszerepben, ahonnan nem látjuk a kiutat.

Ez a könyv egyetlen pontján sem ítélkezik az áldozatok vagy bántalmazók felett, sokkal inkább segít megérteni egy ilyen diszfunkcionális kapcsolat működési dinamikáját. Ennek a dinamikának a megértése egy utolsó mentőöv lehet mindazok számára, akik már évek óta megrekedtek egy olyan kapcsolatban, ami csak elvesz tőlük, de cserébe semmit nem ad vissza.

Legyen szó családon belüli erőszakról, függőségről, párkapcsolati abúzusról vagy toxikus családi kapcsolatokról, Tisza Kata mindegyik témában empatikusan, érzékenyen és hozzáértően nyújt segítséget. A személyes tapasztalatok, a beszámolók, a gyakorlati tanácsok, a mélyen elgondolkodtató mondatok egy reménysugarat ültetnek el az olvasóban. Hogy van kiút. Van túlélés. Van újrakezdés. De ezt senki nem adja ingyen, ezért kőkeményen meg kell dolgozni.

Bárcsak minél többen elolvasnák ezt a könyvet, hogy ne csak egyénileg, ne csak szűk családi körökben történjen meg a változás és a gyógyulás, hanem tágabb nézetben, társadalmi szinten is, hogy a jövő nemzedéke már kevesebb sebbel és heggel vágjon neki az életnek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Amikor elkezded szeretni magad, egyre kevésbé bírod, ha bántanak.

Most. Book Cover Most.
Tisza Kata
Scolar Kiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
503